tiistai 17. syyskuuta 2013

Ruotsalainen sisustusliike on harvinaisella vierailulla HelsingissäSisustusarkkitehti Martin Edvardsson loi rohkeita yhdistelmiä Helsingin-näyttelyyn.

Seuraavien kahden viikon aikana kannattaa tehdä päiväkävely Kaivopuiston suuntaan ja vierailla antiikkiliike Galerie Donnerilla. Antiikkikauppias Arthur Aminoff on saattanut yhteen ruotsalaisen Svenskt Tennin klassikkohuonekalut liikkeensä antiikkiesineiden kanssa modernilla kuvataiteella höystettynä. Sisustusarkkitehti Martin Edvardsson on kollegoineen luonut silmiä hiveleviä kokonaisuuksia näyttelyyn, joka on Svenskt Tennin ensimmäinen Suomessa.

Galerie Donneriin sisustettu ruokasali.

Svenskt Tenn on tunnettu siitä, että sillä on vain yksi liike hienossa osoitteessa Tukholman Strandvägen viidessä. Kun kysyin, onko se mukana Helsingin Habitare-messuilla, mustiin pukeutuneet edustajat ilmoittivat vakavina etteivät he harrasta messuja lainkaan. Esineitä saa kuitenkin ostaa myös nettikaupasta, ja niitä liikkuu käytettyinä huutokaupoissa. Vanhan Svenskt Tenn -huonekalun arvo nousee iän myötä.

Kesäkalusteita.

Svenskt Tennin perusti Estrid Ericson vuonna 1924, ja kymmenen vuotta myöhemmin mukaan liittyi itävaltalainen suunnittelija ja arkkitehti Josef Frank. Kahden kärkihahmon kehittämästä rajoja rikkovasta sisustustyylistä tuli pian suosittu.

Kankaiden perusväreillä leikkivät kuviot ovat saaneet innoituksensa luonnosta. Tuolit ovat koostaan huolimatta helposti siirreltäviä, sillä ajatuksena on ollut kalustuksen helppo muunneltavuus. Pöydät ovat usein pyöreitä, sillä niihin pitää saada helposti lisätilaa yllätysvieraille.
Norsukangas sopii tietenkin kustaviaaniseen kultatuoliin.

Tyylissä on myös huumoria, mitä ankeissa suomalaiskodeissa usein kaipaa. Esimerkiksi käynee Afrikasta ideansa saanut norsukangas, jolla Galerie Donnerin näyttelyyn on päällystetty 1700-luvun kullattu tuoli. Kun Estrid Ericson rakastui panamahattuiseen mieheen, hän siirsi hatun pintakuvion tinaesineisiin.Näyttelyn kaikki esineet ovat moderneja tauluja lukuun ottamatta myynnissä. Itse tarvitsisin ainakin kuusi kappaletta itäikkunalla komeilevaa ruokapöydän tuolia. Ne ostaakseen pitää kuitenkin vielä tehdä monta radio-ohjelmaa. Todella monta.

Svenskt Tenn Galerie Donnerilla, Merikatu 1, 17.-29.9.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti