maanantai 24. marraskuuta 2014

Miten näyttää mahdollisimman samalta?


"Missäs se Majken on? Ei kun tuo on Moa. Vai Frida?"

Koko aukeaman ilmoitus Hufvudstadsbladetissa herättää huomion. Noin monta nuorta naista puolilähikuvassa! Vai hetkinen, onko siinä yksi ja sama nainen? Näin hiuksesi pysyvät kauniina kymmenen päivän ajan?

Men nej! Vuoden Lucia-neitoahan siinä haetaan. Keskiviikkoon 26.11.2014 asti ehtii vielä äänestää. Selväksi tulee, minkä mittaista frisyyriä ja ihonväriä Lucian täytyy edustaa. Sen on esiraati jo päättänyt, eikä sen jälkeen enää ole niin väliä, äänestääkö Emilia Nygårdia Sjundeåsta vai Majken Stenbergiä Helsingistä. Rohkein ehdokas, pigmentiltään ruskeahko, on helsinkiläinen Amanda Stenius. Maahanmuuttajataustaisten, lyhyttukkaisten tai rumien on turha tähän kisaan hakea. Valon tuojan pitää olla vaalea ja kaunis ja pukeutua mielellään valkoiseen kauluspaitaan.

Lucia-juhla kuulostaa periaatteessa kannatettavalta: kerrankin pääroolissa on nuori nainen, jonka ympärille koko kaupunki joulukuun 13. päivänä seisahtuu. Nainen, joka tuo valoa, iloa ja toivoa. Nainen, joka ilahduttaa sairaita ja kerää rahaa hyvään tarkoitukseen.

Olin ilahtunut kun feministinen taidefestivaali Pop Up Art House järjesti torstaina Lucia-performanssin Diana-näyttämöllä. Ida-Lina Nyholm, Kajsa Heselius, Catariina Salo, Yasmine Harkimo-Lagerström ja Ida Henrikson kritisoivat Lucia-perinteen ahtaita normeja ja sitä, että se muistuttaa kauneuskilpailua.

Folkhälsanin viestintäpäällikön Camilla Westerlundin vastaus perjantain Hufvudstadsbladetissa oli tunteisiin vetoava. ”Folkhälsan yrittää myös työskennellä ahdasta Lucia-normia vastaan”, hän kirjoittaa, ja kuvailee kuinka tehtävään valittavalla naisella on oltava voimaa kohdata heikkoja, sairaita ja kuolevia. Hän ei kuitenkaan perustele, miksi mustaihoiset, tatuoidut, nenärenkaiset, vammaiset tai lyhyttukkaiset eivät pääse ehdokkaaksi.

Lucia-perinteen uudistumista odotellessa voi käydä kuuntelemassa, miten ehdokkailta sujuu laulu.
Ylen sivuilla jokainen kandidaatti laulaa napolilaisen venelaulun, joka 1900-luvulla yhdistettiin sisilialaisen marttyyrin nimeä kantavaan juhlaan.

Kivasti se sujuu kaikilla, mutta kaksi nousee muiden yli: espoolainen lukiolainen Sara Lindholm (9) ja opiskelija Frida Hasselblatt Vaasasta (5). Äänestäkää heitä. Ovat nättejäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti