tiistai 26. maaliskuuta 2013

Kirjoitin porraskäytävään tiedotteen


Suurkiitos arvon lukijoille monista viisaista neuvoista! Rauhoittuakseni en ottanut edes piimää, vaan nukuin yön yli levollisesti ja tulin siihen tulokseen, että jonkinlainen viesti porraskäytävän seinälle oli kirjoitettava.

Hylkäsin tunteellisen vaihtoehdon ”maailmassahan on paikkoja, joissa ei saa soittaa eikä laulaa, ja sellaisia hetkiä on myös maailmanhistoriassa ollut”. Noudatin sen sijaan viisaan lukijan neuvoa, joka ehdotti tukeutumista tiedonjakamiseen.

Kirjoitin siis paperin, jossa kerron, mitä soitan ja miksi. Valotan hieman klarinetin historiaa ja tulostin myös kuvan klarinetista neljästä eri kulmasta. Tekstissä on pari hämäävää kohtaa. Ensinnäkään soittaminen ei ole minulle elinkeino, mutta sitä en väitäkään, kirjoitan "musiikki on minulle elinkeino", mikä pitää toki paikkansa. Samoin väitän, että tulossa olevat esiintymiset ovat vaativia, mikä ei nyt täysin pidä paikkaansa, mutta kukas sen mittaa.

Olen imarreltu siitä, että klarinetinsointi kuulostaa muihin asuntoihin huilulta. Mutta ehkä alukkeita on vielä harjoiteltava terävämmiksi?

Viesti hissin eli ajotuolin vierellä.


Tässä vielä muutamia hyviä kommentteja Ylen klassisen musiikin Facebook-sivulta:

Saara Manninen:
”Silloin kun itsellä on elämää, ei naapurien aiheuttamat äänet haittaa, mutta jos ei ole elämää, on aikaa kyylätä naapureitaan. Suomessa on muutama harrastusmuoto, jotka ovat sallittuja: tietokoneella istuminen (ja sitten päivitellään, kun ei harrasteta mitään) ja ryyppääminen, koska jos silloin aiheuttaa melua, se johtuu siitä, et on kännissä, eikä ole vastuussa teoistaa. Tsemppiä harjoittelulle!”

Margit Westerlund:
”Valitetavaa tällainen ja neuvoisin nonchaleeraamaan. Minä asuin aikanani juuri keikkabuumini ollessa korkeimmillaan sattuneesta syystä 80-l lopulla kerrostalossa, enkä päässyt minkäänlaiseen sopuun harjoitusajoista kotonani, vaikka lain mukaan se on sallittua. Alakerran eläkeläiset kun eivät halunneet minun laulavan ääntäkään. 5 vuotta asuttuani luovutimme ja muutimme kerrostalosta omakotitaloon, mutta väärin se oli! Janne voi tietenkin kirjoittaa neutraalin vastineen rapun ilmoitustaululle ja kertoa, että tama on hänen työtään ja tapahtuu kaupungin järjestyssäännön puitteissa. Korvatulppia saa apteekista, jollei pidä klarinetin soundista.”

Anna Eveliina Hänninen:
”Minä olen tehnyt niin, että aina uuteen taloon muutettuani tai uusia naapureita saadessani olen käynyt soittamassa ovikelloa ja kysynyt soittoasioista. Ilmoitan, että yleensä soitan klo 10-19 välisenä aikana, mutta jos on vuorotyöläisiä tai pieniä lapsia päiväunineen, kunnioitan heidän toiveitaan. Tai että saa tulla sanomaan, että älä soita ensi lauantaina, kun olis noi rippijuhlat. Kun tulee itse vähän vastaan, kaikilla on kivempaa. Minä en soita ammatikseni, joten harvoin on niitä hetkiä, että on pakko soittaa juuri tietyllä hetkellä. Ennakkotapaukset lainsäädännössä ottavat sen kannan, että pitkäkestoinen ammattimainen harjoittelu ei kerrostaloon kuulu, vaikka mitään tuntirajoja laki ei asetakaan.”

Ja tässä vielä laatimani teksti:

Arvoisa nimimerkki Eräs naapuri,

vastaan 24.3.2013 lähettämäänne kirjeeseen, jossa ilmaisette mielipiteenne soittamisesta.

Joudun harjoittelemaan klarinetinsoittoa, sillä musiikki on minulle elinkeino, ja huhti-toukokuussa minulla on kolme vaativaa esiintymistä. Soitan vähintään tunnin kerralla, koska vähemmästä ei ole apua - tilanne on siis samanlainen kuin monessa muussakin työnteossa.

