keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Tapasin tamperelaisen tyyliblogistinTyyliblogisti Juho Rehakka. Kuva: Ada Anttonen.


Viime aikoina on tuntunut siltä, että tyylitajuni kaipaisi päivitystä. Ostin Tukholmasta jokin aika sitten kalvosinnapit, joissa on kaksoiskotka, ja laitoin ne itsevarmasti tv-keikalle kapellimestari Valeri Gergijevin haastatteluun (haastattelu ja Itämeri-konsertti tulee ulos Teemalta 9.5.2013). Kukaan ei kuitenkaan huomannut nappeja, ja itsekin keskityin vain housuihin jotka olivat koko ajan valahtaa alemmaksi. Kalvosinnapeilla keikarointi tuntui typerältä, varsinkin kun piti koko ajan pelätä housujaan. (Sitä paitsi smokin kanssa pitäisi kernaasti käyttää hillittyjä kalvosinnappeja, joissa on vaikkapa geometrisiä kuvioita.)

Kehityksen kelkasta pudonneena päätin turvautua nuoremman sukupolven viisauteen. Löysin haastateltavan modernisti netistä: hän on tyyliblogisti ja kauppatieteen opiskelija Juho Rehakka, 25, jonka blogikuvien miljöönä ovat kotikaupunki Tampereen rouheat maisemat.

Tapaan hänet rautatieasemalla, ja hänen olemuksensa tekee heti vaikutuksen: hän ei ole riikinkukkomaisesti erottuva, vaan ajattoman tyylikäs. Hän jollakin tapaa sulautuu liikennekeskuksen ihmisvilinään, mutta on silti tummansinisessä molskitakissaan ja villasolmiossaan ainutlaatuinen. 

Rehakka kertoo aloittaneensa The Nordic Fit -nimisen blogin pitämisen vuosi sitten asuessaan Yhdysvalloissa. Syynä olivat halu verkostoitua alan ihmisiin, ajatustenvaihto ja oman osaamisen tallentaminen. Radiohaastattelussa hän joutuu hieman tapailemaan sanastoa, sillä hän kirjoittaa blogiaan englanniksi ja tuntee esimerkiksi jalkineiden osat vain englanninkielisillä termeillä.

Rehakkaa kuunnellessani ymmärrän, että asusteet ovat liian usein uhka eikä mahdollisuus. Jos yhdistetakki on kulahtanut, vaikutelmaa ei voi korjata taskuliinalla, vaikka se olisi kuinka liehakoiva ja kukallinen. Rehakka suosittelee panostamaan hyvin istuviin, laadukkaisiin ja monikäyttöisiin vaatteisiin. Solmion tapaisiin asusteisiin kannattaa kiinnittää suurempi huomio vasta sitten kun perusasiat ovat kunnossa. 

Pohjolan ilmastoa hän ei pidä millään muotoa ongelmallisena tyylikkään pukeutumisen kannalta. Esimerkiksi mokkanahkakengät sopivat erinomaisesti talvijalkineiksi. Kun mokkanahka on hyvin suojattu ja harjattu, se on lähes täysin vedenpitävä ja kestää lian ja kuran.

Mistä sitten tehdä vaateostoksia? No tietenkin internetistä, josta voi klikata maailman laadukkaimpia vaatteita suoraan kotiovelle. Sieltä Rehakka löysi muun muassa hienot mallorcalaiset Meermin-solkikengät - nekin kohtuuhinnalla. Nettiostoksista huolimatta Rehakka tekee löytöjä myös matkoilla. Ehdoton mielipaikka hänelle on New York, muita San Francisco, Hong Kong, Miami sekä Euroopan perinteikkäät kaupungit, joita hän ei ajanpuutteen takia ala edes luetella.

Kotimatkalla junassa olen vakuuttunut, että seuraava vaateostokseni ei ole kalvosinnapit.

Tyyliblogisti Juho Rehakka Hotelli Tammerissa radiohaastattelun jälkeen.


