tiistai 8. joulukuuta 2015

Tupakka palaa Sibeliuksen Berliinin-kodissa

Sibeliuksen kotitalon asukkaat olivat innostuneita Marlene Dietrichistä.

Sibeliuksen syntymäpäivä valkeni Berliinissä Olli Mustosen tulkitsemilla pianokappaleilla, joita RBB:n Kulturradio jo ennen seitsemää soitti. Kun samalla avasin Tagespiegelin, löysin kulttuurisivuilta ison Sibelius-jutun hienon valokuvan kera.

Auringon noustua läksin katsomaan Sibeliuksen Berliinin-kotitaloja. Kurfürstenstrasse 40:ssä hän asui kevään 1890, jossa valmistui opiskeluvuoden päätyö, pianokvintetto g-molli.

Kurfürstenstrasse 40.
Talo sijaitsee nykyisin melko rauhattomalla alueella kivenheiton päässä isosta pornoluolasta. Portti on sattumalta auki, joten pääsen kurkistamaan vehreälle sisäpihalle. Ensimmäisen kerroksen parvekkeella poltellaan tupakkaa.

Seurue on hyvin hämmästynyt, kun kyselen talon kuuluisasta asukkaasta. Mistään sellaisesta he eivät ole kuulleetkaan, eivätkä tunnista Sibeliusta nimeltä. Sen sijaan he neuvovat minua jatkamaan matkaa viereiselle kadulle, jolla on asunut Marlene Dietrich.

Marienstrasse 4 on saanut seinäänsä Sibeliuksesta kertovan kyltin.
Jatkan matkaani Brandenburgin portin pohjoispuolelle, jossa sijaitsevaan Marienstrasse neloseen Sibelius Berliinin-matkansa aluksi 1889 muutti. Alsacelainen isäntäperhe piti kuulemma möykkää, mutta nykyään Marienstrasse vaikuttaa hiljaiselta ja siistiltä paikalta. Talon seinään on kiinnitetty Sibeliuksesta kertova muistokyltti.

Marienstrassella oli vaisu juhlatunnelma.

Syntymäpäivä Berliinissä jatkuu musiikki- ja puhetilaisuudella Suomen suurlähetystössä. Myös Suomi-keskus järjestää oman illanviettonsa.

Sibelius saapui Berliiniin 10.9.1889.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti