keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Berliinin Sibelius-orkesteri soittaa loppuunmyydylle salilleSibelius-orkesterin klarinetisti Claudia Hein kysyy neuvoa kapellimestari Simon Rössleriltä.

Tänä syksynä saatiin kuulla, että Suomessa ei ole rahaa Jean Sibeliuksen nimeä kantavan orkesterin ylläpitoon. Nordean rahoittama opiskelijaorkesteri soitti ilmeisesti viimeisen konserttinsa lokakuussa.

Maailmassa on kuitenkin myös toinen Sibelius-orkesteri, jolle kuuluu hyvää. Se toimii Berliinissä.

Täyden sinfoniaorkesterin kokoinen Berliner Sibelius Orchester, Berliinin Sibelius-orkesteri, koostuu yhdeksästäkymmenestä aikuisesta harrastajasoittajasta. Se valmistaa kolme konserttiohjelmaa vuodessa, jotka esittää yleensä helmikuussa, marraskuussa ja heinäkuussa. Ylikapellimestarina toimii Berliinin filharmonikkojen viulisti Stanley Dodds.

”Meillä on opiskelijoita, lakimiehiä, lääkäreitä, insinöörejä, opettajia, tutkijoita”, luettelee fagotisti Stephanie Landgraf, Sibelius-orkesterin hallituksen jäsen, varsinaiselta ammatiltaan juristi. ”Jäsenmaksua ei ole. Rahoitamme toimintamme lipunmyynnillä ja tilauskonserteilla.”

Harjoitukset pidetään tiistai-iltaisin ja joskus viikonloppuisin. Useimmin käytetty esiintymissali on Gendarmenmarktilla sijaitseva Konzerthaus, jonka kuuden tuhannen euron suuruinen vuokra kuitataan lipputuloilla. Orkesteri on esiintynyt myös Philharmonien suuressa salissa, mutta sen 12 000 euron vuokran eteen pitäisi myydä ainakin 2000 lippua.

Simon Rössler johti harjoituksissa Sibeliuksen Valse tristeä.

Berliinin Sibelius-orkesteri aloitti toimintansa opiskelijaorkesterina vuonna 1980. Se sai nimensä perustajansa, Andreas Peer Kählerin rakkaudesta Skandinaavista musiikkia kohtaan. Kähler oli opiskellut orkesterinjohtoa Ruotsissa ja Suomessa muun muassa Jorma Panulan oppilaana.

Landgraf kertoo, että skandinaavinen musiikki oli alkuaikoina enemmän esillä, mutta sittemmin ohjelmisto on monipuolistunut. ”Sibelius on edelleen säännöllisesti konserttiemme kohokohta, kuten viulukonsertto ja viides sinfonia.”

Tässä kuussa pidettävien konserttien ohjelma olisi ammattiorkesterillekin vaativa: Beethovenin seitsemäs sinfonia, Shostakovitshin sellokonsertto nro 1 sekä Sibeliuksen Valse triste ja Kurkikohtaus. Kapellimestarina on Berliinin filharmonikkojen lyömäsoittaja Simon Rössler, solistina saman orkesterin soolosellisti Bruno Delepelaire.

Stephanie Landgraf valitsi harrastajasoittajan uran. "Kouluaikana tajusin, että ammattimuusikoiden taso oli erittäin korkea."

Miltä orkesteri sitten kuulostaa? Sitä pääsin kuuntelemaan sisältäpäin, kun sain soittaa harjoituksista poissaolleiden klarinetistien sijaisena. Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien oli selvää, että kyseessä on kovatasoinen soittajisto. Ilmaisuun liittyviä säätöjä päästiin tekemään heti, sillä perustekniikka ja hyvät korvat tuntuivat löytyvän jokaiselta. Kauhistuin, kun kapellimestari alkoi heti puhdistaa meidän klarinettien kolmiviivaisessa rekisterissä kiljahtelevia välikommentteja. Ajattelin, että olisi mahdotonta saada niitä soimaan, mutta ei: tulosta syntyi.

Eräässä harjoituksessa paikalla oli peräti kahdeksan alttoviulua, mitä voi harrastajaorkesterissa pitää poikkeuksellisen suurena määränä. Kontrabassojakin oli viisi, mikä sekin on paljon, joskaan ei vielä ammattiorkesterin veroista. Niinpä uusia kontrabasisteja otetaan milloin tahansa lisää. Puhallinsektiot ovat kokonaan miehitettyjä, joten vakituiseksi soittajaksi pääsemisestä voi vain haaveilla.

Erikseen on mainittava vieressäni istuva Stephanie Landgraf, jonka ilmeikäs fagotinsointi ylittää monen ammattilaisen kyvyt.

Muutaman harjoituksen aikana tuli esiin toki myös harrastajille tyypillisiä ongelmia: soittoon oli saattanut tulla muiden kiireiden takia pitempi tauko, mistä seurasi huolimattomuusvirheitä tai ongelmia intonaatiossa. Sairastuneiden tilalle ei aina ehditty saada sijaista.

Viimeisessä harjoituksessa hämmästyin, kun kapellimestari pyysi minua Shostakovitshin sellokonserton miehitykseen tulevaan konserttiin, vaikka alun perin olin sopinut vain harjoituksissa avustamisesta. Olin hänen mielestään ollut niin usein harjoituksissa.

Jännitys kohoaa. Orkesterin seuraava konsertti marraskuun 22. päivä on jo loppuunmyyty, mutta sunnuntaina 15.11.2015 pidettävään hyväntekeväisyyskonserttiin mahtuu mukaan, jos saapuu paikalle riittävän aikaisin. Konsertti pidetään Schillergymnasiumissa klo 16.00. Bongaatte sieltä ainakin yhden jännityksestä kalpean klarinetistin.

2 kommenttia: