maanantai 30. tammikuuta 2017

Docpointissa kerrattiin, miten New York Times valehtelee


Sunnuntaina päättynyt dokumenttielokuvien festivaali Docpoint kertoi vanhoja juttuja. Pimeässä elokuvateatterissa hiipi jo mieleeni, kuinka monta pettymystä lajin yleisönsuosio voi kestää.

Eläköitynyt dokumenttielokuvien tuottaja Iikka Vehkalahti sanoi HS:n haastattelussa 25.1.2017: "Kansainvälisyys merkitsee riman nostamista tekijöille. [...] vaatimukset nousevat, kun lähtee maailmalle."

Lausuman perusteella kotimaisia dokumentteja ei kannata katsoa muuta kuin paremman puutteessa. Siksi ohitin Docpointin kotimaiset esitykset ja poljin sunnuntaina katsomaan Fred Peabodyn dokumenttia All Governments Lie: Truth, Deception, and the Legacy of I. F. Stone. Suomeksi dokumentin nimi lupaa paljon: "Kaikki hallitukset valehtelevat".

Pettymykseksi pöyhkeä nimi peitti alleen sisällön tyhjyyden. Ensinnäkin sana hallitus tarkoittikin vain Yhdysvaltain hallituksia. Aikamuoto "valehtelevat" pitäisi myös muuttaa menneeseen. "Kaikki amerikkalaiset hallitukset ovat valehdelleet", kuvaisi aihetta osuvammin.

En tietenkään väitä, etteikö palturin puhumista olisi kaikkialla missä valta ja raha liikkuu, mutta siitä ei dokumentti kyennyt kertomaan. Lisäksi näkökulma oli vahvasti historiassa, josta kuvamateriaalia oli kätevästi saatavilla. Peabody näyttää tuttuakin tutumpia hetkiä Colin Powellista valehtelemassa Irakin joukkotuhoaseista. On Watergatea, Snowdenia ja Vietnamin sotaa. Näemme taas myös matkustajakoneen iskeytyvän pilvenpiirtäjään.

Käsikirjoituksen kiinnostava juonne olisi ollut journalisti I. F. Stonen elämäntarina, mutta siihen ei jaksettu sen syvemmin keskittyä. Kolmantena teemana on Texasista löydetyt pakolaisten joukkohaudat, jotka ilmeisesti eivät kiinnosta suuria tiedonvälittäjiä. Kiinnostamattomuus jäi kuitenkin tarkemmin vahvistamatta.

Tuliko dokumentissa esiin jotain, mitä kaikki eivät olisi jo tienneet? Tuskin, ja se on harmi, sillä aihe on pakahduttavan tärkeä. Hassua myös, että Peabody asemoi itsensä samalle puolelle Donald Trumpin kanssa: haukkumaan New York Timesin kaltaisia tiedonvälittäjiä, jotka eivät kummankaan mielestä kerro "totuutta".

Pitää vielä muistella, mitä Vehkalahti myös lehtihaastattelussa sanoi. "Elokuvat ovat niin kalliita ja vievät niin paljon aikaa, että on epäeettistä olla pyrkimättä ainutlaatuisuuteen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti