keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Hyvä-Tuomas joulun juopi

Samppanja sopii jouluun.

Omaa jouluani on lapsesta saakka edeltänyt pitkä harjoitusjuhlien sarja. Juhlakausi alkaa itsenäisyyspäivänä, jolloin Äiti leipoi hedelmäkakut joulua varten (niiden pitää saada maustua itsekseen). Sitten oli luokkakaverini Antin syntymäpäivät, sitten Sibeliuksen syntymäpäivä, sitten koulun joulukonsertti, sitten isoveljeni syntymäpäivät, sitten omani. Kun joulu saapui, oli parhaat juhlat oikeastaan jo juhlittu.

Näin on käymässä tänäkin vuonna. Mutta hyvä niin, sillä Tuomaanpäivään mennessä on kertynyt kokemusta jouluajan parhaista juhlanautinnoista.

1. Kuten jo ensimmäisestä kuvasta huomaatte, on joulun paras juoma samppanja. Itse olen luottanut André Clouet'n taloon, jonka Grande Réserve toimii niin alkumaljana kuin kevyen liharuoan kanssa. Juhlavampi versio on Clouet'n Millesime vintage 2008. Molempia saa Alkosta ja Eckerö marketista (24,90 ja 41,70).

Lanttu.

2. Tämän joulun hittiruoka on halpa ja ekologinen: uunijuurekset. Ne sopivat lisukkeeksi mille tahansa muulle ruoalle ja ovat kaiken lisäksi kauniin näköisiä.

Itse kuorin ja pilkon syvään uunivuokaan porkkanoita, bataatteja, punasipuleita, valkosipuleita, juuriselleriä, palsternakkaa, lanttua, naurista ja punajuurta. Punajuuret pilkon kaikkein pienimmiksi, koska ne kypsyvät hitaimmin.

Lopuksi valelen juuresröykkiön päälle desilitran verran sekoitusta, jossa on oliiviöljyä, siirappia, suolaa, pippuria ja leikattua timjamia. Juuresten annetaan olla ensin ilman kantta 45 minuuttia kahdessa sadassa asteessa ja sitten pari tuntia 175 asteessa mieluiten peitettynä.

Uuniruokaohjeissa paistoajat ovat aina niukkoja, joten on hyvä varata tämänkin hauduttamiseen vähintään pari tuntia. Kypsymisaika riippuu vuoan reunojen paksuudesta ja juureskokonaisuuden suuruudesta. Valmiiden juuresten päälle voi puristaa limetinmehua, leikata lisää tuoretta timjamia ja tarjota kylkeen aiolia. Niiden kanssa sopii tietysti samppanja.

Paras pipari tulee Ruotsista.

3. Paras joulupipari on ruotsalainen Kronans cederpepparkaka, jonka maustamiseen on käytetty inkivääriä ja setripuunöljyä. Pelkkä kannen avaaminen saattaa ilmoille sellaiset aromit, että pää menee pyörälle.



4. Juhlamusiikiksi suosittelen erikoisempaa uutuuslevyä, jolla Länsi-Turunmaan suomalaisen seurakunnan kirkkomuusikko Tomi Satomaa soittaa kolmen saaristolaiskirkon urkuja. Kun vuodelta 1791 peräisin olevat Nauvon kirkon urut päästävät ensimmäisen lämpimän henkäyksensä, tiedät että juhla on koittanut.


5. Ei joulua ilman Aleksis Kiveä. Ainaisen Impivaaran jouluillan sijaan suosittelen Kiven lyhyitä tarinoita. Simeonin käynti Saapasnahkatornissa, Sika ja juomari sekä Ankara linnanherra ovat huikeita.

"...koska hän arveli kaikkein jo linnassa lepäävän syvimmässä unessa, läksi hän, käärittynä avaraan, hienoiseen huiviinsa, lemmen-retkellensä, hiipi varjona ulos, katosi pian metsän kohtuun, ja liehahti kerran kasteisessa viidassa sininen liina..."

Hyvää joulua!


torstai 8. joulukuuta 2016

Hyvät kuulijat, tämä kirjoitusvapaamme alkaa olla lopuillaan

Joulukuu 2016. Tukholman valtiollinen musiikkikirjasto.
Palaan radio- ja tv-työhön tammikuun alussa. Ristiriitaisia ajatuksia. Niin paljon olen saanut aikaan, niin paljon jää kesken. Silti, ihana palata takaisin sinne, mistä kaikki vuosi sitten alkoi.

Takaisin Pasilaan.