sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Kartanokierros alkaa torstainaBjörn Wahlroos (oik.) kertoo Åminnen kartanosta.

Arvon lukijat ovat saattaneet merkillepanna, miten päiväkirjan pitäjä on viime aikoina huidellut eri puolilla pitäjiä ja kohotellut maljoja niin vanhojen kuin uusienkin tuttavuuksien kanssa. Uuden vapauden ajan on mahdollistanut esimieheni kesäloma, minkä johdosta työpäiviä on voinut sulostuttaa pienillä päiväretkillä. Majapaikkakin on kulkijalle tarvittaessa löytynyt.

Uudesta vapaudesta hurmioituneena aloitan radiossa torstaina 3.7.2014 kartanokierroksen, jonka viidessä ohjelmassa vierailen merkittävissä suomalaiskartanoissa. Kierroksen aloittaa Itä-Uudenmaan komea tiililinna Malmgård, jota minulle esittelee omistajasuvun päämies, kreivi Johan Creutz. Tapaamme myös kartanon uuden isännän, Johan Creutzin pojan Henrikin, joka valitsee kartanon olutvalikoimasta kesään sopivia juomia.

Torstaina 17.7.2014 päästään vierailulle Salon Halikossa sijaitsevaan Åminneen, jonka saleja ja historiaa esittelee kartanonherra Björn Wahlroos. Vaikka valokuvaaminen kartanon sisällä oli rajoitettua, Wahlroosin kertomukset ovat niin eläväisiä, ettei kuvia jää kaipaamaan. Ja voi kuulkaa, miten hyvää suklaakakkua siellä sai!

Muut käyntikohteet paljastan tuonnempana, sillä pelkään toimittajakunnan keskuudessaan suorittamaa tiedustelutoimintaa, minkä uhriksi olen muutaman kerran joutunut: tulevat aiheet ja haastateltavat ovat esiintyneet sanomalehden sivuilla muutamaa päivää ennen oman ohjelmani ulostuloa.

Kartanoiden musiikkivajeen korjaan soittamalla laadukasta klassista musiikkia haastattelujen lomassa. Jaa että minkä musiikkivajeen? Malmgårdin kirjastossa ei ole nuotistoa, eikä Åminnen Rackwitz-fortepianoa ole aikoihin viritetty.

Kartanokierros 3.7.2014 alkaen torstaisin klo 11.00 Yle Radio 1:ssä, minkä jälkeen ohjelmat löytyvät YLE Areenasta.

Kreivi Johan Creutz kotilinnansa Malmgårdin edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti