tiistai 2. huhtikuuta 2013

Lakimies: "Musiikin harrastaminen on sallittua kerrostalossa"

Keskustelu musiikkiharrastuksesta ei ole päättynyt kirjoittamaani vastineeseen porraskäytävän ilmoitustaululle, vaan ovelleni tuli pääsiäisenä kolme naapuria. Ensimmäinen niistä oli vanha tuttuni, varttuneempi herra yläkerrasta, joka hymyillen kertoi ettei soitto kuulu hänelle. Hän halusi silti jakaa kokemuksensa siitä, että Iiro Rantalan flyygeli oli aikanaan kannettu kerrostalon kellariin. Kertomus oli hauska ja lupasin harkita soittamista kellarissa.

Sen jälkeen soitin vähän pitkiä ääniä, jolloin ovikello soi taas. Siellä oli toisen kerroksen mukavan oloinen pariskunta, jolla tosin oli vakavaa asiaa: soitto oli häirinnyt heitä. Toinen heistä kuuluu taloyhtiön hallitukseen ja oli ottanut soittamisen esiin viime kokouksessa. Hän ilmoitti, että asia menee isännöitsijälle, jos tilanne ei muutu. Talon järjestyssäännöissä kielletään toistuva ”meluaminen”, se on totta, mutta koska erikseen sanotaan että soittaminen ja laulaminen on kiellettyä klo 23-7, tulkitsen ”meluamisen” tarkoittavan kyllä jotain muuta.

Olen harmissani siitä, että tunnin-puolentoista soittaminen on jonkun mielestä meluamista. En tietenkään kiistä ihmisen kokemusta häiriintymisestä - kunnioitan sitä ja olen sen takia ryhtynyt toimiin. Hallituksen jäsen ehdotti harjoittelua kerhohuoneessa. Vaikka senkin yläpuolella on asuntoja, aion kokeilla. Lisäksi olen siirtynyt harjoittelemaan makuuhuoneeseen suljetun oven taakse, mikä kuulemma on jo vaimentanut ääntä.

Soittoharrastukseni takana on myös lainsäädäntö, johon voin tarvittaessa tukeutua. Musiikkia harrastaville lukijoilleni haluan vielä lainata paria lehtileikettä takavuosilta:

”Musiikki muuttuu häiritseväksi, jos naapuri joutuu kuuntelemaan sitä kaiken aikaa. Pianoläksyjen harjoittelua pari tuntia illassa täytyy suvaita, mutta ammattimainen harjoittelu kahdeksan tunnin päivineen ei kerrostalossa välttämättä käy.” (Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm, Taloussanomat 12.6.2011)

”Musiikin harrastaminen on sallittua kerrostalossa, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan vastaava lakimies Mia Pujals - paitsi jos soittaminen kohtuuttomasti häiritsee naapureita. Näin olisi esimerkiksi kovaääninen soittaminen öiseen aikaan.” (HS 12.2.2006)

5 kommenttia:

 1. En kyllä ymmärrä! Taas on pakko ihmetellä, miten ihmiset voivat häiriintyä musiikista (klassisesta)! Siitähän voi nauttia, ei ärsyyntyä. Sitä voi kuunnella taustallakin ja se voi jopa innoittaa omaa tekemistä, joka voisi olla vaikka ikkunanpesemistä tai mitä muuta tahansa.

  Elokuvissa käytetään paljon taustamusiikkia, jota ilman kuva saattaisi tuntua jopa tyhjältä. Musiikki luo fiiliksen. Se puhdistaa mieltä Luo miellyttävän tunnelman. Kävelin kerran puistossa, jonka puiden oksiin oli ripustettu kovaäänisiä joista tuli rauhallista musaa. Jokainen askel sai kuin uuden merkityksen, jalka nousi ilmaan kevyesti musiikin tahdissa. Vieläkin se puisto on yhtenä parhaista muistoista mielessä. Entä lapsena luistinradalla. Kovaäänisistä kaikuva musiikki loi ihan oman juhlavan tunnelman kenttää musiikin tahdssa kiitäviin ihmisiin. Musiikki yhdisti.

  Etuoikeutettuja ihmiset, joiden seinän takana asuu muusikko!

  Minusta se on pelkkää ilkeyttä, jos joku viitsii musiikista valittaa.

  (Mennä kellariin soittamaan, kylmään ja homeenhajuiseen, huh!)

  VastaaPoista
 2. Tässä kommenttieni välissä ennätettiin käydä pieni väittelykahakka täällä kotona (kerrostalossa), jossa toinen osapuoli väitti päinvastaista, ja koska hänellä on kovempi ääni kuin minulla, vaikutti, että hän voitti. "Riippuu musiikin tasosta, häiritseekö se vai ei", hän sanoi. Ja pakko minun oli antaa periksi.

  Mutta silti kunnioitan niitä, jotka jaksavat harjoitella vaikka koko päivän. Se on työtä, jota on pakko tehdä, jos aikoo esiintyä kunnon muusikkona. Jah, jah, ei voi mitään. Kai nimenomaan se harjoitteluvaihe joitakin ärsyttää. Mutta kautta kiven ja kannon - ei minua! Se on käytännössä koettu!

  VastaaPoista
 3. Kaukana 1950-luvulla harjoittelin trumpettilaksyja Mariankatu 13 a A-nimisessa rapussa Kruunuhaassa, 4. kerroksessa. Aanenmuodostusta ei harjoitella sordiinon kanssa van aukitorvella. Ja alkoi angeta vanhempia rouvia itkemaan ja uhkaamaan. Siihen lopulta paattyi loistelias trumpetistin urani. Ilmoitin erinomaiselle opettajalleni, joka oli maistraatin torvisti, olisko ollut ykkostrumpetisti,Lauri Ojala, etta siirryn naapurien painostuksen johdosta kiusaamaan heita muulla soittimella, ja kiitos kaikesta. (Selitys: Maistraatin bandi = Helsingin kaupunginorkesteri). Nain minusta tuli jonkinmoinen jazzpianisti.

  VastaaPoista
 4. Musiikin kuunteluakaan ei ole kielletty kerrostaloissa. Jos naapuri pakottaa muut kuuntelemaan soittoaan, niin stereot täysille ja seinää vasten.

  Minulla(kin) on oikeus.

  VastaaPoista
 5. minä soittelen haitaria, naapurit, kolme keskenkasvuista nuorta miestä laittoi tosiaan stereot täysille, metelöivät jne aina kun soittelin, tekivät mielenosoituksena,
  seuraus, pojat joutuivat lähtemään,
  minä jatkan soittamista, et sillee

  VastaaPoista