perjantai 11. marraskuuta 2016

Viekää isä museoon

Luca Mombello maalasi Neitsyt Marian ja Jeesus-lapsen seuraan Jumalan, mikä oli renessanssissa poikkeuksellista.
Kun olin lapsi, vei isä minua museokäynneille. Jos teidän isänne ei tehnyt niin, viekää te puolestanne hänet museoon. Lähtekää kierrokselle vaikka sunnuntaina, kun vietetään isänpäivää.

Helsingistä suosittelen nyt kahta museokohdetta. Kansallismuseossa on näytteillä renessanssimaalareiden saavutuksia lombardialaisista kokoelmista, erityisesti Brescian Pinacoteca Tosio Martinengolta. Niiden usein uskonnolliset aiheet puhuttelevat loppuvuoden juhlakauden lähestyessä.

Toinen huippukohde on tietysti maan isän, Urho Kekkosen kotimuseo Tamminiemi, joka ei esittelyjä kaipaa. Tai oikeastaan kaipaakin, sillä kannattaa osallistua opastetulle kierrokselle. Museon mainiot oppaat osaavat kertoa kaiken kristallikruunusta, flyygelistä ja saunan löylyistä. Virallinen isänpäiväkuva kannattaa ottaa kahvilan näköalapatiolla.

Epäilen, että Moronin maalaamalla tuomarilla on otsassaan syfiliksen aiheuttama "Venuksen kruunu".

Lorenzo Lotto maalasi Neitsyt Marian, Jeesus-lapsen, Johannes Kastajan ja Pyhän Katariinan.

Giovanni Gerolamo Savoldon Huilunsoittaja (1525) on yksi ajalle tyypillisistä musiikillisista muotokuvista. 

Ahkera talonmies loi aina huolellisesti lumet Tamminiemestä.

Tamminiemen flyygelillä on soittanut mm. Kaj Chydenius.

Näistä kirjoista Urho Kekkonen opiskeli englantia.

4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Poistin tuon kommenttini epäasiallisena. Pidin kuvista, joita olit laittanut esille.

  VastaaPoista
 3. Kiitos viesteistä - ja en huomannut sopimattomuuksia. -janne

  VastaaPoista
 4. Alkaa nyt kertoa itsestään noiden vanhojen mestarien ilmeikkäitä maalauksia katseltuaan, on paha moka, joka nolottaa! Se, että minäkin kannatan museokäyntejä kaikille, joille se on mahdollista, on asia, joka olisi riittänyt.

  Näinä tuhkanharmaina päivinä antaa väriä elämään vanhat ja uudet maalaukset, sekä klassinen musiikki, jota viime aikoina on tullut paljon kuunnelltua. Varsinkin Mahlerin toinen ja kolmas sinfonia ovat auttaneet. Ne voittavat arjen harmauden kuvaamalla koko elämää ja maailmankaikkeutta kaikissa väreissään ja runsaudessaan! Niitä kuunnellessa tulee hyvä mieli.

  VastaaPoista