Ajoitan soiton yleiseen valveillaoloaikaan. Kerrostaloissa on tavallisesti hiljaisuus klo 23-7 välisenä aikana, mutta pyrin lopettamaan illalla kahdeksan maissa, usein aiemminkin.

Esimerkiksi nyt pääsiäisenä aion jatkaa harjoituksia. Ohjelmistossani ovat tällä hetkellä muun muassa Mozartin klarinettikonsertto, Brahmsin sonaatti Es-duuri sekä Crusellin duo.

Voin keskustella erilaisista toiveista liittyen harjoitusaikoihin.

Klarinetti on 1700-luvulta lähtien kuulunut sinfoniaorkesterin peruskokoonpanoon. Tunnettuja klarinetisteja ovat Kari Kriikku, Martin Fröst ja Charles Neidich. Merkittävistä klarinettisooloista mainittakoon Sibeliuksen ensimmäisen sinfonian ja viulukonserton avaukset. Klarinetti on myös tärkeä jazz-soitin.


Ystävällisin terveisin

[nimi, osoite ja puhelinnumero]

22 kommenttia:

 1. Meillä on oopperalaulaja, joka treenaa äännähdyksistä muutamiin biiseihin. Usein erilaisia, käytännössä varmaan oppimisen kannalta täysin merkityksettömiä kiekaisuja voi kuulua vielä puolen yön aikaan. Joskus oon yrittänyt mennä nukkumaan ennen 10 ja herännyt yhteen ääneen ja sitten valvonut monta tuntia sadatelleen. Yksikin huonosti nukuttu yö vaikuttaa koko viikkoon, eikä päiväunia iltapäivällä voi ottaa, kun laulu saattaa sattua juuri samaan aikaan.

  Kyllähän tuo tietenkin koirat voittaa, joilla on ilmeisesti oikeus kolistella koko yö jotain leluja pitkin lattiaa ja haukkua lehdenjakajia.

  Muusikot... Hommatkaa treenikämpät tai vaihtakaa alaa, sillä yleensä voi olla melko varma, että joka kerrostalossa asuu vähintään joku vuorotyöläinen, joku joka joutuu menemään aikaisin töihin ja joku, joka haluaa opiskella myöhään ja voida keskittyä ilman, että joutuu käymään korvahuuhtelussa poistamassa tulppien keräämää vaikkoa! Älkääkä hankkiko haukkuvia koirarotuja kerrostaloihin, please.

  Kerrostalokodit on kuitenkin rakennettu ihmisten lepoa varten eikä elinkeinonharjoittajien backstageksi saati lemmikkieläimen puutetta kompensoivaksi kenneliksi viemään yöunet ja vaikuttamaan negatiivisesti naapureiden työkykyyn ja kenties jopa voimiin edetä urallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymin provosoivaan kirjoitukseen tekee mieleni vastata, että kerrostalokodit on rakennettu ihmisten asumista varten eikä nukkumishotelleiksi. Jos ei pysty nukkumaan normaaleissa elämisen äänissä ja kaipaa täydellistä rauhaa, on muutettava sellaiseen asumismuotoon, jossa muiden asukkaiden asumisen äänet eivät häiritse tai opeteltava käyttämään korvatulppia tms.

   Poista
  2. Musiikki on sinulle elinkeino, mutta oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi lääkärit tekevät pitkiä yövuoroja ja päivystyksiä. Heillä ja kaikilla vuorotyötä tekevillä on oikeus työvuoron jälkeen nukkumiseen. Itsekeskeisyytesi on uskomatonta luokkaa. On ihmisiä jotka pystyvät nukkumaan melussa, toiset taas ovat herkkäunisempia.

   Jos verrataan elinkeinona klarinetin vingutusta ja vaikka lääkärinammattia, ei liene epäselvää, että jälkimmäinen niistä on tärkeämpi. 95% kansalaisista ei kiinnosta vähääkään Brahmsin sonaatit eikä kansalaisten elämä horju millään tavalla vaikka et soittaisi enää ollenkaan.

   Poista
  3. Luokaa yhtiöissä asumistanne palveleva yhtiöjärjestys.

   Kaupungin hiljaisuusaika ei välttämättä sovi yhteisöön, jossa on paljon pieniä lapsia tai vanhuksia.

   Äänilähteen ja vaikkapa makuuhuoneen voi samaten pinnoittaa äänieristyslevyin.

