perjantai 8. toukokuuta 2015

Berliini säilytti vanhan uimahallinsa


Charlottenburgin vanha uimahalli.

Hyvää toukokuuta! Kai teitäkin tekee mieli aloittaa uintikausi? En kuitenkaan tarkoita luonnonvesiä, jotka tuskin missään päin Eurooppaa ovat miellyttäviä saatika riittävän lämpimiä. Kunnon uimapaikassa on 27 astetta, espressoa, hiekka-aktiivihiilisuodatus, otsonointi ja hieman klooria. No jaa, heinäkuu ja hyvä seura saa minutkin joskus ajautumaan luonnonvesiin: puheensorina ja kuiva valkoviini karkottaa petokalat.

Yksi maanosamme parhaista uintikaupungeista on yllättäen Berliini. Spree-joen varteen syntyneestä vehreästä kaupungista löytyy kuutisenkymmentä julkista sisä- ja ulkoilmauimalaa. Kaupungin länsiosan Havel on oikeastaan sarja järviä, joista suurin on Wannsee. Jos joka päivä käy eri uimapaikassa, kuluu kaikkien uimaloiden läpikäyntiin kaksi kuukautta ja 120 megajoulea. Siinäpä kesäloma!


Mieleenpainuvimmat uintiretkeni ovat yleensä suuntautuneet Charlottenburgin kaupunginosaan, jossa sijaitsee kaupungin vanhin sisäuimahalli (Krumme Strasse 10). Art nouveau -tyylinen punatiilirakennus valmistui 1896-1898 arkkitehti Paul Bratringin suunnitelmien mukaan.

Kovatahtista kuntouintia paikassa ei tosin voi harrastaa. Allas on kapea ja vain 25 metriä pitkä ja sen toinen pääty rajattu kahluualtaaksi. Työikäisten miesten täytyy myös katsoa etukäteen, ettei satu paikalle seniori- tai naistenvuoroilla. Peruspääsymaksu on viisi euroa.Toisessa maailmasodassa vahingoittunutta rakennusta oltiin 1970-luvulla jo purkamassa, mutta onneksi tunne voitti järjen ja paikassa toteutettiin pari vuotta kestäneet uudistustyöt. Rakennus suojeltiin 1982 ja kolme vuotta myöhemmin se sai takaisin goottihenkisen punatiilijulkisivunsa.

Hyviä uintikelejä!6 kommenttia:

 1. Mä käyn about 3 kertaa viikossa uimassa taloyhtiön altaassa, Vesi on siellä 19-20 asteista, huh, miten kylmää, mutta sehr gut. Se virkistää. Todella.
  Helsingin uimahallissa en ole käynyt koskaan. Häpeä. Se asi pitää kyllä korjata.

  Niin että Saksassakin uidaan! Ei ole tullut mieleen kertaakaan. Nyt tuli.

  VastaaPoista
 2. PS. Hienoa, että Saksassa noiden kuvien kertomana yhdistetään uinti ja taide. Niin taisi olla muinaisilla kreikkalaisillakin ja ehkä Roomassakin, en ole varma, mutta muistan nähneeni kuvia. Ainakin Pompeiijassa oli taidetta sekä uimahalli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma toivomukseni olisi akustisesti miellyttävä uimahalli. Tuskin ilkeätä kaikua ja hälinää koskaan saadaan pois. Vai onko jollakulla vinkkejä?

   Poista
 3. Janne hyvä, olen lukenut kirjoituksiasi suurella ilolla ja erityisesti hymyillen. Nyt ei osunut. Toki on tunne- saatikka mielipidepuolen asioita. Toinen tykkää syödä matikkakeittoa, kun toinen ei koskisi tikullakaan petokalaan Made. Itse menisin uimaan vähän syksymmällä. Vedet on silloin vielä lämpimät. Pahimmat petokalat ovat väsähtäneet vielä vihreälle nurmelle, eivätkä ole potkimassa hiekkaa miellyttävän kuivaan valkoviiniin. Anteeksi. Saatoin nyt unohtaa, että sinun loma on ehkä silloin loppunut. Et ehdi enää rannalla, vaan Berliiniin taas työn puolesta uimaan. Oikeat petokalat nehän eivät lepää koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, arvon Anonymicus, tarpeellisesta huomiosta! Syysuinti ja Brahmsin kolmas voisivat sopia yhteen. Gramofooni mukaan rannalle niin petokalat peljästyvät.

   Poista