sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Lieksan vaskiviikko tarjosi uutta ja vanhaa

Henry Niemi (vas.), Santeri Kaipiainen, Sasha Mäkilä, Marjo Vainikainen ja Heli Suominen esittivät Lieksassa sinfonista puhallinmusiikkia.


Makkaraperunat maksaa kuusi euroa, tien toisella puolella viisi. Pienen rivitaloasunnon saa 16 000 eurolla. Huonekaluliikkeen ikkunassa roikkuu suttuinen käyrätorvi.

Ollaan Lieksan vaskiviikolla, joka perjantaina 36. kertaa käynnistyi Pielisen rannalla, vanhan Brahean kaupungin mailla. Taiteellinen johtaja trumpetisti Jouko Harjanne on jälleen kutsunut paikkakunnalle joukon nimekkäitä vaskisoitinten taitajia. Vuoden teemasoitin on pasuuna, jonka soittamisessa myös kilpaillaan.

Lauantaina klo 17 esiintyi kulttuurikeskuksen salissa ranskalainen pasuunavirtuoosi Jacques Mauger Timo Forsströmin uuden pasuunakonserton solistina. Teos on saanut innoituksensa Heikki Turusen Simpauttaja-romaanista ja sisältää niin tangoa kuin taltan nakutusta.

Loisteliaan Maugerin ohella huomiota herätti konsertin taitava orkesteri, Sinfoninen puhallinorkesteri Sisu, joka koostuu ammattilaisista ja harjaantuneista amatööreistä. Se esitti kapellimestari Sasha Mäkilän johdolla myös Leevi Madetojan, Olli Virtaperkon ja Jukka-Pekka Lehdon musiikkia.

Suunnittelultaan kiinnostavimmaksi kohosi Virtaperkon teos Music for "Old Europe" - kantaesityksensä vuonna 2003 saanut diptyykki, joka syntymänsä jälkeen on saanut useampia uudelleenesityksiä.

Forsströmin konsertto oli taitavasti puhallinorkesterin klassisia mahdollisuuksia käyttävä luomus, mutta jäi suuremmalta arkkitehtuuriltaan jonomaiseksi. Jukka-Pekka Lehto oli löytänyt Motus Contrarius -sävellykseensä hienoja äänenkuljetuksen hetkiä. Leevi Madetojan alkusoittofantasia henki 1930-luvun tunnelmaa.

Lieksan kirkon suunnittelivat Reima ja Raili Pietilä.
Engelin kirkosta säilyi kellotapuli.


Iltakonsertti alkoi klo 20 Reima ja Raili Pietilän suunnittelemassa mykistävän kauniissa Lieksan kirkossa. Valkosävyinen rakennus valmistui vuonna 1982, kun edellinen, Engelin suunnittelema kirkko oli tuhoutunut tulipalossa.


Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Joensuun kaupunginorkesteri esitti Huba Hollókoin johdolla Finlandian ja viidennen sinfonian. Välissä kuultiin Sibeliuksen lankomiehen Armas Järnefeltin Preludi, hittiteos, jota säännöllisesti kuulee muun muassa saksalaisen RBB-radiokanavan aamukonserteissa.

Joensuun kaupunginorkesteri soitti Lieksassa Sibeliusta.

Festivaalin tärkeimmäksi Sibelius-konsertiksi tällainen kokonaisuus ei aivan saanut tunnelmaa kohoamaan. Sinfonian sointi oli toki usein niin kuin pitääkin ja varsinkin vasket pääsivät esittelemään taitojaan, mutta taitteissa tai ilmaisun voimassa onnistuneita hetkiä oli turhan harvoin.

Musiikinnälän se silti hyvällä tavalla laukaisi - ja sehän ei oloa haittaa, sillä Vaskiviikko on vasta alkanut - kansainvälinen pasuunakilpailu ratkeaa keskiviikkona.

Lieksan kirkko.

2 kommenttia:

  1. Entäs German Brass sunnuntaina? Vaikuttavaa, mykistävää. Seuraava mahdollisuus kuulla tiistaina.

    VastaaPoista