tiistai 5. elokuuta 2014

Klassinen festivaalikesä jatkuu Vantaalla

Markku Luolajan-Mikkola johtaa BRQ Vantaa -festivaalia.

Vantaan historiallisissa maisemissa on jälleen käynnistynyt musiikkifestivaali BRQ Vantaa, jonka tarjonnan pääpaino on niin kutsutussa vanhassa musiikissa. Maanantai-iltana 4.8.2014 Pyhän Laurin kirkossa konsertoi suomalainen Ensemble Nylandia yhdistämällä Carl Philipp Emanuel Bachin teoksia välimerellisiin sointeihin.

Esiintyjistä suurimman vaikutuksen teki viimeiseen konserttoon solistiksi saapunut cembalisti Mahan Esfahani, Teheranissa syntynyt nuori kaveri, joka on viime aikoina herättänyt huomiota erityisesti Britannian konserttielämässä. Hänen tulkintansa C.P.E. Bachin konsertosta a-molli oli pökerryttävän hieno.

Esfahani käskytti soitintaan suvereenisti, asetteli pulssin ja tahtiviivat täsmälleen haluamiinsa kohtiin ja synnytti samalla loogisesti etenevää, jännitystä kohottavaa ja sen taas laukaisevaa draamaa. Välillä heräsin ihmettelemään, miten laajan dynaamisen asteikon hän cembalosta sai aikaan - se tuntui paikoin laajemmalta kuin joskus satahenkisen sinfoniaorkesterin konsertissa. Konserton prologiksi hän improvisoi lyhyen soolon yhdistellen siihen elementtejä konsertin muista teoksista. Se on kuulemma hänen tapansa. Ylimääräisenä numerona kuultiin Rameauta.

Eikä sovi unohtaa illan bändiä. Ensemble Nylandiassa loisti erityisesti taitava ykkösviulisti, jota konsertin päätteeksi pääsin jututtamaan. Kiitos, soitit taitavasti, kuka oikein olet? Irma Niskanen, hän vastasi. Niskanen on Wienissä asuva vanhaan musiikkiin erikoistunut viulisti, joka soittaa myös Fibossa, Kuninkaantien muusikoissa ja New Century Baroquessa. Asuinpaikkanaan hänellä on nykyisin pääosin Wien, jossa työskentelee puoliso, pianisti Joonas Ahonen. Niskanen kertoi syntyneensä Pietarissa, mutta muuttaneensa Suomeen 12-vuotiaana vanhempiensa kanssa.


Mahan Esfahani soitti cembaloa ja sai konsertin jälkeen paljon kiitoksia kirkon ulkopuolella.


 

 

Viulistit Meelis Orgse (vas.) ja Irma Niskanen skoolasivat konsertin jälkeen.


 
Sunnuntai-iltana 3.8.2014 Pyhän Laurin kirkossa pidettiin maailmankuulun Latvian Radion kamarikuoron konsertti, minne kuitenkin jätin menemättä, sillä olin saanut maanantaiksi kutsun Latvian suurlähetystöön jossa kuoron luvattiin esiintyvän.

Pettymyksekseni kuoro esitti suurlähetystön vastaanotolla vain kolme latvialaista kansanlaulua, joiden soinnillinen anti jäi niukaksi. Tynkäkonserttia täydensivät kuitenkin mukavat juttutuokiot laulajien, kutsuvieraiden ja suurlähettiläs Ugis Bamben kanssa. Tarjolla oli muun muassa latvialaista Uzavas-olutta.

Kuorolta ilmestyy loppukuusta uusi levy, joka sisältää 1900- ja 2000-lukujen venäläistä ja latvialaista musiikkia. "Tämä on yksi mielikokoonpanoistamme", levy-yhtiö Ondinen toimitusjohtaja Reijo Kiilunen sanoi.

Latvian suurlähetystö sijaitsee ihanalla paikalla Helsingin Eirassa. Latvia osti talon Hufvudstadsbladetilta vuonna 1934 ja sai sen neuvostoajan jälkeen takaisin itselleen 1995. Pohjakerroksessa ovat toimistotilat, toisessa kerroksessa edustustilat ja yläkerrassa lähettilään asunto. Rakennuksessa harjoittelee viikoittain suomalais-latvialainen harrastekuoro Ziemelmeita.

Vantaan jälkeen Latvian Radion kamarikuoro jatkaa Luzernin festivaalille - oma kesäni jatkuu Mirjam Helin -laulukilpailujen merkeissä.


Suurlähettiläs Ugis Bambe kertoi isänsä olleen taitava kuorolaulaja, mutta hän itse väittää olevansa täysin epämusikaalinen.
Sopraano Inita Vindava on laulanut kuorossa 22 vuotta ja tenori Aigars Reinis "muistaakseen" 15 vuotta.

Kuoronjohtaja Sigvards Klava (vas.) ja levy-yhtiö Ondinen toimitusjohtaja Reijo Kiilunen lähetystön terassilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti