perjantai 31. toukokuuta 2013

Keisarillisen kaluston viimeinen sarja myynnissä Helsingissä

Bukowskin työntekijät Annika Adlercreutz (vas.) ja Cita Langinauer istuivat keisarillisille tuoleille.

Huutokauppakamari Bukowskin Helsingin-toimistossa Iso Roobertinkadulla on paraikaa näytillä varsin kiinnostava kohde: Romanovien Talvipalatsissa aikanaan sijainneen sohvakaluston kokonaisuus, johon kuuluu sohva, kahdet tuolit ja nojatuolit sekä pöytä. Kohde tulee myyntiin kevään klassisessa huutokaupassa ensi viikon torstaina (6.6.2013).

Kalusto on peräisin keisarinna Aleksandra Fjodorovnan hopeisesta salongista Pietarin Talvipalatsista. Keisariperhe tilasi tämän kaluston ensimmäisenä tilauksena Talvipalatsin yksityistiloihinsa.
Samaa kalustoa on ollut Helsingissä myynnissä kaksi kertaa aiemminkin, mikä kertoo kokonaisuuden suuruudesta. Nyt kaupan oleva kokonaisuus on hyvässä kunnossa, lukuunottamatta toisen tuolin irronnutta puuornamenttia sekä pöydän puuttuvaa marmorilevyä. Alkuperäinen päällys on ollut leveäraitainen, ehkä sinivihreän ja valkoisen sävyinen. Mielenkiintoinen yksityiskohta paljastuu sohvasta: sen reunoissa on ollut kiinni kaksi tuolia, jotka sittemmin on sahattu irti. Sahausjäljet ovat selvästi näkyvissä.

Sahausjälki sohvan reunassa.

Kalusto on ollut suomalaisen suvun hallussa, ja sen alkuperä tuli heille yllätyksenä. Perheen lemmikkikoira oli kuulemma pitänyt yhtä sohvista pesäpaikkanaan (ei kuitenkaan tätä sohvaa). Kalusto on ollut Talvipalatsissa, mutta luulen että sen viileä sävymaailma se sopisi myös jotakin kesäasuntoa vilvoittamaan.

Lähtöhinnaksi on asetettu 100 000 - 150 000 euroa.


Vanhasta piirroksesta käy ilmi sohvan alkuperäinen rakenne ja raitapäällykset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti