torstai 30. toukokuuta 2013

Silvasti kutsui huippukapellimestarit Savonlinnaan

Jorma Silvasti (vas.) julkisti vuoden 2014 ohjelmiston torstaina.

Olipa mielenkiintoinen lehdistötilaisuus tänään torstaina 30.5.2013 Hotelli Kämpissä! Savonlinnan oopperajuhlien uusi johtokaksikko, Jorma Silvasti ja Jan Strandholm, julkistivat vuoden 2014 festivaaliohjelman. Silvastin taiteellinen johtajakausi alkaa virallisesti 1.9.2013, mutta toki hän on jo pitkään häärinyt tulevien kesien parissa ja tehnyt lukuisia taiteilijakiinnityksiä. Lopputuloksena on ohjelmisto, josta voi lukea monta ilouutista, vaikkei kaikki ensi silmäykseltä erityisen uutta luovalta vaikutakaan.

Tärkeimpänä kaikesta Jorma Silvasti on korjannut Savonlinnan oopperajuhlia vaivanneen kapellimestariongelman: viime vuosina esitysten musiikinjohto ei ole aina vastannut kaikkia odotuksia. Ikävää, että samanlaisia ongelmia on ollut myös Kansallisoopperan tuotannoissa. Savonlinnan kesä 2014 näyttää kuitenkin erinomaiselta: kapellimestareina toimivat muiden muassa Hannu Lintu, Mikko Franck, Philippe Auguin ja Okko Kamu.

Franck tekee festivaalidebyyttinsä johtamalla Puccinin Madama Butterflyn uusinta-ensi-illan. Hannu Lintu johtaa Aulis Sallisen Kullervon, jossa Tommi Hakala astuu nimiroolissa Jorma Hynnisen saappaisiin. Philippe Auguin johtaa Bizet’n Carmenin ja mikä parasta, armoitettu Mozart-kapellimestari Okko Kamu on kiinnitetty Taikahuiluun.

Silvasti on suunnitelmissaan antanut myös tilaa monelle sellaiselle suomalaislaulajalle, jota on Olavinlinnaan kaipailtu. Helena Juntunen debytoi Madama Butterflyn nimiroolissa, Ville Rusanen Kullervon Kimmona ja Mari Palokin nyt festivaalin aikuisohjelmistossa Carmenin Micaelana.

Taikahuilun Yön kuningattaren rooliin Silvasti sanoo hakevansa tummempisävyisiä lauluääniä, joten Tuuli Takalan tapaista nuorta lahjakkuutta rooliin on ehkä turha odottaa, vaikka toisen miehityksen paikka on vielä auki. Ensimmäisessä miehityksessä roolissa on kypsä-ääninen unkarilainen Klára Kolonits, sillä Silvastin mukaan on tärkeää että rooli erottuu nuoresta Paminasta ja antaa äidillisen vaikutelman. Paminaksi on kiinnitetty Anna Immonen, joka kohosi alkuvuodesta yleisösuosikiksi Lappeenrannan laulukilpailussa.

Kysyin, suosiiko Silvasti taiteilijakiinnityksissään jotain tiettyjä agentuureja tai managereita. Vastauksessaan Silvasti korosti, että taiteilijan sopivuus ratkaisee, toimisto jää sivuseikaksi. Puoluettomuuteen päästäkseen Silvasti on myös pyytänyt ottamaan oman nimensä pois häntä edustavien agentuurien listoilta. Verkostoilla on toki silti merkitystä. Esimerkiksi festivaalilla vierailevan ulkomaisen talon, Walesin kansallisoopperan johtaja David Pountney on Silvastin entinen työtoveri.

Festivaali ottaa uudelleen käyttöönsä myös Kerimäen jättikirkon esittämällä siellä Mozartin Requiemin, jonka johdossa siipiään kokeilee nuori Dalia Stasevska.

Kesän 2014 klassikoiden varaan rakennettu oopperatarjonta ei silti vaikuta uutta luovalta, varsinkin kun Taikahuilu ja Carmen ovat ensi kaudella myös Kansallisoopperan ohjelmistossa. Silti monet Silvastin tekemät korjausliikkeet saavat oopperanystävän huokaisemaan helpotuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti