perjantai 6. toukokuuta 2016

Kevät tuli Kuninkaanportista Helsinkiin


Kevät saapui Helsinkiin tänä vuonna ajallaan, toukokuun ensimmäisenä päivänä, kaupungin pääportista Kustaanmiekan salmen Kuninkaanportista. Portti on rakennettu samalle paikalle, johon kuningas Adolf Fredrik 1752 ankkuroitui.

Kevät kiisi kepeästi ylös 1770-luvulla rakennetut monumentaaliportaat, eikä soikionmuotoisten ampuma-aukkojen takana ollut kiväärimiehiä, vaan vain valosta typertyneitä kalalokkeja.

Kustaanmiekasta Susisaareen Kevät eteni maakannasta pitkin, ja puhalsi tervehdyksensä jokaisen bastionin, kasematin ja karsserin syvimpiin tiiliholveihin. Isosta Mustasaaresta se humisi hirmuisella vauhdilla meren yli Helsinkiin ja houkutteli ihmiset ulos kuin raatokärpäset.

Tässä paistinlämmössä ne nyt surisevat. Kevät itse on kutonut itselleen vaaleanvihreän naamioverkon, jonka suojissa se kiekuu naurusta. Ihmiset kyykkivät väreiksi muuntuvan sonnan ja hiekan äärellä vuoroin hikoillen, vuoroin palellen. Naura siinä kevät vaan, suututat väen!

Tuleehan sekin päivä. Kaupungin rotevimmat tarttuvat naurusta piehtaroivaa kevättä kaikista nivelistä ja survovat sen mustaan jätesäkkiin. Ruosteiselle siirtolavalle pannaan sen päälle kiviä painoksi ja laivataan piiput savuten Ison Mustasaaren laituriin. Siellä kevättä odottaa vaaleanpunainen venäläisten Rantakasarmi käsivarret levällään, valmiina viimeiseen syleilyyn.

Tornin majakkalyhty välkähtää. Asukkaat ajattelevat taas, että eihän täällä mitään ole. Paitsi talvi.


Helsinkiin johtava pääväylä oli jo 1600-luvulla varustettu. Kustaanmiekan linnoitukset nousivat 1748-1756 vanhojen varustusten paikalle.


Polhemin bastionin päältä näkee kauas Suomenlahdelle.Paikallismajurin talo (1753-1756) edustaa Suomenlinnan arvokkainta rakennuskantaa.

4 kommenttia:

 1. Hienosti Kuninkaanportin rappuset hohtaa tuossa kuvassa, ilmeisesti kuva on otettu just oikeaan kellonaikaan. ;-)

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia, kiitos Janne !

  VastaaPoista
 3. Kiitos, eikä onneksi tarvinnut kahta päivää odottaa oikeaa valoakaan:)

  VastaaPoista
 4. Hienoja kevätkuvia ja Suomenlinnasta myös! Laajoja valkovuokkoalueita ihan kuin Rauhalinnan tammimetsikössä Kaarinassa. Kyllä kevät on ihanaa aikaa.
  Minna

  VastaaPoista