   Olen samaa mieltä Anonyymi8.41:n kanssa, että vuorotyöläiset pitäisi myös ottaa huomioon.

   Soittimiin kehiteltäköön sähköiset versiot, jolloin ääni kuuluu vain soittajan kuulokkeissa.

   Eikö soittamiselle ole osoitettavissa mitään paikkaa lukuisista julkisista tiloista?

   Entä, jos asfalttiporari haluaisi porata isommat palat pienemmiksi etätyönä? Nosturilla olohuoneen lattialle ja siitä paloittelemaan.

   Aiheuttamisperiaate kunniaan. Se, joka ei pysty pitämään hajua, lämpöä, säteilyä, ääntä yms. hallitsemallaan alueella, olkoon se, joka joustaa.

   Poista
  4. Kiitos hyvästä kirjoituksestasi. Yleensähän ihmisellä on tarve mennä kotiin lepäämään, ei häiritsemään toisia. Rymypaikat ovat erikseen!

   Poista
  5. "Entä, jos asfalttiporari haluaisi porata isommat palat pienemmiksi etätyönä? Nosturilla olohuoneen lattialle ja siitä paloittelemaan."

   Täysin absurdia. Ei ammattia asfalttiporari ole olemassakaan. Ota selvää eri ammattikunnista ennen kuin alat provosoimaan.

   terv, porari

   Poista
 2. Olisi todella hienoa, jos naapureiden kesken keskusteltaisiin edes, milloin mussisoidaan naapurustoon kuuluvalla volyymilla. Meillä alakerran kaksi koululaista rämpyttävät pianoa heti aamulla kello 7 ja jatkavat sitä koulusta päästyään taas kello 23:een. Vanhemmat sitä vastoin juhlivat ja musisoivat pitkin yötä.

  VastaaPoista
 3. Nythän on musiikkiopistojen hakuaika. Hakuilmoituksen voisi laittaa ilmoitustaululle, sillä kainolla lisätoivomuksella varustettuna että saataisiin talon asukkaiden kesken edes duo tai trio aikaiseksi. Musiikkihan on yhteinen asia.

  VastaaPoista
 4. Rapussamme asuu SibAlla opiskeleva harmonikan soittaja, RSO: viulisti ja hänen musisoivat lapsensa sekä teekkarikuorossa laulava teekkari. Rapussa kulkiessa kuuluu iloista soittelua ja laulelua silloin ja tällöin mutta suurin häiriö syntyy tämän kirjoittajasta: näytän tenoreille miten ylä-äänet otetaan yläkautta, treenaan oktaaveja kuntoon pianolla fortissimo ja Mahlerin kasia kuunnellaan napit tapissa; muuten ei tunnu missään.
  Puolta sanaa ei olla toistemme tai muiden häiritsemisestä vaihdettu! Olisiko rakennustekniikalla osuutensa ja vähän asenteillakin tällaiseen asumismukavuuteen.

  VastaaPoista
 5. Lapsuudessani asuin taidesäätiön (Lauri&Lasse Reitz) omistamassa talossa, mikä oli tietenkin aivan loistava asia musisoinnin ja muun taiteen tekemisen kannalta. Kannustan kaikki taidesäätiöt hankkimaan kerrostalon, jossa taiteilijat lapsineen ja koirineen voivat pitää meteliä. :-)

  VastaaPoista
 6. Olen jatkanut keskustelua erään naapurin kanssa. Lopuksi ymmärsin, mistä nämä eri käsitykset johtuvat: toiset ovat aina olleet kaupunkilaisia, toiset ovat vasta muuttaneet kerrostaloon myöhemmin ja ovat aidosti sitä mieltä, että kerrostalo on lepohotelli. Kunnioitan tätä mielipidettä, mutta muistutan että vanhoissa helsinkiläisissä kerrostaloissa on harjoitettu kotimusisointia ainakin 200 vuotta. Kodeissa on aina ollut erilaisia kosketinsoittimia, jotka eivät ole vain sisustuselementtejä vaan ihan soittamiseen tarkoitettuja. Olen itse kasvanut kerrostalossa, jossa oli paljon lapsiperheitä ja musiikkiharrastusta. Tulkitsen siis, että tässä keskustelussa kaksi eri kulttuuria kohtaavat ja nyt määritellään taas kaupunkilaista elämäntapaa uudelleen.
  Yt Janne

