maanantai 6. lokakuuta 2014

Tiistain Helsinki-huutokauppa tarjoaa perinteitä ja yllätyksiä


Albert Edelfelt: Musiikin Genius (yksityiskohta). Kuva: Hagelstam.

Huomenna tiistaina (7.10.2014) koittaa Helsingin Bulevardilla mielenkiintoinen huutokauppa, kun Hagelstamin kamari myy pääosin tänä vuonna edesmenneen keräilijä Kalevi Tuorilan Helsinki-aiheista esineistöä sekä muuta kaupunkiin liittyvää vanhaa tavaraa. Myytävänä on niin perinteisiä tauluja kuin pääsylippuja vuoden 1952 olympialaisiin.

Lukuisista Helsinki-maalauksista puhuttelevin on mielestäni Oskari Paatelan upea yökuva lyhtyjen valaisemasta Etelärannasta, joka on lähtöhinnaltaan myös varsin kohtuullinen, 1500 euroa.


Kiehtova erikoisuus on pääsylippu Aleksanteri II:n patsaanpaljastukseen Senaatintorille 1894.

Ja mikäs tuo on? Tuttu talo, mutta pompöösin kokoinen! Se on Theodor Höijerin piirrustus Esplanadilla sijaitsevasta 91 metriä pitkästä uusrenessanssikivitalosta, joka 1880-luvulla oli Pohjoismaiden suurin yksityistalo.

Theodor Höijer: Grönqvistin talo (1882). Kuva: Hagelstam.
Liikemies Fredrik Wilhelm Grönqvist toimi suurrakennuttajana kasvavassa pääkaupungissa, ja tilasi rakennuksen arkkitehti Theodor Höijeriltä. Julkisivun koristeet laati kuvanveistäjä Karl Magnus von Wright. Huutokauppaluettelon mukaan akvarelli talosta oli Höijerin henkilökohtainen joululahja Grönqvistille 1882.

Vielä on nostettava esiin yksi huutokaupan helmistä, joka tosin ei ole Helsinki-aiheinen: Albert Edelfeltin musiikin genius, joka on ollut seinäkoristeena pianon yläpuolella taiteilijan Haikon huvilan salongissa. Genius kirjoittaa taululle vakuuttavan listan säveltäjänimiä: Wagner, Schumann, Berlioz ja Grieg. Lähtöhinta tälle erikoisuudelle on 8000 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti