lauantai 30. tammikuuta 2016

Kunnianosoitus Peter Joseph Lennélle

Berliini, Tiergarten.
Tänä vuonna on preussilaisen puutarha-arkkitehti Peter Joseph Lennén (1789-1866) kuolemasta kulunut 150 vuotta. Lenné suunnitteli muun muassa Berliinin upean Tiergartenin, jonka tähtimäisten kujanteiden lomassa usein kuljeksin.

Kaupunkipuistoissa vallitsee talvipäivinä erityinen tunnelma. Värien niukkuus herkistää aistit. Pakkasen kuivattamat koristemarjat ja kuolleiden kukintojen haituvat ovat kuin pyhäinjäännöksiä lämpimistä kesäpäivistä.

Vasta talvisessa Tiergartenissa kulkenut ihminen tietää, mitä on kauneus.

5 kommenttia:

 1. Kaunista puistoa olet kuvannut. Paljon hienoja yksityiskohtia. Joka vuoden ajassa on paljon kaunista ja luonnon taidetta.

  VastaaPoista
 2. Kauniita kuvia, loistavia kuvia!
  Muistan kun kerran kävelin Saksassa, jossakin siellä, puistokäytävää pitkin, olimme automatkalla, enkä muista siitä paikasta muuta kuin puut, jotka reunusti sitä käytävää. Ne olivat täysin paljaita, sateesta melkein mustia, mutta niiden silhuetit loivat unohtumattoman komean näyn. Saan ne vieläkin näkyviin silmieni eteen. Tuli tunne, että ne eivät lainkaan kaivanneet lehtiä eikä vihreyttä. että ne olivat parhaimmillaan juuri sellaisina, alastomina, mutta juhlallisina.

  Tänä iltana tuli TV:stä ooppera Indigo. Kyllä se vaikutti, hieno lavastus värivaloilla ja tekniikalla. Sitä katsoessa tuli tunne, että siinä uusi söi vanhaa, ja vanha söi uutta.
  Esiintyjät panivat selvästi parastaan, ja musiikki - sen arvioinnin jätän asiantuntijoille. Sen voin sanoa, että siinä jotkut aariat vaikuttivat tutuilta, miksi, en osaa sanoa. Rakkaus oli siinä vahvana teemana. Ja sisältö, voisin kuvitella, oli kuin nykyistä elämänmenoa. Se on nähtävissä Ylen Areenalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei me ajettu autolla puistokäytävää pitkin, välillä pysäköitiin ja ja jaloiteltiin, of course!

   Ja se esitys eilen Teemalla. Näin jälkeenpäin ajatellen sen vaikututus tuntuu etäisemmältä. Mitä siitä jäi mieleen? No, muutamia värikkäitä taustakuvia mielikuvitusta vaativine katosta roikkuvine tai permannolla seisovine ihmeellisine laitteineen valojen välkkyessä. Ja se rakkaus-teema siinä ohessa. Kun ajattelee sitä näin jälkeenpäin, tulee mieleen, voiko rakkautta edes kuvata näyttämöllä niin, että se tuntuisi todelliselta. Kaksi vähän jäykähköä ihmishahmoa lähestyy toisiaan, syleilee, sekö riittää kuvaamaan rakkautta? En syytä näyttelijöitä. He tekivät niin kuin näyttämöllä asian voi tehdä. Mutta siitä jää väkisinkin puuttumaan todellisen rakkauden hienoimmat vivahteet. Ei se tapahdu tuosta vaan toiseen ihmiseen törmäämällä.

   Poista
 3. Hienoja kuvia talvisesta puistosta. Pitää olla taiteilija itsekin, että saa tämän tallennettua kuviin ja iloksi meille muillekin. Erityisen kauniita koristeheinien kukinnot ja puronvarren kasvien värivivahteet; pähkinäpuuko siinä jo kukkii.
  Kevättä odotellessa
  Minna

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille kommenteista! Viimeisessä kuvassa on muuten Mozart-Haydn-Beethoven-muistomerkki. -janne

  VastaaPoista