lauantai 5. heinäkuuta 2014

Ihmisiä ja elämää matkalla SavonlinnaanTertin kartanon emäntä Pepita Pylkkänen tarjosi mansikoita.

Kaikenlainen sosieteeraus on pitänyt minut viime päivinä kiireisenä. Perjantai-iltana olin Savonlinnan oopperajuhlien avajaisnäytöksessä, lauantaiaamuna join aamukahvia Helsingissä ja iltapäiväkahvit nautinkin sitten jo Ruovedellä eräässä silmiä hivelevän kauniissa paikassa, josta kerron lisää parin viikon kuluttua. Kyllä kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa.

Menomatkalla Savonlinnaan minulla oli mahdollisuus pysähtyä Heinolassa, entisessä maaherran residenssissä, jossa toimii eräs maamme kiinnostavimmista museoista. Sen johtaja Kari-Paavo Kokki auttoi kerran paikallisen Kettu ja Kana -nimisen ravintolan omistajasukua teettämällä kopion museon hallussa olleesta taulusta, jossa näkyy kaksi Wänni Ludwig Jääskeläisen omistamaa höyryalusta. Ravintolan nykyinen toimitusjohtaja Pasi Jääskeläinen on Wänni Ludwigin pojanpojanpoika, ja antanut omalle lapselleen nimen Wänni.

Kari-Paavo Kokin johtama Heinolan kaupunginmuseo täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

Heinolan vakiojengi kokoontuu Jääskeläisten laivojen ja kahvien äärellä.

Heinolan tori kuhisi elämää. Ylöseksi esittäytynyt mies myi vanhoja astioita.
Heinolasta matka jatkui Wehmaan kartanoon, jossa tapasin isäntä Nils Grotenfeltin ja emäntä Kerstin Grotenfeltin, jonka vaateputiikista löysin koleassa kesäsäässä tarpeellisen puuvillaneuleen.

Nils ja Kerstin Grotenfelt valmistautuvat kartanon elokuussa tapahtuvaan sukupolvenvaihdokseen.

Tertin kartanoa ei voi ohittaa, joskin viime aikoina olen ollut pettynyt sen kahvilarakennuksen tarjontaan. Pettymyksen korvasi ihana kartanonrouva Pepita Pylkkänen mansikoineen. Pepitan seurassa viihtyisi pidempäänkin, mutta oli taas kiire jatkaa matkaa kohti määränpäätä, Uuttalinnaa eli Olavinlinnaa.

Pepita Pylkkänen.

Perillä Savonlinnassa oli vuorossa oopperajuhlien avajaisteos, Aulis Sallisen Kullervo, jonka alkukommellukset loivat illalle kutkuttavan prologin. Näytös pääsi alkamaan melkein puolitoista tuntia myöhässä, minkä paikalla ollut radion musiikkitoimituksen grand old man Veikko Ylikojola  totesi olevan aivan poikkeuksellista. Veikko muisteli uransa varrelta paria tapausta, joissa väliaika oli venähtänyt, muun muassa Kohtalon voiman pidentäneen ukkoskuuron.

Yhdessä totesimme, että onneksi Kullervon hirmuisesti viivästynyt ensi-ilta ei ollut suora lähetys televisiossa, sillä se koittaa vasta maanantaina 21.7.2014 YLE Teemalla. Kannattaa silloin liittyä Olavinlinnan tunnelmaan ja peruuttaa kaikki ylimääräiset menot, kuten pyykkitupa.

Kapellimestari Hannu Lintu haki juomavettä ennen Kullervon ensi-iltaa.
Tyttökvartetti lauloi yleisölle lämmittelymusiikkia.
    
Kello 20.07 - esitys ei vieläkään ole alkanut!
Kuvaus Kullervon ensi-illan viivästyksestä:

Noin klo 19.00: näyttämön takamuurin yläreunalta kuuluu voimakas pamaus. Jotkut luulevat, että pamaus on osa ohjausta.
Noin klo 19.10: Taiteellinen johtaja Jorma Silvasti ja festivaalijohtaja Jan Strandholm astuvat lavalle. Silvasti puhuu yleisölle ilman mikrofonia. "Hyvää iltaa, minun nimeni on Jorma Silvasti ja olen tänä vuonna ensimmäistä kertaa taiteellinen johtaja. Ja kuinka ollakaan, meillä on sähköongelma." Yleisö puhkeaa nauruun ja taputuksiin. "Lupasin myös etten enää koskaan esiinny tällä lavalla, ja täällä minä nyt olen." Naurua, jotka päättyvät taputuksiin. "Sähköongelma tarkoittaa sitä, että meillä ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä ole käytettävissä tekstityslaitetta." Yleisö kohahtaa. Jan Strandholm jatkaa kertomalla ongelmista ruotsiksi ja englanniksi.
Klo 19.16 Silvasti ilmoittaa, että ongelmaa ei saada korjatuksi ainakaan ennen klo 19.30 ja kertoo että baari on auki. Osa yleisöstä poistuu katsomosta.
Klo 19.30 Silvasti ilmoittaa yleisölle, että jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa Saksa johtaa 1-0.
Klo 19.35 Festivaalin PR-päällikkö Aarno Cronvall kuuluttaa kovaäänisistä. "Vika on saatu paikallistettua ja sitä aletaan korjata. Seuraava tiedotus kymmenen minuutin kuluttua."
Näyttämön yläpuolisella valoparvella näkyy liikettä ja väkeä taskulampun kanssa.
Klo 19.50 Cronvall kuuluttaa jälleen. "Meillä on vielä ongelmia sähkön kanssa, mutta tilanne näyttää lupaavalta."
Klo 19.59 Valoparvelta kuuluu innostunut huudahdus, "toimii!" ja paria valonheitintä kokeillaan.
Klo 20.05 Kirkas valonheitin syttyy ja katsomoon jäänyt yleisö kohahtaa.
Klo 20.10 Cronvall kuuluttaa. "Olemme kohta valmiit aloittamaan, pyydämme teitä ottamaan paikkanne."
Klo 20.16 Katsomovalot himmennetään. Cronvall kuuluttaa. "Meillä on vielä ongelmia vasemman puolen lavastuksen ja valaistuksen kanssa. Korjaamme sitä esityksen aikana."
Klo 20.18 Kapellimestari Hannu Lintu kävelee orkesterin eteen kannustushuutojen saattelemana. Ensi-ilta käynnistyy, mutta kolmesta tekstityslaitteesta vain oikeanpuoleinen toimii.
Oopperaesitys päättyy klo 23.32.

Loppuaplodeissa valonheitin osoitti säveltäjä Aulis Sallista.
Nokka kohti kotia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti