lauantai 26. marraskuuta 2016

Antiikkinäyttelyssä kärpäsetkin ovat hopeaa

Venäläistyyliset kalvosinnapit herättävät huomiota juhlissa kuin juhlissa. Hintapyyntö oli 3000 euroa.
Antiikkiliike Galerie Donnerin syysnäyttelyn avajaisia vietettiin viikonloppuna Helsingin Merikadulla. Tarjolla on 1700-luvun arvotaiteen lisäksi uutuuksia.

Kun lauantaina sinne sisään astuin, kiinnittyi huomioni heti pulleiden antiikkilipastojen päälle laskeutuneisiin jättihyönteisiin. Hopeasta ja lasista taidokkaasti valmistetut kärpäset, koppakuoriaiset ja muurahaiset hohtivat jalopuuta vasten jäätävän ihanasti.

Hopeiset taideteokset on tehnyt hopeaseppä Ru Runeberg, joka näkee yhtäläisyyksiä hyönteisten ja ihmisten välillä: niidenkin joukossa on niin työmuurahaisia kuin sivustakatsojia. Runebergin hyönteiset ovat ajan myötä alkaneet saada inhmillisiä piirteitä, kuten silmäripsiä ja pusuhuulia. Yksi sudenkorento on ottamassa itsestään kuvaa selfiekepin kanssa.

Esineet ovat hauska lisä juhlakattauksessa, koska niillä on myös käyttötarkoitus. Suuri tsetsekärpänen on öljykannu ja pillerinpyörittäjä suola-sokerikko. Sudenkorennosta voi ripotella uunijuurestensa päälle pippuria.


Tsetsekärpäsen kärsästä voi valuttaa öljyä salaatille.

Ru Runeberg tekee hopeatöitä ateljeessaan Vaasassa.

Sudenkorento ottaa itsestään kuvaa selfiekepin avulla.

Syysnäyttelyn ylpeys on Alexander Roslinin maalaama muotokuva verotarkastaja Adrien Jacques Puissantista. Se oli vuoden 1781 Pariisin salongissa esillä neljän muun Roslinin muotokuvan kanssa. Vuosittain tai joka toinen vuosi järjestetty Pariisin salonki oli aikanaan maailman tärkein taidetapahtuma.

Verotarkastajan väsyneistä silmistä voi jo huomata hänen 80 vuoden ikänsä. Ylellinen samettitakki ja kultanapit kertovat varallisuudesta.

Roslinin muotokuvan edustalla on tukholmalainen kirjoituslipasto noin vuodelta 1770 ja Meissenin kirjoitustarpeisto 1800-luvun alusta.

Galerie Donner jatkaa yhteistyötä tukholmalaisten Kurt Ribbhagenin ja Claes Moserin liikkeiden kanssa.

Ribbhagenin koruvalikoimasta löytyi tällä kertaa varsin näyttävät kalvosinnapit. Niiden punaisen emaljin ja ruusuhiottujen timanttien yhdistelmä huokuu keisarillista tyyliä, joka sopisi mainiosti itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.

Galerie Donnerin syysnäyttely on avoinna sunnuntaihin 4.12.2016 asti.Sellotaiteilija Martti Rousi (vas.) keskusteli Galerie Donnerin omistajan Arthur Aminoffin kanssa.2 kommenttia:

  1. Kuvasi, Janne Koskinen, ovat SUURENMOISIA!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Liisu, kiva kuulla! Otan yleensä monta ja sitten sattumalta yksi kymmenestä on julkaisukelpoinen:)
    T: Janne

    VastaaPoista