keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Oliko tässä sopraano Tuuli Takalan kansallinen läpimurto?

Sopraano Tuuli Takala esityksen jälkeen.

Olin tiistai-iltana 28.5.2013 Sibelius-Akatemian konserttisalissa katsomassa Anselmi Hirvosen hauskasti uudistamaa Taikahuilua, jonka tapahtumat sijoittuvat 2040-luvulle ja joka piikittelee yhä laajemmalle leviävää talouspuhetta.

Toukokuun lopussa kolme kertaa esitettävä Taikahuilu syntyi, kun Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen opiskelijat halusivat tehdä oman, itsenäisen oopperaproduktion ilman koulun määräysvaltaa. Sopraano Emili Losier kokosi työryhmän opiskelijoista ja alan nuorista ammattilaisista ja on toiminut produktion tuottajana.


Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto kiittää Yön kuningatarta.

Yön kuningattarena tuotannossa esiintyy nuori sopraano Tuuli Takala, joka kenties tekee näinä iltoina kansallisen läpimurtonsa. Täydellinen tulkinta kimurantista aariasta nostatti hurjat suosionosoitukset väkirikkaassa yleisössä, jossa nähtiin monia musiikkielämän vaikuttajia Sakari Oramosta Matti Salmiseen.

Itse kuulin Tuuli Takalaa ensimmäisen kerran viime syksynä lehtori Tuula Uusi-Hallilan 50-vuotisjuhlilla, joilla hän sydämeenkäyvästi lauloi muun muassa Adelen naurukupletin. Hänet on jo kiinnitetty syksyksi Kansallisoopperaan Yön kuningattaren rooliin, ja kesäsuunnitelmiin kuuluvat mittelöt Kangasniemellä ja Timo Mustakallio -laulukilpailussa.

Taikahuilu esitetään Sibelius-Akatemiassa vielä kerran keskiviikkona 29.5.2013. Oopperaan on vapaa pääsy, mutta aulan pahvilippaisiin voi lahjoittaa rahaa, ja sen tekee mielihyvin.


Taikahuilun loppukiitokset.

6 kommenttia:

 1. Olin samassa esityksessä ja Tuuli oli kyllä kerta kaikkiaan upea, sekä laulutaidoiltaan, että näyttämöilmaisultaan. Taidanpa varata jo piletin Kansallisoopperan esitykseen.

  Hatunnosto myös nuorille opiskelijoille, jotka ovat onnistuneet ponnistamaan tällaisen projektin kasaan.

  Mutta sen verran täytyy kyllä nillittää, että orkesteriosuuden toteuttaminen (taloussyistäkö?) vain muutamalla soittimella ilmeisesti ilman minkäänlaista sovitustyötä oli epäonnistunut ratkaisu. Vaikka muusikot soittivat hyvin, ei sillä pystytty paikkaamaan sitä että joitain soittimia puuttui harmoniasta kokonaan.

  Tuli ihan mieleen se Amadeus-elokuvan kohta, jossa Mozartille valitetaan, että Figaron häissä on liikaa nuotteja ja Mozart kysyy, että mikä pitäisi jättää pois...

  VastaaPoista
 2. Käytössä oli kansainväliseltä kustantajalta vuokrattu kahdeksalle soittajalle sovitettu orkesteripartituuri. Meillä soittajia oli yhdeksän + celesta. Soittajat olivat Siban opiskelijoita.

  Syynä oli tosiaan raha. Sibelius-Akatemia antoi ilmaiseksi muutamaksi päiväksi käyttöömme konserttisalin, vahtimestaripalvelut sekä maksoi valoteknikon palkkion. Muilta osin produktio on toteutettu täysin omin voimin nollabudjetilla ts. maksettu omista taskuistamme kaikki.

  Kiva että kävit katsomassa.


  Anselmi Hirvonen
  Ohjaaja

  VastaaPoista
 3. Minusta kyllä sovitus oli pääosin toimiva. Seurasin erityisesti omaa soitintani klarinettia, jota soitti Niina Selinin oppilas Eero Lehtimäki tavattoman hienosti ja hyvällä intonaatiolla.

  VastaaPoista
 4. Ja jottei jää epäselväksi kenellekään, minusta orkesteri soitti hienosti vaikken pitänyt kansainvälisen kustantajan tarjoamasta sovituksesta.

  Hatunnosto myös koko produktion tekemisestä!

  Sannis
  Satunnainen yleisön edustaja

  VastaaPoista
 5. Tuuli Takala oli niin hyvä roolissaan, että tajusin olevani hyvin etuoikeutettu ja siksi kävin katsomassa tuotoksen 2 kertaan. Esa Ruuttunen istui edessäni ja tietty mainostin nuorta Monostatosta , 22 v. Joonas Pajaria (sukusiteet velvoittavat) mutta em. lisäksi muut laulajat istuivat rooleihinsa vaikka pidin ensi-iltaa onnistuneempana kuin keskiviikko-iltaa mutta tämä ei ole asiantuntijamielipide vaan satunnaisen harrastelijan.

  VastaaPoista
 6. Päällimmäisenä jäi minullekin mieleen Tuuli Takalan loistava suoritus! Tulipa heti mieleen, että täytyy varata liput syksylle Kansallisoopperan Taikahuiluun, ja sellaiseen näytökseen, jossa Tuuli laulaa tuon Yön kuningattaren roolin. Kerrassaan pätevää laulantaa!

  VastaaPoista