Musiikit:
Martinu: Charleston jazz-sarjasta La Revue de Cuisine. Saint Paulin kamariorkesteri, joht. Christopher Hogwood.
Poulenc: Allegro malinconico huilusonaatista. Patrick Gallois ja Lydia Wong.
Händel: Ritornello ja Rigaudon tanssisarjasta Almira. Akademie für Alte Musik Berlin.
Wagner: Alkusoitto oopperasta Rienzi. Philadelphian orkesteri, joht. Wolfgang Sawallisch.
Gershwin: Liza. Iiro Rantala, Lars Danielsson ja Morten Lund.
Bach: Bourrée ja Gigue orkesterisarjasta nro 3 D-duuri. Boston Baroque, joht. Martin Pearlman.

5 kommenttia:

 1. Katsoin tuota ns. muotiblogia. No, etenkin kuvissa oli huonosti istuvia takkeja ja housuja. Eivätkä ne asusteetkaan olleet mitään niin kovin mainittavaa (kravatin pitää aina olla silkkiä). Yritys tyyliin on aina tietty hyvä asia ja nuoria pitää siihen jopa kannustaa. Tietenkin hyvin istuvan vaatteen tekeminen on kallista ja aikaaviepää puuhaa. Siis, yrittänyttä ei laiteta. Parhaissa mannemaan yliopistoissa on jopa koulutusta ns. tyylikkään pukeutumisen taiteessa. Mutta USA, no, en sano mitään sen enempää!

  Kun katselee brittien tekemää Hercule Poirot -sarjaa, niin siinä näkee miten hyvin vaatteet istuvat miehen päällä ja mitä todella klassinen tyylikäs pukeutuminen on. Se ei ole ns. jenkkirättiä, ei lainkaan!

  VastaaPoista
 2. Missä sanotaan, että kravatin pitää aina olla silkkiä? Eihän leipäkään aina ole vehnäleipää. Itse iloitsen siitä, etteivät britit ole maailman ainoita tyylinasettelijoita, vaikka itse varmaan mielellään olisivatkin.

  VastaaPoista
 3. Blogin kuvien perusteella hihojen istutus pukuun ei ole ollut kovin onnistunut. Jos hihat vekittyvät ja jos puku vekittyy olkapäiden alapuolelta, puvun takin laatu ei ole kovin hyvä. Heikkotasoiset materiaalit ja tehdasompelu eivät vain yksinkertaisesti riitä.
  Puku ja takit kannattaa teettää aina ammattitaitoisella räätälillä ja kankaan pitää olla erityisen laadukas. Asusteista saadaan siten istuvat ja hyvännäköiset. Laatu korvaa tässäkin määrän.
  Montaa pukua ja takkia ei tarvitse hankkia. Pari hyvää sellaista kestää vuosia. Itse teetin pukuni vuosia sitten Italiassa ohuesta ja tasokkaasta villakankaasta. Puku on edelleenkin kuin uusi. Kiitos tasokkaan kankaan ja taitavan räätälin. Ei puku maksaessa halpa ollut, mutta vuosien varrella se on tullut naurettavan edulliseksi.
  Tyylikäs ja tasokas pukeutuminen ei ole välttämättä siis kallista, mutta jos haluaa blogissa esitellä tyylitajuisia vaatteitaan garderobillisen verran, niin siihen minulla ei olisi ikipäivänä varaa.

  VastaaPoista
 4. Olen samaa mieltä Anonyymi (16. maaliskuuta 2013 15.53) kanssa. Kuvien perusteella Rehakan takki on aivan liian pieni. Hihat ovat liian lyhyet ja hartioista takki on kapea. Istuvuus muutekin vaikuttaa huonolta. Mutta aina on mahdollista kehittyä. Itsekin kun muistelen varhaisimpia ostoksiani voin vain enää naureskella niille. On totta että 2-3 hyvälaatuista pukua kestää vuosien käytön ja katseet. Kun hankinnan kirvelevä hinta unohtuu voi keskittyä nauttimaan ensiluokkaisesta pukeutumisesta. Itse olen sijoittanut Bossin, Canalin, ZZegnan ja Collection Cornelianin tuotteisiin ja olen ollut tyytyväinen.

  VastaaPoista
 5. No no, Rehakalla on tyylikkäitä vaatevalintoja. Vaikka ei amerikkalaisista asusteista pitäisi, kannattaisi ainakin ottaa oppia amerikkalaisten kyvystä antaa toisille myönteistä palautetta. Rehakan blogissakin on monia kannustavia repliikkejä - englanniksi tietenkin.
  YT Janne

  VastaaPoista