sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Jorma Panula opetti taas uusia kapellimestareita

Oppilas ja opettaja: Kristian Sallinen, 14, ja Jorma Panula, 84.

Olipas mukava musiikintäyteinen viikonloppu Kirkkonummen kamariorkesterin kanssa Hepari-järven kauniissa rantamaisemissa. Soitin kakkosklarinettia ja parissa kappaleessa ykköstäkin Panula-akatemian orkesterinjohdon kurssilla Piiparilassa.

Jykevien hirsiseinäin keskellä kahdeksan kapellimestariopiskelijaa harjaannutti itseään kiiltosilmäisen muusikkojoukon edessä, opettaja Jorma Panulan perkelettä huutaessa ja videokameran käydessä. Orkesterinjohtajan opintie on kauhuntäyteinen, mutta humiliaation ja julkisen erehtymisen kautta hedelmällinen.

Ihmeellisin kokemus oli soittaa Mozartin Taikahuilu-alkusoittoa vasta 14-vuotiaan Kristian Sallisen johdolla. Orkesterin eteen saapuessaan Sallinen vaikutti vielä koulupojalta, mutta kun hän kohotti tahtipuikkonsa, seisoi edessämme karismaattinen musiikinjohtaja. Ensimmäisten sointujen valmistavat lyönnit tulivat selkeästi, fuugassa hän irrotti sforzatot pienellä vasemman käden eleellä. Tällä Espoon Cherubinolla vaikutti olevan mutkaton suhtautuminen musiikin yhdessä tekemiseen ja sointivirtojen ohjailuun.

Ville Mankkinen johti Sibeliusta.
Opiskelijoiden kokeneinta joukkoa edustivat musiikkia jo pitempään ammatikseen tehneet opiskelijat, kuten Ville Mankkinen ja Helena Sinisalo. Heille oli muodostunut tehokas harjoittamisrutiini ja perustaidot, jotka tuottavat tasaisesti hyviä tuloksia.

Iloiset oboistit: Tuomas Tenkanen ja Noora Pirneskoski.

Teea Kokkonen, huilu, ja Milla Kaarto, klarinetti.
Piiparilan talo on siirretty Kirkkonummelle Pohjanmaalta.
 

Ilo oli myös seurata, miten kehitystä tapahtui jokaisella vain kolmipäiväisen kurssin aikana. Tanja Räsänen, Teemu Hämäläinen, Eveliina Aijasaho, Mikko Luoma ja Lauri Haapanen ottivat Panulan voimasanojen sävyttämiä ohjeita nöyrästi vastaan ja ylsivät kukin hienoon suoritukseen kurssin päättäneessä loppukonsertissa. Raumalaisen Lauri Haapasen johtamassa Melisanden kuolemassa täytyi jopa kamppailla liikutusta vastaan.

Konsertin ohjelmalehtinen.

Kurssikonsertin taiturisolisti oli Tshaikovskin Rokokoo-muunnelmien Leonardo Chiodo, pitelemätön, huipputaitava, vahvasti eläytyvä nuori muusikko, joka opiskelee Sibelius-Akatemiassa Hannu Kiisken johdolla. Chiodo osallistuu kesäkuussa Moskovassa käytävään Tshaikovski-kilpailuun.

En ennusta kilpailutulosta, mutta haluaisin vain yksinkertaisesti kuulla hänen soittoaan uudestaan. Myrskyisistä suosionosoituksista päätellen haluaisi moni muukin.

Sellisti Leonardo Chiodo herätti huomiota taidokkaalla soitollaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti