keskiviikko 20. elokuuta 2014

Paljon melua Orangosta


Esa-Pekka Salonen johtaa tällä viikolla RSO:ta. Kuva: Clive Barda.

Helsingin Juhlaviikot jatkuu tällä viikolla Esa-Pekka Salosen johtamilla Radion sinfoniaorkesterin konserteilla, joista jälkimmäistä voi tänä iltana seurata suorana videostriiminä yle.fi/klassinen -sivuston kautta. Ohjelmassa on paljon huomiota herättänyt Šostakovitš-harvinaisuus: kymmenen vuotta sitten löytynyt oopperantynkä nimeltä Orango.

Nuori Šostakovitš ehti vuonna 1932 kirjoittaa siitä vain prologin, minkä jälkeen Bolšoi-teatteri luopui hankkeesta ja säveltäjä palasi oopperansa Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth pariin.

Eilisessä tiistain esityksessä Salonen soitatti orkesterista väkeviä fortissimoita ja huolellisesti muotoiltuja teemanpätkiä. Solisteina toimivat Mariinski-teatterin laulajat, joista erottui kaunisääninen sopraano Natalia Pavlova. Eikä tässä vielä kaikki, vaan tietysti oopperaan kuuluu myös kuoro-osuus, jonka hoitivat Seppo Murron valmentamat Dominante ja Murtosointu.

Itse teos sisälsi vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kaiken melun ja ylitsepursuavien karakterien sisältä en löytänyt kovinkaan paljon mielenkiintoista kuunneltavaa, vaikka esitys moitteeton olikin.

Sävelkarnevaaliin kuuluivat myös Louis Pricen videot, kuoron veikeä koreografia ja Erik Söderblomin dramatisointi, joka hyödynsi muun muassa värikkäitä kumihanskoja.

Mitä tästä kaikesta nyt ajattelisi? No, katsokaa ja kuunnelkaa itse. Tänään klo 19, ja sen jälkeen YLE Areenassa.

7 kommenttia:

 1. Tosi kiva, Janne K., kun pidät meidät ajan tasalla (minut ja mieheni). Meillä oli tarkoitus tulla juhlaviikkojen ajaksi stadiin, mutta se suunnitelma meni myttyyn "asianhaarojen" takia. Kuuntelemme nyt Ylen ykköseltä ja Areenalta kaiken mitä sieltä tulee klassista musiikkia, ja nyt tällä hetkellä juhlaviikkojen konsertit, haastattelut, esittelyt ym. Mutta siinä kuuntelussa on sama ero, kuin kun korvaamme jouluna kynttilät sähkökynttilöillä. Jotain tärkeää siitä puuttuu. Se ei tule yhtä lähelle ihoa kuin "elävä" musiikki. Toisaalta nykyiset äänentoistolaitteet toimivat kiitettävän hyvin ja voi kuunnellessa maata vaikka sohvalla ja katsella taivaalle pilvien lentoa, tai tähtiä ja kuuta.

  Šostakovitš on yksi mielisäveltäjistämme mitä tulee "vanhaan kaartiin". Olen lukenut hänestä kaiken saatavilla olleen ja kuunnellut esitelmät, vaikka tärkeintä on tietysti säveltäjän musiikki. Henkilötiedot kertovat vain minkälaisissa olosuhteissa sävellykset on luotu. Olemme pikku hiljaa totutelleet myös tämän ajan musiikkin, ja sieltähän löytyy mahtavia ja hienoja luomuksia säveltäjiltä, joiden vastaanotto on ollut aikanaan pelkkää buuausta ja halveksuntaa "eihän tämä ole musiikkia ollenkaan". (Schönberg tällä hetkellä mielisäveltäjäni. Pioneeri. Esitaistelija. Eräs heistä).

  Juhlaviikkojen oheisohjelmat (joista luin edellisestä blggauksestasi) ovat mielestäni aina olleet juuri sellaisia kuin kerrot. Kiusallisia. Viimeksi kun olimme kadulla seuraamassa tapahtumia, ensimmäinen tunne oli, mihin tilaisuuteen menisi, kun samanaikaisesti oli tarjolla ohjelmaa joka puolella kaupunkia. Aina tuntui että ehkä olimme väärässä paikassa. Ja mitä kaduilla tapahtui oli oma lukunsa. Portailla kuseksimista, seksikohtauksia puiden varjossa, ja jäi mieleen koulutyttö, joka makasi ruusupuskassa patsaan juurella täydellisesti sammuneena. Kaveriensa pitäessä hauskaa puskan vierellä. Ei se paljon mieltä kohottanut.

  Olemme syvästi kiitollisia Ylelle, että sekin tuo mahdollisuuden pysyä ajan tasalla.
  Mutta te jotka pidätte musiikkiblogeja toimitte ikään kuin henkilökohtaisina oppaina.

  VastaaPoista
 2. Kiitos mukavasta viestistä! Toivottavasti ehditte taas pian konsertteihin elävän musiikin ääreen. Janne.

  VastaaPoista
 3. Valitettavasti 4th pyyhi Orangon melkein täysin, niin suuri teos on. Onneksi voi kuunnella uudestaan

  VastaaPoista
 4. Kerrohan Janne mielipiteesi myös nelosen esityksestä. Minuun musiikki teki kyllä vaikutuksen, mutta ei aivan niin suurta kuin edelliskerralla (Tugan Sohijev/RSO/Musiikkitalo).

  kenner

  VastaaPoista
 5. Hei, valitettavasti kuulin vain Orangon. T: Janne

  VastaaPoista
 6. Tämä Orango on onnistunut paukkukarkki; se ilahduttaa jos ei liikoja mieti, muutenhan sekin on heikko paukuksi ja mitätön karkiksi.

  Nelonen kyllä oli minulle kymppisuoritus.

  VastaaPoista