perjantai 17. heinäkuuta 2015

Tervetuloa Malaysia Airlinesin lennolle - teille on ehkä istumapaikka

Pitkät matkat epäonnen konemallilla loppuvat pian.
 
No meneepäs tässä kauan. Kaunissilmäinen nainen on jo vaivaantunut check in -tiskin toisella puolen. Hänellä on passini. Ja taas hän soittaa kollegalleen. Yritän kysellä, tietokoneetko reistailevat vai mikä on. Ei, hänen kollegansa tekee edelleen istumajärjestystä, eikä teille ole paikkaa. Yritykseni rupatella katkeavat naisen hiljaisuuteen. Odotellaan. Nainen katselee muualle. Huokaus, ja taas hän tarttuu luuriin. Ei vieläkään. Hän takoo näppäimistöä - olen näkevinäni, että se on F5, "refresh".

Sitten tapahtuu. Tulostin alkaa surista ja matkalaukku tempautuu takavasemmalle. "Teille on käytäväpaikka, olkaa hyvä, ja hyvää matkaa."

Malaysia Airlinesin 64-metrinen Boeing 777-200 matkustajakone on lähdössä Aucklandin lentoasemalta kohti Kuala Lumpuria. Samanlainen, ääriään myöten buukattu kone ammuttiin vuosi sitten alas Itä-Ukrainan yläpuolella.

Matkustamokompassista tietää mihin suuntaan rukoilla.
Portilla tulee yllätys. Matkustajakorttini piippaa punaista ja minut ohjataan sivulle. "Teidän istumapaikkanne on mennyt", virkailija toteaa. "Mutta tässä teille uusi." Pöydällä näyttää olevan sekalainen kokoelma matkustajakortteja.

Koneen ovella tervehtii kyllästyneen oloinen lentoemäntä pastellinvärisessä kaavussa. Epäkorrekteista lohkaisuistaan tunnettu prinssi Philip sanoisi: "jaa, olette selvästi käymässä nukkumaan".

Paikkani on taiwanilaisen elokuvaopiskelijan vieressä. Istuimet ovat kulahtaneet, videolaitteen näyttöruutu särisee.

Yksitoista tuntia kuluu - ei aivan siivillä - eikä henkilökunta peittele tympeyttään. Juomaveden hakeminen takaosasta vaikuttaa loukkaukselta.

Tuntia ennen saapumista Kuala Lumpuriin kuulutetaan: "Hyvät muslimimatkustajamme, aurinko on juuri laskenut, voitte alkaa nauttia ateriaanne, hyvää ruokahalua." Mies edessäni avaa onnellisena aterinpussin ja käy broilerinsa kimppuun.Kuala Lumpurista matka jatkuu Lontooseen. Kone on niin paljon myöhässä, että nainen kertoo jatkolentoni Helsinkiin muuttuneen tuntia myöhemmäksi. Se lähtisi Heathrow'n terminaalista 1. Perillä Heathrow'ssa selviää, että terminaali 1 on poissa käytöstä. Kun tulen vaihtotiskille, nainen kertoo, ettei minua olekaan siirretty myöhemmälle lennolle.

Malaysia Airlinesia kohtasi viime vuonna kaksi katastrofia: koneen alas ampumisen lisäksi toisen lentokoneen totaalinen katoaminen Intian valtameren yläpuolella maaliskuussa. Tapaukset pahensivat yhtiön taloudellista tilannetta niin paljon, että yhtiö on lopettamassa mannertenväliset lentonsa.

Pitkiä lentoja voi saada halvalla, mutta samalla voi varautua tympeään kohteluun, väärään tietoon ja erikoisiin odotteluihin.

Jättimäisen A380-koneen siipi. Yhtiö on myymässä omistamistaan suurkoneista kahta.

1 kommentti: