lauantai 28. toukokuuta 2016

Laukon kartano avasi ovensa yleisölle

Aapo Häkkinen soitti päärakennuksessa cembaloa.
Nyt se on sitten avattu. Laukon kartano nimittäin, kaikille kiinnostuneille, 600-vuotisjuhlansa kunniaksi. Tampereelta 45 minuutin ajomatkan päässä Vesilahdella sijaitseva Laukko on yksi Suomen tunnetuimmista kartanoista. Siellä sinisenä kiekuvien järvenselkien keskellä ovat täyteen mittaansa kasvaneet niin Kalevala, Elinan surma, Kurjet, peurat kuin uljaat hevoiset.

Perjantai-iltana (27.5.2016) kokoontui avajaisten kutsuvierasväki juhlatalliin kuulemaan kartanonrouva, kulttuurihistorioitsija Liisa Lagerstamin tervetuliaissanoja. Sen jälkeen pitivät puheen professori Marjo Kaartinen ja valokuvaaja Erja Lempinen, joka eräänäkin talviyönä sai kameralleen tallennetuksi kuutamon ja jäältä nousevan usvan.

Tarjoiluksi oli oma keittiö valmistanut rilletteleipäsiä Hauholan hanhesta, hauki-kuha-Wallenbergiä ohrarieskalla, juustokeksejä, tryffeleitä, salmiakkivaahtokarkkeja ja mustikkapiirasia.

Juhlatallilta noustiin ylös päärakennukselle, jonka kulmasalista kantautui pääportaille saakka taidokas cembalonsoitto. Siellä musisoi Helsingin barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen juhlaan valitsemansa renessanssi- ja barokkiohjelmiston parissa.

Päärakennuksen yläkerran asuintiloissa oli esillä Liisa Lagerstamin edesmenneen Juhani-isän keräämää taidetta. Modernit teokset, kuten Kauko Lehtisen rehevät piirrokset, virkistivät katsetta alakerran barokkikokonaisuuksien jälkeen.

Jos Laukossa käytte, älkää kulkeko pikkuisen verstasrakennuksen ohi. Siellä ikkunoita vasten kuultavat Laukon kartanokylään ensimmäisenä muuttaneen Raija Kolehmaisen luontokuvat. Hämmentävää, että ne kaikki on otettu kännykkäkameralla.

Kaikki näytti avajaisissa valmiilta ja valoisalta. Mainittava on sekin, että juhlatallista löytyvät ylellisimmät missään näkemäni yleisö-wc-tilat.

Pirunkellariin oli rakennettu lattia. Mutta salakäytävää Rooman Pietarinkirkkoon ei vieläkään ole löydetty.

Kartanonrouva, kulttuurihistorioitsija Liisa Lagerstam toivotti väen tervetulleeksi.

Raija Kolehmainen otti kännykkäkuvia uudesta kotipaikastaan.

Vieraat kuljetettiin Tampereen asemalta bussilla, jonka luvattiin olevan "helposti tunnistettava".

Uusklassinen viljamakasiini muistuttaa entisestä kartanonherrasta Rafael Haarlasta.

Juhlatallissa on kahvilan, ravintolan ja kaupan lisäksi valokuvanäyttely.


Liisa Lagerstam kehotti vieraita tutustumaan myös päärakennuksen yläkertaan.


Laukon nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1931.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti