torstai 23. lokakuuta 2014

Osta minkä maalaista ruokaa tahansa, kunhan se on laadukasta

Ilmoitus Hufvudstadsbladetissa 23.10.2014

Päivän Hufvudstadsbladetissa silmiini osui koko sivun ilmoitus, jossa kehotetaan valitsemaan kotimaista ruokaa, "Nyt jos koskaan". Tarkempi syynäys kuvan ostoskassiin paljastaa huvittavan yksityiskohdan. Mehupurkissa näyttää olevan niinkin kotimaista janonsammuttajaa kuin mango-appelsiini-mandariini-rypäle-täysmehua.

Kotimaista, tottakai!

Ehkä mainostoimistossa on ymmärretty koko kotimaisuus-touhotuksen typeryys. Kotimaisen ostamista perustellaan työpaikkojen säilyttämisellä. Mutta eikö varsinkin nykyajan maailma koostu erikoisalojen ammattilaisista, jotka voivat myydä osaamistaan kansallisten rajojen yli? Jos kaikki Suomessa ostaisivat kotimaista ruokaa, minunkin pitäisi luultavasti alkaa maanviljelijäksi. Sen voin sanoa, ettette tulisi pitämään lopputuloksesta.

Naulan kantaan asiassa osuu dosentti Kalle Mikkola tiistain (21.10.2014) Helsingin Sanomissa. Jos kotimaisuus-höpinä vihdoin unohdettaisiin, ihmiset voisivat alkaa valita tuotteet pelkän hinta-laatu-suhteen perusteella, jolloin yritykset oppivat tekemään mahdollisimman hyödyllisiä tuotteita minimaalisin resurssein. "Se maksimoisi kilpailukykymme ja elintasomme", Mikkola kirjoittaa. Haluan lisätä, että tehokkuus olisi myös ekologista - kyllä, myös ruoantuotannossa. Ruoan kuljettamisessa viimeinen kilometri merkitsee eniten; siis se, millä välineellä kaupassa käydään. (Eräs tuttavani haki kaksi litraa tilamaitoa henkilöautolla Sipoosta ja kuuluttaa elävänsä ekologisesti.)

Kotimaista ruoantuotantoa perustellaan myös "huoltovarmuudella". Eli jos tulisi sota, kansallisvaltioiden sisällä pidettäisiin oma väki hengissä oman maan viljalla. Tässä kohtaa on ehkä muistutettava Suomenkin tapahtumista alle sata vuotta sitten. Mitä sitten käy, kun sota käydäänkin maan rajojen sisällä, kuten monessa paikassa nykyäänkin? Kuka omistaa viljat silloin?

3 kommenttia:

  1. Aiotko mennä Martinukseen katsomaan Tanssiopiston Erikoiskoulutusluokan näytöksiä?

    VastaaPoista