maanantai 29. helmikuuta 2016

Metrolla suoraan saunalaiturille

Otso Virtanen palautti perjantaina kirjan Suomi-keskuksen kirjastoon. Rahastonhoitaja Sanna Yli-Siuru suositteli uutta lukemista.
Berliiniin avattiin taas alkuvuodesta uusi sauna. Se sijaitsee erään suomalaispariskunnan kerrostaloasunnossa, makuuhuoneen perällä entisessä varastohuoneessa, kauniin Jugend-oven takana. Varmistin pääsyn löylyihin valmistamalla pariskunnalle ja heidän kahdelle lapselleen ison kattilallisen hapankaalia, josta he vaikuttivat nauttivan.

Saunan on suunnitellut suomalainen arkkitehti ja saunatoimittaja, mutta kylpyhuoneosuuden rakensivat turkkilaiset työmiehet. Löylyt olivat makoisat. Valaistuksen saa säätää romantiikka-asentoon, sillä monet ihmiset näyttävät kauniimmalta hämärässä.

Berliinin saunojen lukumäärää ei tiedetä, mutta suomalaisia asuu kaupungissa viitisen tuhatta. Jossakin aina kiuas sihahtaa.

Upouusi yksityissauna berliiniläisessä kerrostaloasunnossa.
Jos alkoi tehdä mieli saunaan, niin yleisölle avoin suomalainen sauna sijaitsee Berliinin Suomi-keskuksen kotoisissa tiloissa. Se lämpiää joka toinen perjantai ja maksaa 7,50 euroa hengeltä. Miesten vuoro alkaa klo 20.30, mutta silloin saunasta pitää melkein aina hätyytellä pois saksalaisten naisten vakioryhmä, jolta kiukaan naksuna vie ajantajun.

Miesten vuorolle ei yllättäen saapunut ketään muita suomalaisia itseni ja kaverini Otso Virtasen lisäksi. Seitsemän saunojan joukossa oli lähinnä saksalaisia ja yksi malesialainen - monet paikan vakiokävijöitä.

Suomi-keskuksen saunassa saa heittää löylyä.
Saunan päätteeksi kahviosta saa ostaa muun muassa Lapin kultaa ja pullaa. Kirjastosta voi lainata suomenkielistä kirjallisuutta ja mukaan kaapata vaikka Anna-lehden, jonka joku on tuonut kierrätykseen.

Mikä parasta, Suomi-keskuksen saunassa ei ole niitä kummallisia saksalaisia tapoja: ei puhekieltoa eikä löylyä kerran tunnissa heittävää virallista saunamajuria.

Suosittelen. Saunomisen jälkeen kestää taas paremmin Berliinin viimaisia katuja ja saksan kielen paikalleen jäätyneitä lauseenjäseniä.

Saunalaiturilla voi lopuksi nauttia vissyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti