maanantai 7. lokakuuta 2013

Encore: Ruokaa Giuseppe Verdille

Giuseppe Verdin kuolinpaikka, Grand Hotel et de Milan Milanon Via Manzonilla.


Keskiviikon 9.10.2013 Hienostelua-ohjelmassa kuullaan uusintana helmikuulta, miten juhlatutkija Johanna Catani valmistaa Giuseppe Verdin innoittamia ruokia. Niitä voi nauttia vaikka lauantai-iltana 12.10.2013, kun Teemalta tulee Pariisissa ja Versaillesissa kuvattu La Traviata. Tässä siis Catanin reseptit uudelleen - Encore!

Reseptit (4:lle)

Spalla Cotta
Löydät keitetyn/ kuivatun kinkun reseptin Italian ruoka-akatemian sivuilta
(en ole varma kannattaako tätä kotioloissa kokeilla, koska lihaa täytyy seisottaa 1-2 kuukautta ja optimaalisen olosuhteen luominen voi olla haastavaa, niin että liha kuivuu oikeaoppisesti eikä pilaannu)

Parmesaanivanukas
2 dl hienoksi raastettua parmesaanijuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tl  perunajauhoja
2 munaa
suolaa, mustapippuria, jauhettua muskottipähkinää

Kaada kerma kattilaan
Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä ja kaada seos kerman joukkoon
Sekoita koko ajan ja kuumenna kiehumispisteeseen, jotta kerma sakenee
Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki
Vatkaa kananmunat kulhossa ja kaada joukkoon raastettu parmesaani. Sekoita tasaiseksi
Lisää kermasuuruste hitaasti, koko ajan sekoittaen, munajuustoseoksen joukkoon
Kaada seos voideltuihin annosvuokiin
Laita annosvuoat uunivuokaan ja kaada pohjalle vettä
Kypsennä vanukkaat vesihauteessa 150 asteessa noin 25 minuuttia
Tarjoile Spalla Cottan tai Parman kinkun kanssa.

Persikoita Melba
4 kypsää persikkaa (tai säilöttyjä)
250 g vadelmia
1-2 rkl sokeria
1 l vaniljajäätelöä
1 dl paahdettuja mantelilastuja

Kasta persikat minuutiksi kiehuvaan veteen ja jäähdytä sitten kylmässä vedessä
Kuori hedelmät, halkaise, irrota kivi ja leikkaa terävällä veitsellä siivuiksi
Soseuta vadelmat ja mausta sokerilla
Paina vadelmasose puukauhalla siivilän läpi
Annostele jälkiruokamaljaan jäätelöä, persikoita ja vadelmakastiketta
Veistä halutessasi Wagnerin Loheringenin hengessä mystinen  jääjoutsen ja tarjoile persikoita Melba jääjoutsenen sylissä

Toast Melba
4 palaa ohutta vaaleaa paahtoleipää
voita, juustoa tai pateeta

Leikkaa leivästä reunat pois
Paahda leivät molemmin puolin kullanruskeiksi
Leikkaa leivät suorakaiteen muotoisiksi
Nauti voin, pateen tai sulatetun juuston kanssa


Musiikit:
Nicholls: Toy drum major. Orkestrion.
Verdi: La donna è mobile. Luciano Pavarotti ja Lontoon sinfoniaorkesteri, joht. Richard Bonynge.
Verdi: Violettan cabaletta ja cavatina oopperasta La traviata. Nellie Melba ja Landon Ronald (lev. 1904).
Verdi: Alkusoitto oopperasta Sisilialainen vesper. Berliinin filharmonikot, joht. Claudio Abbado.
Tosti: Goodbye. Nellie Melba ja Landon Ronald (lev. 1904).
Verdi: Loppukohtaus oopperasta Falstaff. Tito Gobbi, Luigi Alva,Rolando Panerai, Tomaso Spataro, Renato Ercolani, Nicola Zaccaria, Elisabeth Schwarzkopf, Anna Moffo, Nan Merriman, Fedora Barbieri, Lontoon Philharmonia-orkesteri ja -kuoro, joht. Herbert von Karajan (lev. 1956).

2 kommenttia:

  1. Kiitos resepteistä on pakko kokeilla ja nauttia makuelämyksiä ja korvlle kuultavaksi laitan Verdiä soimaan

    VastaaPoista
  2. Eipä kestä, nyt kannattaa kokeilla ruoan ja musiikin liittoa.

    VastaaPoista