torstai 3. joulukuuta 2015

Isot kalat uivat KotkassaTerveiset Kotkasta, jossa minulla on tällä viikolla ollut ilo juontaa Kymi Sinfoniettan Sibelius-juhlakonsertit. Kotkan konserttitalon loppuunmyyty sali osoitti hurjasti suosiotaan taitavasti soittaneelle Kymi Sinfoniettalle, kapellimestari Erkki Lasonpalolle ja viulusolisti Réka Szilvaylle Sibeliusta, Uuno Klamia ja Einojuhani Rautavaaraa sisältäneen konsertin päätteeksi.

Päätösillalliselta selviydyin lähes loppuun asti seurueen ainoana ei-viulistina, sillä puhe kääntyi ”g-kielellä soitettavaan assaan” onneksi vasta ravintolasta poistuttaessa. Viulisteja eivät nimittäin ole pelkästään Szilvay ja Lasonpalo, vaan myös esitelmöitsijänä vieraillut säveltäjä Kalevi Aho sekä Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen. Onneksi Aho ymmärsi esitelmässään ihmetellä sitä, miksei Sibelius kirjoittanut mitään suurempaa puhaltimille aikalaisensa Carl Nielsenin tapaan.

Älä kiusaa - olen made, vaikkakin hieman eri värinen kuin muut!
Konserttien välissä voi sateisessa Kotkassa rentoutua suomalaisia kaloja seuraamalla – varsinkin kun ne liikuskelevat niin hitaasti Maretariumin altaissa. Sapokanlahdelle perustetussa luonnonmukaisessa akvaariotalossa voi nähdä kaikki Suomen 58 alkuperäistä kalaa.

Abramis-suvun kalat on kuulemma hankalinta erottaa toisistaan (sulkava, lahna ja pasuri), mutta itselleni tuotti hankaluuksia löytää altaasta edes lohta. Onneksi neuvomaan tuli laitoksen mitä ystävällisin työntekijä, jolta opin yksityiskohtia muun muassa piikkikampeloiden mädin lypsämisestä.

Valkoinen täplärapu.
Maretariumin kiehtovimpia asukkaita ovat ne, joilla ilmenee harvinainen värimuunnos. Kyse ei ole albiinoista, vaan muista syistä erikoisen vaaleiksi jääneistä vedenelävistä. Sellaisia ovat kalastaja Ben Henrikssonin vuosi sitten pyydystämä kelta-valkoinen made, Repovedeltä löydetty vaalea täplärapu sekä valkoinen sampi, joka on varttunut viljelylaitoksessa.

Kyselin heti yksilön mahdollisesti tuottaman valkoisen kaviaarin perään, mutta sammet eivät vielä ole sukukypsiä, eikä niistä osata vielä kunnolla erottaa sukupuolta. Mutta jos valkoista kaviaaria siitä joskus saa, voisi henkilökunta tienata hyvät rahat kunnollisten pikkujoulujen järjestämiseen.

Hyvää kalaruokaa Kotkasta löytää ravintola Wanhasta fiskarista. Hailit ja kuha olivat eilen poikkeuksellisen herkullisia, ja henkilökunta osaa myös kertoa niiden valmistuksesta yksityiskohtaisesti.

Kun palasin kalakierrokselta, kuului Réka Szilvayn hotellihuoneesta viulunsoittoa – ja kahta kerrosta ylempänä sävelsi Kalevi Aho uutta kadenssia toiseen viulukonserttoonsa.

Valkoinen sampi - Kotkan Maretariumin erikoisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti