torstai 23. maaliskuuta 2017

Helsingissä alkoi uusi nukketeatterifestivaali, joka tarjoaa myös kauhua

Alma Rajala esittää Helsingissä kauhunukkemystikaalia.
Pääsin eilen tutustumaan minulle uuteen taiteenlajiin, nukketeatteriin, ja nimenomaan aikuisille suunnattuihin esityksiin. Kokemukset herättivät nälän kokea nukketaidetta lisää ja tutustua tekijöihin laajemmin. Suosittelen nukketeatteriin lähtemistä kaikille bloginlukijoille.

Joissakin muissa Euroopan maissa nukketeatterilla on vahvempi asema. Esimerkiksi Wienin Schönbrunnin Marionettiteatterissa voi säännöllisesti käydä katsomassa oopperoita nukkeversioina.

Suomessa toimii kolme valtionosuutta nauttivaa nukketeatteria, mutta niiden ohjelmisto painottuu lapsiin. 2000-luvulla nukketeatterin niin sanottu vapaa kenttä ja katsojamäärät ovat kasvaneet voimakkaasti.

Tervetuloa nukketeatterifestivaalille!

Uusi pieni nukenkäden ojennus aikuisille on torstaista lauantaihin Helsingissä järjestettävä festivaali Oh My Puppets, jonka takana ovat turkulainen Aura of Puppets -nukketeatteriammattilaisten verkosto ja helsinkiläinen uuden sirkuksen keskus Cirko.

Illan jälkimmäinen teos oli niin vahva, että näin sen jälkeen painajaisunia. Alma Rajala, Pekko Käppi ja Nadja Räikkä esittivät kauhukuvaelman Räähkän luku, jota he kutsuvat nimellä Kauhunukkemystikaali. Nuken katse näyttämöltä on kuulkaa kylmäävä!

Pekko Käpin musisoidessa muun muassa jouhikon kanssa nähtiin Alma Rajalan näyttelevän Heini Maarasen rakentaman nuken kanssa. Alussa joukko esineitä näkyi liikehtivän itsekseen eräänlaisen ison kaivonkannen päällä (luulenpa että niitä liikutteli Rajala piiloutuneena kaivoon - en tosin voi olla varma).

Kaivosta pisti sitten esiin tuo pelottava nukke, puoliksi mädäntynyt ja kuivettunut takkutukka, jonka kanssa Alma Rajala milloin tanssi, milloin taisteli, milloin esteli sen luisevaa kättä hamuamasta kieltään.

Käpin polttamista lastuista levisi Suvilahden kojehuoneeseen imelä haju. Salin kylmyys karmi selkäpiitä. Tästä kaikesta muodostui kaikki aistit täyttävä kalmakokemus.

Lopuksi Käppi nousi jakkaralle seisomaan ja asetti kaulaansa hirttoköyden. Hyppäsikö hän köyden varaan vai ei - sitä ei tarina enää kertonut. Ei kait se ollut tarkoituskaan, sillä melkoinen merkitysvyyhti koko kuvaelma oli.

Merja Pöyhönen esitti lentäjä Amelia Earhartin tarinan.

Ennen mystikaalia nähtiin Merja Pöyhösen esitys Amelia Earhartista, naisesta joka yritti lentää maapallon ympäri 1937, mutta joka lennollaan katosi jäljettömiin. Pöyhönen eläytyi taitavasti eri henkilöhahmojen äänenkäyttöön, vaikka nukkien persoonat näyttäytyivät lähinnä karikatyyrimäisinä lapsi-olentoina sammakonpäineen.

Pöyhönen käytti näyttämötilaa monipuolisesti hyväkseen. Välillä hän pujotti sormiinsa pienet sorminuket, välillä muotoili pöydälle levitetystä kineettisestä hiekasta pari vauvaa. Esityksen hurmuri oli pörröinen pingviini, joka hetken ajaksi oppi lentämään.

Nukketeatterifestivaali on tullut Helsinkiin Turusta, Suomen nukketeatteripääkaupungista. Sen tapahtumapaikkana on nukein koristeltu Suvilahden Kojehuone, Uuden sirkuksen keskus Cirko, joka taiteilijat on pääkaupunkiin kutsunut. Oluen ystävät iloitsevat vieressä sijaitsevan Stadin Panimon antimista.

Oh My Puppets, nykynukketeatterin minifestivaali Helsingissä 23.3.-25.3.2017. Katso ohjelma täältä.

Helsingin Suvilahti toimii viikonlopun ajan nukketeatterin näyttämönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti