tiistai 10. syyskuuta 2013

Sallisitko, jos Ylen toimittaja kertoisi avoimesti olevansa sykkiläinen?


Saako mistään enää "college-paitoja"?Kauden hauskin päivä voi yhtäkkiä olla syyskuinen tiistai, kun saa lounaskutsun vanhaan kouluunsa. Näin kävi minulle, kun promeneerasin Töölönlahdella ja kohtelias nuori mies pysäytti minut kysyen voisinko antaa haastattelun Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun Oras-lehteen. Tottakai, vielä kysytkin! Ja sinuttele toki, olemmehan koulutovereita. Janne vaan!

Niin sitten tänään ajoin lähijunalla Huopalahden seisakkeelle ja kävelin tuttuja kujia pitkin Isonnevantielle (en kuitenkaan tällä kertaa hypännyt leikkipuiston rauta-aidan yli, pyörinyt karusellissa tai pikajuossut taimikon läpi). Ala-aulassa vastassa olivat miellyttävät IB-lukiolaiset, Ursula Mäki, 16, ja Kusti Aholainen, 17. He opastivat heti ruokalan paremmalle puolelle, nimittäin opettajien linjastolle, jossa tarjolla oli myös pehmeää leipää. Koska hampaani eivät vielä ole tuhoutuneet, valitsin oppilaspuolelta näkkileivän, joka vielä 20 vuoden jälkeenkin maistui samalta.

Perunavuokaa ja parsakaalia nautiskellessa tarinoitiin ja tutustuttiin. Kusti paljastui Oras-lehden päätoimittajaksi ja Ursula huilistiksi ja Berliinin-ystäväksi. Hörppäsin vielä toisenkin lasin rasvatonta maitoa, minkä jälkeen nousimme toisen kerroksen konferenssihuoneeseen, jonne nuoret olivat järjestäneet yltäkylläisen kahvitarjoilun. Munsterhjelmin ja R.W. Ekmanin taulujen ja antiikkihuonekalujen keskellä aloitimme haastattelun.

Yksi puheenaiheista oli identiteetti sykkiläisenä. Totesimme, että monella muulla helsinkiläiskoululla on parempi brändi: esimerkiksi ressulaiset ja norssilaiset voivat avoimesti olla ylpeitä menneisyydestään ja heitä pidetään jotenkin rokahtavampina - Savonlinnan taidelukiosta puhumattakaan. Lähipiirissäni on monia, jotka eivät paljasta sykkiläistä taustaansa. Se on vaikkapa Yleisradiossa myrkkyä. Pyysin kerran erästä uutistoimituksessa työskentelevää kollegaa laittamaan heidän yhteiselle ilmoitustaululleen tapaamiskutsun entisille sykkiläisille. Hän alkoi nauraa, että ”sellaista sosiaalista itsemurhaa ei voi tehdä”.

Erityisesti kulttuuritoimittajien köyryselkäisissä porukoissa sykkiläisyydestä on parempi vaieta. Ison Pajan ruokalassa en tosin muutenkaan käy, siellä hupparipoikien pöydässä, jalkapallosta, Kajaanista ja romaanikirjailijoista puhumassa.

Kun nämä nuoret sykkiläiset kysyivät minulta vielä sedän neuvoja nuorelle sukupolvelle, en tietenkään aluksi suostunut sanomaan mitään. Mutta sitten, onhan yksi asia. Tulkaa kaikki omiksi itseksenne. Maailma olisi kivempi, kun jokainen olisi täysillä niin omaperäinen kuin voi olla. Noin aluksi Suomessa saisi olla kotoisin Helsingistä ja käynyt Sykin. Ja toimittaja, joka tekee juttuja oopperasta.

Ennen kuin lopetan, vielä yksi asia koulun johdolle: miksi teinikunnan tila on maanantaista keskiviikkoon suljettu?!

11 kommenttia:

 1. No niin, helpotuksekseni kuulin että teinikunnan tila ei ole jatkuvasti alkuviikot suljettuna. Sulkemisen syynä on kuuntelurauhan takaaminen alapuolisessa ja viereisessä tilassa kirjoittaville YO-kokelaille. Minä kun olen niin vanha etten voi ymmärtää että syyskuussakin on kirjoitukset!

  VastaaPoista
 2. Översta raden andra från vänster?

  VastaaPoista
 3. "Yksi puheenaiheista oli identiteetti sykkiläisenä. Totesimme, että monella muulla helsinkiläiskoululla on parempi brandi"

  Oletettavasti, koska he ovat vähemmän ylimielisiä ja itseään ylentäviä kuin sykkiläiset.

  VastaaPoista
 4. Mielestäni kysymyksenasettelu kertoo enemmän YLEstä kuin SYKistä.

  VastaaPoista
 5. Aivan sama, taustasta riippumatta, mutta lukeeko tätä palstaa vain helsinkiläiset? SYK? Sykkiläinen? Sietämättömän Ylpeät Kuninkaat? Kas kun viitsit kirjoittaa Savonlinnan taidelukion, ei tainnut lyhenne riittää helsinkiläiselle, eikun sykkiläiselle.

  VastaaPoista
 6. Ehkä olisi oleellisempaa miettiä sitä, millainen YLEn työntekijöiden työn jälki on. Mulle on yhdentekevää missä he ovat koulunsa käyneet.

  VastaaPoista
 7. Ylen toimittajien raahaavat mukanaan Sirola opiston ummehtunutta kalmanhajuista kuopatun Neuvostoliiton ja bolsevismin "valheen diktatuuriin" ihailua sekä kuvottavimpana voimistuvan piirteenä avointa isänmaallisuus vastaisuutta. Ben Zyskowicz toteamus, mitä enemmän Venäjä muistuttaa Neuvostoliittoa sitä vähemmän sitä saa arvostella, pitää Ylessä paikkansa. Ihmeellistä miten Ylessä on kadonnut historian totuus maatamme puolustautuessa 1939-1944 vainoojalta. Suurin uhrauksin isämme ja äitimme pelastivat vapautemme ja itsenäisyytemme. Miten saisivatkaan inisijät ininänsä julki. Miten olisi käynyt toisin, olisiko ainakaan noita inisijöitä? Säälittävintä on, että toimittajien elävät vielä mennyttä Repo-radio aikaa jota Yleä valvova eduskuntamme ei taida ymmärtää. Hienoa Kokoomusnuoret ovat tehneet aloitteen Ylen toiminnan tarkastamiseksi.
  Ressusta

  VastaaPoista
 8. Taidan olla ainoa jota juttu huvitti ;)

  Stadi, Hylli. Ei sano mitään. Mutta SYKki, otan osaa :D

  VastaaPoista
 9. Jaa itse kävin Jykin, jonka iskulaise oli "Jykki on tykki!"
  Sykki ei sano mitään. Eliittikoulu ilmeisesti?

  VastaaPoista
 10. Entiset opiskelijat kertovat, että Sykissä ei voinut puhua koulutovereiden kanssa mistään henkilökohtaisesta, koska pelkäsivät, että myöhemmin elämässä sitä käytettäisiin hyväksi. Sykkiläiset kun olivat ilmeisesti menossa korkeisiin virkoihin. Teki vain ilmapiiristä todella ikävän.

  VastaaPoista