maanantai 21. syyskuuta 2015

Jousisointi valloitti berliiniläisen pianosalonginSergei Malov (vas.), Antti Tikkanen ja Minna Pensola hurmasivat yleisön Berliinissä.

Metrosta purkautuu joukko huonoryhtisiä miehiä, yksi sytyttää tupakan heti portaisiin päästyään. Tyhjä kaljapullo rikkoutuu lattiaan. Maan pinnalla kestää aikansa ennen kuin silmät tottuvat sysipimeään.

On sunnuntai-ilta Weddingin kaupunginosassa Berliinissä, ja minun pitäisi löytää tie paikallisen kaverini suosittelemaan pianosalonkiin. Pianosalonkiin!? Täällähän on pelkkiä döner-kioskeja – ja erotiikkateatteri.

Lyhyen kävelyn jälkeen näkymät muuttuvat. Uusgoottilaisen käräjäoikeuden linnan takaa ylitän Panken kanaalin, jonka vierustaa somistaa rauhallinen Uferstrasse. Kahvila, kukkaistutuksia, nuoria aikuisia. Vihdoinkin: vasemmalta kajastavat lämpimät valot - Christophorin pianosalonki!

Yleisö on löytänyt tiensä Christophorin pianosalonkiin.
Pianosalongissa kunnostetaan vanhoja arvoflyygeleitä, mutta siitä on tullut myös suosittu piano- ja kamarimusiikki-iltojen pitopaikka. Kahdenkymmenen viiden euron lippuun sisältyy juomatarjoilua ja istumapaikka irtotyynyllä pehmustetussa kirpputorituolissa.

Seiniä koristavat vanhat nuottitelineet ja lyyrat.

Toimitusjohtaja Christoph Schreiber mainosti tervetuliaispuheessaan Meta4-kvartetin Saariaho-levyä.

Sunnuntaina 20.9.2015 salongissa esiintyivät Minna Pensola, Antti Tikkanen ja Sergei Malov, jotka muodostavat vuosi sitten perustetun vanhaan musiikkiin keskittyvän jousitrion. Pensola toimii viulistina, Tikkanen soittaa alttoviulua ja Malov vanhaa violoncello da spallaa, jota voisi kuvailla olkapäätä vasten soitettavaksi pieneksi selloksi.

Illan ainoana teoksena trio esitti Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat sellaisella musikaalisuudella, tarkkuudella ja virtuositeetilla, että se sai salongin satapäisen yleisö puhkeamaan valtaisiin suosionosoituksiin ja vaatimaan ylimääräistä. Nopeat sävelkulut siirtyivät soittajalta toiselle täydellisen vaivattomasti, säestysäänet tukivat kerrontaa ilmeikkäästi ja intonaatio pysyi koko ajan moitteettomana.

Onneksi tämä kokoonpano ei jää pikailmiöksi, vaan muusikot aikovat helmikuussa soittaa muunnelmat levylle ja jatkaa uusien teosten opiskelua – kenties Beethoveniin saakka.

Konsertin päätyttyä esiintyjät jäivät vielä lukuisten innokkaiden kuulijoiden piirittämäksi. Ja tunnelmallinen pianosalonki sai taas uusia vakiokävijöitä.
2 kommenttia:

  1. Hieno homma. Ihan kuin olisi melkein livenä päässyt kävelemään Uferstrasselle ja nähnyt vihdoin vasemmalla Pianosalongin lämpöiset valot! Entä sitten kohokohta: Bachin Goldberg-muunnelmat, hienosti soitettuina. Tunnelma oli täydellinen - lukijallakin. Berlin, Berlin über alles! Danke schön.

    VastaaPoista