maanantai 12. lokakuuta 2015

Viulukilpailun finaaliin pääsee huonommallakin tekniikalla


Kansainvälisen viulukilpailun taso ihmetytti.

Lauantai 10.10.2015. Autiolta näyttää, mutta täällä sen pitäisi olla. Kolmisenkymmentä kuulijaa istuu hajallaan Berliinin taideyliopiston (UdK) konserttisalissa.

Kukahan nyt soittaa? Ahaa, ohjelma löytyy salin ulkopuolelta seinään teipattuna, mutta se on jäänyt avatun oven taakse. Ja nyt kun ensimmäinen kilpailija tulee sisään, oven sulkee yleisössä sitä lähimpänä istuva.

Tämäkö on kansainvälinen Max Rostal -viulukilpailu, itävaltalaissyntyisen viulistin ja alttoviulistin kuolinvuonnaan 1991 käynnistämä mittelö?

Kyllä, ja viulun välierä alkaa oppilasmaisella esityksellä. Schubertia, Debussyä, kohmeinen Carmen-fantasia. Seuraavalla semifinalistilla ei mene paremmin. Karkeaa sointia, volyymiä, kirveellä veistettyä fraseerausta, joka ei totisesti jää pianonkaan jalkoihin.

Paussin jälkeen tulee kilpailija, jolla on vaikeuksia perustekniikassa. Nopeammat kuviot kompastuvat, pitkä ääni alkaa huolimattomasti. Nautittavaa musikaalisuutta, jonka parissa soittaja itsekin vaikuttaa viihtyvänsä.

Päivän viimeisen soittajan voisin ottaa jatkoon. Tekniikka sentään hallussa, tasaisesti hyvä sointi, vaikkakin Schubertissa kankeutta.

Finaalipaikat jaetaan sunnuntai-iltana. Tshaikovskin konserttoa pääsee soittamaan mm. semifinalisti, jolla oli suurimmat vaikeudet perustekniikassa. Hänen opettajansa istuu tuomaristossa. Kyllä, tuomari on varmasti jäävännyt itsensä, mutta vaikutus muiden tuomarien työskentelyyn huokuu yleisöön asti.

Hirvittää, mutta aion mennä kuuntelemaan finaalin. Tämä "kilapilu" täytyy nähdä loppuun asti.

Yöksi viulut vaikenivat.

4 kommenttia:

 1. Jes! Lupasivat Kantapöydässä, että Jannea nähdään ja kuullaan jatkossakin ohjelmassa, kivaa! t. Pilvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä raportteja tulee silloin tällöin - mutta pääasiassa kirjoitan kuulumisia tänne blogiin.
   t. Janne

   Poista
 2. Kiva kuulla, että Janne palaa Kantapöytään. Toivottavasti piankin ja RSO.n konsertteja kommentoimaan myös. terveisin Marja-Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Marja-Leena! Annan Skype-raportteja Kantapöytään silloin tällöin, mutta en vielä palaa varsinaiseksi juontajaksi.
   T: Janne

   Poista