torstai 23. helmikuuta 2017

Tulossa suora lähetys Kansallisoopperasta: paino ensimmäisellä tavulla

Venäjänkielen opastusta Elizabeth Marschanin seurassa.
Huomenna perjantaina selostan suoraa lähetystä Kansallisoopperasta, jonka lavalla nähdään Dmitri Shostakovitshin ooppera Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth. Lähetyksen valmistelu on sujunut tavalliseen tapaan tietoa keräten ja palavereissa istuen. Viime hetkillä minua kuitenkin alkoivat kylmätä sekä teoksen että esittäjistön venäjänkieliset nimet.

Soitin ystävälleni Elizabeth Marschanille, joka riensi empimättä apuun. Elizabethin äidinkieli on venäjä, joten sain ässiin ja painotuksiin erinomaista ohjausta. Hän kertoi, että oopperan päähenkilön Katerina Izmailovan etunimi olisi oikeastaan "Jekaterina". Mutta Katerina on sen rustiikkisempi muoto, joten se sopii syrjäisessä kalastajakylässä elävälle naiselle.

Izmailovan toinen nimi on Lvovna, joka esiintyy lähinnä Nikolai Leskovin (paino jälkimmäisellä tavulla) alkuperäiskertomuksessa. Se tarkoittaa Levin tytärtä. Näin meille paljastui jopa päähenkilön isän nimi, suomeksi Leo, joka kuitenkaan ei millään tavalla esiinny teoksessa.

Kun roolihenkilöt pitää sanoa, ristin käteni lausuessani sopraano Svetlana Sozdatelevan (paino toisella tavulla) nimen.

Monessa muussa asiassa luulen olevani valmis. Lavalla on 40 pienempää ja 40 isompaa silikoniturskaa. Poliisikoiraa esittää saksanpaimenkoira Retku, joka voitti joulukuussa pidetyn koelaulun. Flexaton on säveltasollinen soitin, mutta tarkkojen sävelten soittaminen on vaikeaa. Kapellimestari Oleg Caetanin herttuallisella suvulla on linna Sermonetassa.

Lähetys alkaa perjantaina 24.2.2017 klo 18.55 osoitteessa yle.fi/klassinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti