torstai 21. toukokuuta 2015

Sibelius-ruokaa: tältä maistuu kolmas sinfonia!Säveltäjä Matthew Whittall valmisti kolme Sibelius-ruokaa.

Omenantuoksu tulvii säveltäjä Matthew Whittallin (s. 1975) kotikeittiöstä Helsingin Kurkimäessä. Uunissa muhii omenanviipaleista, sokerista ja korppujauhoista koottu Skåne-kakku, jota tarjottiin Jean Sibeliuksen 80-vuotisjuhlissa.

Kokeilemme Matthew’n kanssa uuden keittokirjan, Risto ja Ritva Lehmusoksan julkaiseman Jean Sibeliuksen pöydässä -teoksen reseptejä. Kanadan Etelä-Québecistä Suomeen aikanaan muuttanut Whittall tunnetaan taitavana harrastajakokkina – ja Sibeliuksen ihailijana.

Jean Sibeliuksella oli voimakas taipumus synestesiaan eli aistien sekoittumiseen. Synestesiassa yhden aistialueen aktivoituminen johtaa automaattisesti kokemukseen toisella alueella. Soinnit, värit, tuoksut ja maut yhdessä tuottivat Sibeliukselle nautinnon.

Sibeliuksen musiikkiin pitäisi tällä perusteella liittyä esimerkiksi se, miltä ruoka hänen suussaan maistui. Voisiko siis Sibeliuksen ruokiin tutustumalla ymmärtää hänen musiikkiaan paremmin?

Selkeät maut ja raaka-aineet tuntuvat hallitsevan Jean Sibeliuksen nauttimia herkkuja. Alkuruoaksi valmistamme vihreää ja valkoista parsaa, lehtikaalia ja uppomunia. Hollandaise-kastikkeen teko menee meiltä kaksi kertaa pieleen, joten korvaamme sen voisulalla. Pääruoaksi Matthew paistaa läskisoosin, joka vie kielen mennessään. Skåne-kakku nautitaan kermavaahdon kera.

Erinomaista, herkullista, loistavaa!, kehumme valmiita ruokia. Maut ovat kirkkaita ja puhtaita, ainekset ja tekniikat yksinkertaisia, kaikki suoraviivaista. Kuin kolmannen sinfonian huipennus.

Mutta onko Whittall päässyt ruokien myötä lähemmäs Sibeliuksen luovuutta tai ajatusmaailmaa? ”Ehkä joo. Tuntuu että Sibelius oli sensuaalinen, tunteellinen ihminen, joka tykkäsi hyvästä ruoasta ja viinistä. Se ruokkii mielikuvitusta.”Parsaa, uppomuna ja haudutettua lehtikaalia Hollandaise-kastikkeella

puntti valkoista parsaa
puntti vihreää parsaa
4 kananmunaa
lehtikaalia
valkoviinietikkaa
suolaa

Kuori ja keitä parsat suolavedessä. Riko kananmunat yksitellen etikalla ja suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Hauduta lehtikaali. Kokoa annokset valmiiksi lautaselle ja tarjoa Hollandaise-kastikkeen kera.

Matthew’n ja Jannen vinkki: osta Hollandaise-kastike valmiina purkissa! (Matthew lisää: pianisti Emil Holmström tekee loistavaa Hollandaisea)


Läskisoosi

porsaan kassleria
1-2 sipulia
2-3 rkl vehnäjauhoja
suolaa
pippuria
vettä
valkoista kuivaa Vermuttia (esim. Nouilly Prat)

Leikkaa sianliha ohuiksi viipaleiksi ja ruskista pannulla. Ota liha pois ja ruskista sipulit. Kaada mukaan vermuttia, joka irrottaa pannun pohjaan muodostuneen makukerroksen. Lisää lihat, nestettä, mausta ja suurusta jauhoilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja maustekurkkujen kanssa.


Skåne-kakku

omenoita
fariinisokeria
korppujauhoja

Kuori ja viipaloi omenat. Asettele ne korkeaan, voideltuun vuokaan kolmeen kerrokseen ja sirota jokaisen kerroksen väliin fariinisokeria ja korppujauhoja. Paista kakku kohtuullisessa lämmössä (180 C) puolitoista tuntia. Tarjoa kermavaahdon kanssa.


Musiikit:
Sibelius: Soittoniekka op. 103/2. Tuija Hakkila.
Sibelius: Sommarnatten (J.L. Runeberg) op. 90/5. Tom Krause ja Irwin Gage.
Whittall: Hors d’œuvre. Antti Siirala.
Sibelius: Il tempo largo sinfoniasta nro 4 a-molli. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo.
Sibelius: Surusoitto. Harri Viitanen.
Sibelius: Allegro (ma non tanto) sinfoniasta nro 3 C-duuri. Sinfonia Lahti, joht. Osmo Vänskä.

2 kommenttia:

  1. Hei!
    Olipa hieno ohjelma ja ihastuttava tunnelma. Toi mieleen muinaisen Lampaanviulusi. Kiitos!

    VastaaPoista