maanantai 6. heinäkuuta 2015

Savonlinnassa nautittiin kupliva operetti-piknik

Lippu liehuu taas Olavinlinnassa.


Savonlinnan oopperajuhlat käynnistyi viikonloppuna kuumassa Olavinlinnassa Wienin Volksoperin vierailuesityksillä. Seurasin perjantaina 3.7.2015 mielihyvällä wieniläisten tulkintaa Franz Lehárin operetista Iloinen leski, jossa äveriäälle Hanna Glawarille juonitaan uutta aviopuolisoa.

Wieniläisten esityksestä puuttui paljon. Siitä puuttuivat ne ainekset, jotka joskus tekevät operetista tuskaa: kyynisyys, teennäisyys, häpeä ja epäusko. Niiden sijaan lavalla kuplivat aitous, suoruus, omistautuminen ja puheosuuksissa takapenkkiin asti kalskahtava, äidinkielenä briljantisti deklamoitu Itävallan saksa.

Jopa kohtaus, jossa primadonna viehkeilee frakkipukuisen komeljanttarilauman keskellä, oli tässä versiossa toimiva. Joukkokohtauksissa nähtiin kokoelma yksilöitä, ei samaan suuntaan päätään nyökyttelevää pingviinilaumaa.

Robert Meyer tarjosi kahvia Marco di Sapialle. Kuva: Soila Puurtinen / Itä-Savo.

Illan hauskin roolintekijä oli Robert Meyer vaivalloisesti polkupyöräilevänä palvelijana. Komiikkaa lisäsi tieto siitä, että Meyer on myös koko oopperatalon pääjohtaja.

Niukat lavasteet ja leveälle linnanäyttämölle sovitettu ohjaus loivat tunnelmaa sellaisesta, että ollaan piknikillä. Puvut olivat moitteettomat, mutta ruokasalin juhlakattauksen sijaan kahvit juotiin filtiltä, jolle oli kirjailtu Pariisin-näkymä.

Yleisö palkitsi esityksen runsain suosionosoituksin.

Wieniläisten perjantainen Iloinen leski oli ensimmäinen kerta kun Savonlinnan oopperajuhlilla nähtiin operettia. Hauska ja rohkea avaus taiteelliselta johtajalta Jorma Silvastilta. Tällaista katselee sopivin väliajoin - ei joka vuosi - mutta se toimii aikana, jolloin talouslaman uhka hautoo Eurooppaa ja kaikki näyttää taas niin epävarmalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti