perjantai 14. marraskuuta 2014

Klami-sävellyskilpailun voitto meni Italiaan


Axel Ruoff (vas.), Sauli Zinovjev, Luca Vago, Teodor Nicolau ja Alexander Muno.

Terveiset taas Kotkasta, jossa meri on rauhallinen, mutta konserttitalolla kuohuu. Juuri äsken saatiin salissa kuulla, että kolmannen kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun ja 11 000 euroa voitti italialainen Luca Vago.

Toisen palkinnon, 9000 euroa, sai Saksan Axel Ruoff, ja kolmannen palkinnon 7000 euroa Suomen Sauli Zinovjev.

Tuomaristo, johon kuuluivat säveltäjät Kalevi Aho, Magnus Lindberg ja Erkki-Sven Tüür sekä kapellimestari Yasuo Shinozaki, valitsi finaaliin viisi hyvin erilaista teosta, joista muodostui kiinnostava konserttikokonaisuus.
 
”Klami-kilpailu on nyt vakiinnuttanut asemansa yhtenä kaikkein tärkeimmistä sävellyskilpailuista Euroopassa”, sanoi tuomariston puheenjohtaja Kalevi Aho päätössanoissaan. Hän myös muistutti uuden musiikin vaikeasta asemasta monessa Euroopan maassa, jossa orkestereita on lakkautettu ja määrärahat tiukilla. Ahon mukaan Klami-kilpailun harjoitusviikko kaksine konsertteineen paljastaa, miten hyvin sävellykset kestävät ”kulutusta”.

Italian Luca Vago oli illan toisen lauluteoksen Suite de los Espejos säveltäjä. Piia Komsi taituroi Lorca-teksteissä hämmästyttävästi, kauniilla äänellä ja tyylitajun säilyttäen. Vago sävelitti Peilien sarjaa tekstille uskollisesti, näyttämömusiikkia kumartaen. Värit säihkyivät erityisesti laulussa Sinto, Berceuse oli hieno päivitys kehtolauluperinteeseen. Taitavaa kerrontaa, oivallinen tekstivalinta, ja voitto tuli!

Axel Ruoff oli säveltänyt vahvasti uusklassisen Sinfoniettan, josta kuultava Dmitri Šostakovitš ei estänyt tuomaristoa nostamasta teosta toiselle sijalle. Merkityksiä Ruoff loi toistoilla ja voimakkailla dynamiikan vaihteluilla. Kymi Sinfoniettan jousisto näytti yhtenäisyytensä, puhaltajien insatsitkin vaikuttivat osuvan pääosin kohdilleen.

Finaalin kuopus ja kolmanneksi tullut Sauli Zinovjev oli saanut teoksestaan Gryf aikaan voimakkaan kokonaisuuden, kuten teoksen kymrinkielinen nimi lupaakin. Zinovjevin sävellys oli finaalista ainoa, jossa en heti alkanut miettiä, ketä 1900-luvun säveltäjää tässä nyt mukaillaan. Omaa sanottavaa siis oli – 2000-luvun sinfonietta-tyyliä? Teemat soivat kauniisti, huipennukset vaikuttivat motivoiduilta ja soinnissa oli jatkuvasti yhteys johonkin synnynnäiseen tajuun sävelten luonnollisesta logiikasta. Zinovjevilla on kyky kirjoittaa musiikkiinsa tarttumapintoja. Hänen uraansa tulee olemaan kiinnostava seurata.

Yleisöäänestyksen voittanut romanialaissyntyinen, jo aikaa sitten suomalaistunut Teodor Nicolau oli kirjoittanut Mioritic Roots -teoksen synnyinmaansa innoittamana. Alussa musiikki kuulosti verrattomalta Kodaly-pastissilta, mutta materiaalin hajottua huipentui yllättäviin korkeuksiin. Pienellä sovittamisella teos voisi sopia vaikka harrastajaorkesterien soitettavaksi.

Kotkan kaupunki muisti tunnustuspalkinnollaan Saksan Alexander Munoa, jonka laulusarjassa Martialis Epigrammata baritoni Gabriel Suovanen näytti kykynsä ja väritti taidokkaasti keisariajan roomalaisia tekstejä. Musiikki oli kuitenkin niin täyteen pakattua, että kuulijalle jäi vähemmän mahdollisuuksia hengittämiseen. Modernismista ponkaisevassa ilmaisussa sävelkimput tiivistyivät ja purkautuivat harmoniakentiksi. Jos menee Manner-Euroopassa uuden oopperan kantaesitykseen, tältä se yleensä kuulostaa.

Muut palkinnot:

Kouvolan kaupungin tunnustuspalkinto 2000 euroa: Teodor Nicolau.
Kotkan kaupungin tunnustuspalkinto 3000 euroa: Alexander Muno.
Virolahden kunnan tunnustuspalkinto 500 euroa: Teodor Nicolau, yleisöäänetyksen voittaja.


Uuno Klami vieraili nimikkokilpailussaan. Säveltäjän hahmon on ottanut Thomas Pryke.


2 kommenttia:

 1. Odotin kiinnostuneena mielipiteitäsi Uuno Klami - sävellyskilpailun konserteista.
  Olin kuuntelemassa ne molemmat, ja pakko sanoa, että olen siellä kuulluista sävellyksistä paljolti samaa mieltä kanssasi.

  Kirjoittelinkin äsken kokemuksistani kuulijana pitkän epistolan (joka onneksi juuri äsken, kun piti se tänne lähettää, katosi salaperäisellä tavalla!).

  En ala niitä uudestaan käsitellä, sillä kysymyksessä on suurelta osin omat käsitykset ja tunnelmat. Mutta laitan tähän voittajista oman listani, joka on syntynyt niitä konsertteja paikan päällä ja Ylen Areenalta kuunneltuani. Sävellykset soivat edelleen harvinaisen selkeinä mielessä, ja niiden pohjalta minun palkintolistani kuulostaisi tällaiselta:

  1. Luca Vago
  2. Sauli Zinovjev
  3. Axel Ruoff

  Voittaneessa sävellyksessä on mielestäni suuri osuus myös Piia Komsilla, joka tulkitsi ihmisääniosuudet valtavan ilmaisuvoimaisesti ja eläytyen.

  Sauli Zinovjevin sävellys on mielestäni ilmaisurikasta, tunteisiin vaikuttavaa, herkkää ja samalla voimauttavaa puhdasta musiikkia.

  Axel Ruoff edusti mielestäni tutulta kuulostavaa nykymusiikkia sen perinteisessä muodossa. Sitä jaksoi intensiivisesti seurata, vain harvoin ajatukset karkasivat omille teilleen.

  Siis vähän olisin juryn järjestystä muuttanut, mutta kaikista valituista pidin kovasti.
  Myös niistä kahdesta muusta, jotka olivat omalla tavallaan ja erilaisuudessaan tärkeitä konaisuuden kannalta.

  Molemmista konserteista lähtiessä oli iloinen mieli ja virkistynyt olo. Kotkasta kotiinpaluu sujui muuten hyvin, mutta yksi valtava valonvälähdys pimeässä tiesi kirjettä liikennevirastosta. Ei ollut ensimmäinen kerta. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Olen kyllä samoilla linjoilla kärkikolmikosta. Mutta hauskaa että finaaliin oli valittu niin erilaisia teoksia.

  VastaaPoista