torstai 13. marraskuuta 2014

Klami-kilpailun kuopusta jännittää

Säveltäjä Sauli Zinovjev, 25, hengähti harjoitustauolla Kotkan konserttisalissa.

Vierailin keskiviikkona Kotkassa, jossa paikallinen orkesteri Kymi Sinfonietta valmistautuu viiden vuoden välein järjestettävän Uuno Klami -sävellyskilpailun finaalikonsertteihin. Kilpailu järjestetään nyt kolmatta kertaa ja on saavuttanut maailmalla suuren huomioarvon. Teoksia kamariorkesterille lähetettiin määräaikaan mennessä 265 kappaletta 37 eri maasta. Edelliseen kilpailuun tuli 186 ehdotusta ja ensimmäiseen 117.

Tuomaristo valitsi ehdokkaiden joukosta viisi teosta finaaliin, mikä tarkoittaa niiden eläviä konserttiesityksiä torstaina Kouvolassa ja perjantaina Kotkassa. Konsertteja edeltää harjoitukset, joissa tuomaristo arvioi säveltäjän tapaa työskennellä kapellimestarin ja orkesterin kanssa.

Finaalin kuopus on suomalainen Sauli Zinovjev, 25, joka opiskelee Sibelius-Akatemiassa säveltämistä Tapio Nevanlinnan oppilaana. Tuoreessa muistissa on Karlsruhessa vietetty lukuvuosi 2013-2014 professori Wolfgang Rihmin johdolla. 

Klami-kilpailuun osallistuminen tapahtui nimettömästi, eli tuomaristo sai tietää voittajateosten tekijät vasta niiden valitsemisen jälkeen. Tuomaristoa kiinnosti myös 260 pudonneen teoksen säveltäjät, joten se avasi myös niiden tekijöiden nimikuoret. Joukossa oli kuulemma "tunnettuja kansainvälisiä nimiä". Tätä taustaa vasten verraten kokemattoman Zinovjevin pääsyä finaaliin voi pitää pienenä sensaationa.

Zinovjev valitteli Kotkassa olevansa hermostunut. Hyvin kaikki näytti kuitenkin sujuvan - myös TV1:n Stradalle tehty haastattelu, joka tulee ulos perjantaina klo 21.30.

Vaikka kilpailun lopputulos jännittää, niin kannattaa muistaa tuomariston jäsenen Magnus Lindbergin sanat. Että kaikki finalistit ovat jo voittaneet.

Klami-kilpailu suorana lähetyksenä Kotkasta Radio 1:ssä perjantaina 14.11.2014 klo 19.03 alkaen.

2 kommenttia:

  1. Tuo Strada-juttu on hyvä! Oli mielenkiintoista päästä näkemään orkesterin harjoituksia. Ohjelma näyttää olevan vieläkin Ylen Areenalla. Tykkään myös Kantapöydästä. Ja yleensä tv ja radioitujen konserttien oheisohjelmat ovat kivoja katsella ja kuunnella. Myös kaikki Ylen musiikkitoimittajien ohjelmat ovat täyttä tavaraa, eivät mitään joutavaa suunsoitantaa, ja musiikkia heidän johdollaan on mukava kuunnella. Saa paljon asiatietoutta, Ja itse konsertit TV:ssä ja radiossa Ylen Ykkösellä on parasta, mitä Yle voi musiikin ystäville tarjota.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Perjantaina tulee taas Teemalta RSOn konsertti suorana lähetyksenä. Tänään oli harjoituksissa mahtava tunnelma!
    T: Janne

    VastaaPoista