tiistai 7. lokakuuta 2014

Suomessa on meneillään Beethoven-buumi

Beethovenin toista sinfoniaa soitetaan Suomessa vuonna 2014 kahdeksan kertaa.

Viime viikon torstaina olin jälleen juontamassa Radion sinfoniaorkesterin televisioitua konserttia Musiikkitalolla. Erityistä sähköä ilmapiiriin syntyi, kun konserttivieraaksi saapui Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson. Hänelle tällainen konserttikokemus Musiikkitalossa oli uusi, mikä osoittaa että kantaohjelmistoon lukeutuvan Beethovenin toisen sinfonian soittaminen aina vain uudelleen on perusteltua. Ja itsehän kuuntelen sitä mielelläni vaikka joka viikko.

Kaivoin hieman tietoja siitä, miten usein Beethovenin sinfonioita oikeastaan pelataan. Arvaattekin jo, että ne ovat suuntaa antavia, sillä edes pelkästään Suomeen rajaamalla lopullisia määriä ei saa selville. Tietoni on käsin poimittu Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesterien konserttikalenterista. Yhdistykseen kuulumattomien orkesterien ohjelmistovalinnoista saattaisi saada tietoa niiden lainaamien nuottimateriaalien perusteella, mutta Beethovenin sinfonioiden kaltaisen kantaohjelmiston nuotit saattaa monella orkesterilla olla jo omasta takaa.

Ulkomailta otin mukaan maailman suurimman klassisen musiikin tapahtuman, BBC Proms -festivaalin teostilastot. Heillä kaikkien aikojen soitetuin Beethovenin sinfonia on ysi (170 kertaa). Hopeaa saa vitonen (145 kertaa) ja pronssia kolmonen (118). Yleisösuosikiksi joskus kutsuttu kutonen jää jopa kahdeksannen taakse (108 ja 101 kertaa). Kahdeksas ei olekaan niin outo niin kuin joskus väitetään.

Suomessa on meneillään jonkinmoinen Beethoven-buumi. Jokin Beethovenin sinfonioista kuullaan tänä vuonna 54 kertaa, eli enemmän kuin kerran viikossa. Vuoden 2010 luvusta (34) on tultu hurjasti ylöspäin: 2011 (41), 2012 (43), 2013 (48).

Beethovenin sinfonioiden esityskerrat Suomessa.


Sinfonia nro 2 D-duuri on yksi tämän vuoden suosikeista kahdeksalla esityksellään. Samaan määrään yltävät ykkönen, kolmonen ja vitonen. Yllättäjä on yleensä suosikiksi nimetty seiska, joka saa tänä vuonna vain yhden esityksen.

Sinfonia nro 7 A-duuri. Vain yksi esitys vuonna 2014.


Jos haluatte kuulla ja katsoa tämän vuoden suosikki-Beethovenin, klikatkaa tästä Areenaan Esa-Pekka Salosen ja Radion sinfoniaorkesterin viime viikon konserttiin.

Otetaanpas taas! Esa-Pekka Salonen harjoitti RSO:ta Musiikkitalossa viime viikolla.

2 kommenttia:

 1. En tiedä muuta kuin että Beethovenin viides pianokonsertto avasi ensimmäisenä kappaleena maailmassa joskus nuorempana minulle "taivaan portit", eli tie musiikin maailmaan oli rytinällä vapaa ja auki! Vertaisin sitä kokemusta hengelliseksi herätykseksi uskovaisten maailmassa, josta kuulee kerrottavan.

  Sen jälkeen koin kaiken muunkin klassisen kuin seikkailuna, tuli uusia voimakkaita elämyksiä tämän tästä. Tällä hetkellä kiinnostaa erikoisesti aikamme musiikki, joka on useimmiten kaukana Beethovenista, mutta täräyttää välillä sekin, saa tunteet heräämään, mielen iloiseksi uuden kokemisesta.

  Vanhaa ei voi unohtaa, se ei ole uuden tiellä, päinvastoin. Uusi vain osoittaa, miten laaja ja ääretön on musiikin maailma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla. Beethovenista moni säveltäjäkin on ponnistanut.

   Poista