torstai 12. tammikuuta 2017

Tapahtui Pasilassa, Pariisissa ja Hampurissa

Hampurin uusi Elbphilharmonie-konserttikeskus avattiin eilen. Kuva: Thies Rätzke.
Eilen keskiviikkona juonsin ensimmäisen suoran radio- ja tv-lähetyksen vuoteen. Kepulisti pystyin peittämään siihen liittyneen suurjännityksen, kunnes lp-soittimen käsittely lähikuvassa paljasti tutisevan käden. Sekin johtui joulupiparkakkujen kaneelista, väitän. Katsokaa Kantapöytä tästä.

Pasilan lasiliukkailla kaduilla mieleni ei vähään aikaan halaja muualle. Paitsi eilen iltapäivän hämärässä, kun luin uutisen Ranskan kansalliskirjaston keskustarakennuksesta. Sen remontaashin ensimmäinen vaihe on kuuden vuoden jälkeen valmistunut.

Jos tänä viikonloppuna joku teistä on Pariisissa, menkää ihmeessä katsomaan - ei tarvita edes kirjastokorttia, koska uudistettuun Richelieu-rakennukseen on vapaa pääsy: Rue de Richelieu 58.

Sen Labrouste-salista on valmistunut lämpimillä ja kylmillä valosävyillä leikittelevä kirjojen katedraali, jonka kupolien alla ajatukset nousevat korkealle. Sali on nimetty sen Napoleon III-aikaisen arkkitehdin Henri Labrousten mukaan.

Korjaus maksoi 230 miljoonaa euroa. Koko rakennuksen remontin on määrä valmistua vuoteen 2020 mennessä.

Pariisin kansalliskirjaston Labrouste-sali.
Toinen ilouutinen kantautui Hampurista, jonka Elbphilharmonie vuosien odottelun jälkeen eilen keskiviikkona avautui. Se on uusi konserttikeskus upeine saleineen, jonka avajaisjuhlan yleisö ylisti Yasuhisa Toyotan suunnittelemaa akustiikkaa NDR-kanavan haastatteluissa. Avajaisiin osallistuivat niin liittokansleri Angela Merkel kuin liittopresidentti Joachim Gauck.

Dramatiikkaa toivat lukuisten avajaisiin laulajiksi kiinnitettyjen taiteilijoiden sairastumiset. Ensin sairastui tenori Jonas Kaufmann, sitten sopraano Anja Harteros. Viime hetkellä vilustui Camilla Tilling. Apuun tulivat Hanna-Elisabeth Müller ja Pavol Breslik.

Tilaisuuden alku viivästyi rajuilman takia. Sekavassa avajaisohjelmassa ei ollut tilaa talon residenssisäveltäjän, Matthias Pintscherin musiikille.

Mutta, Hampuriin on päästävä. Katsokaa avajaiskonsertti tästä.


2 kommenttia:

  1. Komea Elbphilharmonie-rakennus Hampuriin on perustettu. Pohjakerros näyttää vankalta rakenteelta. Pariisin kirjastokatedraali on myös upea.
    Jännittämistä katsojat ja kuuntelijat eivät huomaa, opetti eräs puheviestinnän kouluttaja minulle aikanaan. Asiantuntemuksesi ja tyylisi nousee tuollaisten pikkuseikkojen yli. Kiitos Kantapöytä-ohjelmista.
    terveisin Marja-Leena

    VastaaPoista