keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Apina toivotti kumarruksellaan tervetulleeksi Pariisin eläintarhaan


Eläimiä lupasin, ja tässä niitä tulee. Pariisissa Jardin des Plantesin yhteydessä sijaitsee vuonna 1794 perustettu La Ménagerie, maailman toiseksi vanhimmaksi väitetty eläintarha. Eräs matkalainen raportoi villakoiran kanssa eläneestä leijonasta kesällä 1803, mutta viime sunnuntaina ei kummastakaan näkynyt jälkeäkään. Oli tyydyttävä 180:en muuhun lajiin, jotka juuri olivat heränneet aurinkoisen pyhäpäivän viettoon.

Eläimet toivottivat minut tervetulleeksi heille ominaisella suoruudellaan. Mustakarvainen apina ryntäsi eteeni ja kääntyi sen jälkeen irvokkaaseen pyllistykseen. Se oli tekevinään housut alas laskevan eleen, mutta eihän sillä hyvänen aika edes ollut housuja!

Jatkoin matkaani suurten kissaeläinten saliin, jossa pelästyin minulle sähähtävää ja hampaansa näyttävää leopardia. Kun saavuin Ara-papukaijojen luo, ne aloittivat kammottavan kirkunan, jonka ne luultavimmin olivat oppineet eläintarhaa arkipäivisin riivaavilta koululaislaumoilta.

Tympeimmän vaikutelman itsestään loi yack-härkä, joka ei millään tavalla huomioinut saapumistani, jatkoi vain häkkinsä ulkopuolella kasvavien pensaiden tylsämielistä hamuamista.

Kaikkien niiden koristeellisten eläinsuojien ja kukkaistutusten lomassa kulkiessani kiusaannuin, sillä ymmärsin jälleen, miten kummallisesti vinossa ihmisten ja eläinten välinen suhde on.


2 kommenttia:

 1. Hauska kuvaus eläintarhakokemuksistasi Pariisissa.
  Äsken tuli yle 1:ltä mielenkiintoinen arkistohaastattelu kuuluisasta huilisti Jean-Pierre Rampalista. Hänellä oli kuulemma kultainen huilu käytössään. Huilu soi hienosti ohjelman musiikkiosuudessa. Hän on vieraillut Naantalin Musiikkijuhlillakin. Onko kevät edennyt jo pitkälle Pariisissa?
  terveisin Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja taitaa olla yleisempikin tuollainen kultainen huilu. Näin sellaisen mm. Andras Adorjanin kädessä jokin aika sitten. Olen jo palannut Helsinkiin, mutta tulossa on vielä kolme blogijuttua Pariisista. Ne eivät niinkään liity kevään etenemiseen, joten voin julkaista niitä tässä lähitulevaisuudessa. -janne

   Poista