lauantai 30. heinäkuuta 2016

Kymmenen havaintoa Uudestakaupungista

Crusell syntyi Uudenkaupungin Myllykadulla.
Säveltäjä Bernhard Crusellin (1775-1838) syntymäkaupungin empire-puutalojen reunustamat kadut hiljenevät taas vuodeksi. Tänä iltana päättyy Uudenkaupungin Crusell-viikko, suomalaisten kesäfestivaalien piilotettu helmi.

Herrasmiehen päiväkirja kokosi kymmenen havaintoa tämän vuoden Crusell-viikolta.

1. Ihmiset. Yleensä festivaaleilla parveilevat yleisön lisäksi vain sinne kiinnitetyt esiintyjät, opettajat ja heidän oppilaansa. Crusell-viikolla näkee heidän lisäkseen paljon omalla kustannuksellaan saapuneita huippuammattilaisia. Esimerkiksi Tapiola Sinfoniettan soolofagotisti Jaakko Luoma, RSOn fagotisti Jussi Särkkä ja klarinettipedagogi Marjo Aho kertoivat olevansa paikalla ”turistina”.

2. Konsertit. Voiko koskaan pettyä, jos festivaalikonsertissa esiintyy Helena JuntunenAnni Haapaniemi tai Christoffer Sundqvist?

3. Närhinsalo-indikaattori. Jos tulet musiikkitapahtumaan ja näet yleisössä intendentti-taiteellinen suunnittelupäällikkö-emerita Tuulikki Närhinsalon, tiedät että olet saapunut merkittävään paikkaan. Herrasmiehen päiväkirja teki havainnon Närhinsalosta vain viisi minuuttia Uuteenkaupunkiin tulon jälkeen.

4. Kurssit. Mestarikurssien nimekkäät opettajat houkuttelivat paikalle 90 opiskelijaa kaikkialta maailmasta. Opiskelijat saivat soittaa Timo Koskisen ja Anna Kuvajan kaltaisten huippupianistien kanssa, joille Johannes Brahmsin sonaatin tai Aaron Coplandin konserton stemmat eivät tuottaneet vaikeuksia. Puupuhallinopetus oli niin kiinnostavaa, että se ylitti soittimien rajat: kursseja kuunteli korvat höröllä muun muassa nuori alttoviulisti Jaakko Laivuori.

5. Kahvila. Hyvän kahvilan tunnistaa siitä, että siellä viihtyvät tukeviin leivonnaisiin ja vahvaan sumppiin mieltyneet työ- ja rakennusmiehet. Uudessakaupungissa huomioliivisakkia näkee Kotileipomo Pullapirjojen terassilla. Kahvila sai Suomen yritysvalioilta helmikuussa Tyytyväisimmät asiakkaat -tunnustuksen.

6. Ravintola. Pooki, tietenkin. ”Ruak se on kom pystös pitä!” Oivallisia ovat oma burgeri Dijon-majoneeseineen sekä Uudenkaupungin marenki kuuman kinuskikastikkeen kera. Festivaalin taiteilijat syövät täällä. Päätös rakentaa rivitaloja Pookin sisäpihalle vielä tämän vuoden puolella herättää ihmetystä.

7. Historia. Uudessakaupungissa voi kuulla Stefan Schillin soittaman Ralph Vaughan Williamsin oboekonserton vain kivenheiton päässä Uudenkaupungin rauhan solmimispaikasta. Entisaikain suurvallat Ruotsi ja Venäjä tekivät rauhan torilla sijainneessa talossa vuonna 1721. Vanhassa kirkossa voi nauttia musiikista samoilla penkeillä kuin Crusellin perhe ja antaa silmän tutkia Rostockista 1600- ja 1700-luvulla ostettuja maalauksia.

8. Museot. Merimiehen kotimuseo sijaitsee matalassa mökissä, joka saattaa olla peräisin 1700-luvulta. Siellä käytyään on periaatteessa nähnyt kaikki sen aikaiset merimies- ja käsityöläisasumukset, koska ne olivat paljolti toistensa kaltaisia. Tupakkatehtailija Fredrik Wahlbergin 1870 rakennuttamassa korskeassa talossa voi tutkia alkuperäistä kaakeliuunia ja kattomaalauksia. Vallinkalliolla kannattaa pistäytyä vanhassa luotsituvassa, jossa jo 1800-luvulla pidettiin vahtia neljän tunnin vuoroissa. Entisaikain pelastusliivit tehtiin kapokista, trooppisesta kasvivillasta.

9. Urheilu. Uusikaupunki on kuuluisa kaupungin sisään työntyvästä satama-altaasta, jolla sijaitsee eräs maamme parhaista vierasvenesatamista. Festivaalilla järjestettiin myös golf-kilpailu ja Crusell-hölkkä.

10. Nähtävyydet naapuripitäjissä. Uudenkaupungin lähistöltä löytyy useita arvokirkkoja, mutta käytännön syyt ja julkisen tuen pieneneminen on vähentänyt niiden käyttöä konserttipaikkoina. Vaikuttavin niistä on parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Pyhämaan uhrikirkko, 1600-luvulta peräisin oleva puukirkko taidokkaine koristemaalauksineen.

Vanhan kirkon naisten ovelle kuljetaan jyrkkiä kiviportaita pitkin.
Kerubipatsaat reunustavat vanhan kirkon keskikäytävää.

Vanhan kirkon välikatto on koristeltu sinisin tähdin.
Jos kahvilan eteen on pysäköity auto, jonka peräkärryssä on suuria kaapelikeloja, täytyy pullan olla hyvää.

Ajalta ennen Natoa: Ruotsin ja Venäjän rauha solmittiin tässä vuonna 1721.
Merimiehen koti on peräisin 1700-luvulta.
Pyhämaan uhrikirkko on 1600-luvulla koristeltu Raamatun tapahtumin ja niistä kertovin tekstein.

Keskikattoa koristavat enkelhahmot.

Merikaupungin kirkontornin täytyy olla korkea, koska se näyttää merenkulkijoille tien kotisatamaan. Uudenkaupungin 56-metrinen Uusi kirkko valmistui vuonna 1863.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti