perjantai 14. helmikuuta 2014

Hiihtoloma alkaa RitarihuoneeltaRitarihuone - Riddarhuset.

Koska toimittajien tapana on aina ennen koulujen "hiihtolomia" vinkata nuorisolle sopivaa vapaa-ajan tekemistä, liityn itsekin tähän perinnekerronnan lajiin. Ihmetellyt olen, miten koululaisille sopivimpana tekemisenä tunnutaan pitävän tarrapuvussa kiipeilyä tai heijastimien askartelua. Omien muistikuvieni mukaan koulupojat viihtyvät erinomaisesti museoissa tai taidenäyttelyissä, joihin toivottavasti isät heitä muistavat viedä. Lehdistä on turha tällaisia menovinkkejä lukea - siitä pitää huolen suomalaisen median kapeakatseisuus.

Erinomainen jokaisen koululaisen käyntikohde on Ritarihuoneella sunnuntaihin asti auki oleva näyttely, joka valottaa aateliston asemaa yhteiskunnan rakentajana. Vilka var de? – Adeln som samhällsbyggare -niminen näyttely muistuttaa siitä, miten aatelistolla on ollut paitsi oikeuksia, myös velvollisuuksia. Näyttelyn rajaus tarjoaa aihetta myös polemisointiin, sillä toisinaan mies aateloitiin juuri tehtyään jotain merkittävää tai noustuaan tärkeään asemaan - samoin aatelissukuun syntyminen antoi hyvät verkostot ja mahdollisuudet merkkitekoihin. Hyvistä teoista muistuttaminen on kuitenkin perusteltua, sillä säädyn joukossa oli tietenkin myös miehiä, jotka käyttivät kaikki mahdollisuutensa juopotteluun, uhkapeliin ja aviorikoksiin.

Eri aloille on omistettu loošeja, joista vaikuttavin lienee aatelisten kuvataiteilijoitten töitä esittelevä kokonaisuus. Sukuvaakunoin koristetut astiastot ja hopeat ovat kiehtovia ja harvoin julkisesti esillä - samoin de la Chapelle -suvun tarinaa esittelevä tuššipiirros. Näyttelyä sulostuttaa tietynlainen kotikutoisuus, sillä lyhyet tekstit sisältävät kirjoitusvirheitä, hopeavitriinin tiedot ovat vain ruotsiksi ja pienessä kuvakokoelmassa Helsingin kadunnimet vain suomeksi. Mutta se on vain hauskaa - en ole tullut ajatelleeksi että valtiomies voisi toki olla myös "valtionmies".

Erityismaininnan voisi antaa siitä, että naisvaikuttajia ei ole unohdettu: mukana ovat niin Alexandra Gripenberg, Mathilda Wrede kuin Sophie Mannerheim. Ehrnroothin suku saa melko suuren painoarvon, kun toisaalta varjoon jäävät kreivillinen Berg-suku, samoin Tigerstedtit ja Blåfieldit.

Nyt kipin kapin talvikengät jalkaan ja Ritarihuoneelle! Ja toivottavasti lehdestä ei enää koskaan tarvitse lukea sellaista sammakkoa, että Suomessa ei ole aatelisia.

Näyttely on avoinna perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina klo 11-18.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti