maanantai 7. syyskuuta 2015

Näyttelyvinkki Tukholmaan: vielä ehtii!

Tukholman Valokuvataiteen museo.


Jos kuljette tällä viikolla Tukholmassa, niin käykää Valokuvataiteen museossa (Fotografiska muséet). Ja jos teillä ei ole matkaa Tukholmaan, niin varatkaa sellainen ja huolehtikaa itsenne sinne. Sunnuntaihin (13.9.2015) asti siellä voi nimittäin käydä katsomassa englantilaisen Nick Brandtin (s. 1966) Itä-Afrikka-trilogian viimeisen osan, On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land.

Näyttelyssä muistutetaan, että joka vuosi tapetaan 30 000-35 000 elefanttia, ja että kahdessakymmenessä vuodessa leijonien määrä on pudonnut neljännekseen. Luonnonsuojelu ei silti ole ainoa motiivi kuvien ihailuun. Oikeastaan luin siitä vasta näyttelyssä käytyäni, sillä halusin kokea kuvat aluksi ilman selittelyjä. Ne ovat voimakkaasti kertovia, teknisesti taitavia ja valotukseltaan herkkiä teoksia.

Kuvissa on tomua, aukeaa taivasta, kuivunutta savannia sekä eläinten katseita, joihin ihminen siirtää omat häpeän tuntemuksensa. Varsin puhuttelevia ovat metsästystrofeet – irtonaiset leijonan ja kafferipuhvelin päät, jotka Brandt on tuonut takaisin savannille.


Nick Brandtin teoksia on nähty keväällä Salon taidemuseossa. Tukholman jälkeen ne ovat esillä ainakin New Yorkissa, Los Angelesissa, Ulmissa ja Moskovassa.

Kustaa III ohjaa väen Fotografiskaan.

2 kommenttia:

  1. Kyllä, valokuvat ovat maagisia. Näin itse näyttelyn "viime kierroksella", eli olisko ollut vuonna 2011? Ymmärtääkseni tuo näyttely on ollut kyseisen museon kaikkien aikojen yleisömenestys, eikä syytä siihen tarvitse etsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Sain sellaisen käsityksen, että näyttely on ollut kolmiosainen.

      Poista