  VastaaPoista
 7. Anonyymi kirjoittaja toteaa 28.03 kirjoituksessaan että esim. lääkäreillä on oikeus nukkumiseen työvuoron jälkeen musiikin häiritsemättä. Kyseisen ammattikunnan edustajana voin kertoa että päivystysvuoron jälkeen nukkuessani käytän korvatulppia ja pimennysverhoja. Yleensä myös väsymys on sitä luokkaa että pianon, klarinetin tai iskuporakoneen soitto ei unia haittaa millään muotoa. Janne jatkakoon klarinetin soittoaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tähän voisin vielä lisätä samaisen ammattikunnan harjoittajana kuinka piristää kotiin saapuessa raskaamman yön jälkeen naapurin kitaristin ja hänen pianistivaimonsa reipas ja iloinen harjottelu - nollaa yön ja siihen on hyvä nukahtaa! “Without music, life would be a mistake.” -Nietzchse

   Poista
  2. Kiitos, Harri! Lisään myös, että minusta olisi tullut todella huono lääkäri, joten päätin valita tämän musiikki-humanismialan. Potilaat kiittävät.
   YT Janne

   Poista
 8. Anno Nyymi

  Olen pianisti. Seinänaapurinani n. 30cm päässä pianon takaseinästä asui yövartija, joka ei koskaan valittanut soitostani päiväsaikaan. Ilmeisesti hän nukkui korvatulpat päässä, kuten päivisin kerrostalossa kannattaakin.

  Ainoat valitukset tulivat vanhalta kiukkuiselta herralta, joka valitti kaikille kaikesta muutenkin. Kerran sain postiluukusta "alakerran tytöiltä" toiveen soittaa Myrskyluodon Maija.

  VastaaPoista
 9. Olen kattilan kansien hakkaaja. Minun on harjoiteltava kattilan kansien hakkaamista vähintään tunti kerrallaan, vähempi ei riitä. Nykyisin ohjelmistooni kuuluvat sellaiset klassikot kuin Porilaisten marssi ja Daruden Sandstorm. T: Ville 5v

  VastaaPoista
 10. Ihmisiähän on monenlaisia: toiset meistä ovat herkempiä mausteille, unenpuutteelle, alkoholille, sokerille, rasvalle ja sitten taas toiset ovat herkempiä valittamaan tai valituksille, valolle, hajuille - tai äänille. Äänet myös resonoituvat rakennusmateriaaleista eri tavoin ja äänet voivat oikeasti kuulua toiseen asuntoon monestakin syystä voimakkaammin kuin toisiin saman talon asuntoihin.

  Haitta on kuitenkin tässä tapauksessa selvästi todellinen valittajalle. Ellei se häntä oikeasti vaivaisi, niin hän ei olisi sitä lappua kirjoittanut, se lienee varmaa. Olipa syy siihen sitten mikä tahansa. Eli haitta on yhtä totta hänelle kuin harjoittelevalle soittajalle on se, että hänen täytyy harjoitella. Miten lie soittaja itse reagoisi, jos hänen harjoitelleessaan alkaisi naapuriasunnossa soimaan pasuuna (tai kattilan kannet) niin, että ääni kuuluisi? Varmasti reagoisi, olen siitä jokseenkin varma. Ehkäpä kuitenkin antaisi palautetta asiasta inhimillisesti suoraan pasuunan soittajalle, uskon. Joillekin palautteen antaminen suoraan on vaikeaa. Kaitpa siinä jokin ylpeysasiakin on välissä sen lisäksi, että taas palataan siihen, että meitä ihmisiä on niin kovin monenlaisia. Kaikki olemme keskeneräisiä varmaankin aikalailla yhtä paljon. Siedämme yhtä hyvin tai huonosti asioita, mutta asiat ovat vain usein eriä.

  Kaunis ele ja ajatus on tosiaankin se minkä eräs kommentoija esittikin. Että ystävällisesti tiedottaa naapureilleen toimistaan, jotka saattavat häiritä. Itse olisin kovastikin mielissäni, jos saisin kuunnella kaunista soitantaa päivisin ja vieläpä ilmaiseksi. Mutta jos minulla sattuisi olemaan äärimmäisen huono päivä, kuukausi tai vuosi elämässäni, voisi ollakin, että en haluaisikaan kuunnella. Jos musikantti olisi jättänyt tiedotteen soitannastaan, niin ei tulisi mieleenikään valittaa. Ellei hän olisi informoinut, niin silloin saattaisin ajatella, että vaikuttaapa olevan hieman kanssaihmisistään piittaamaton ihminen, mutta tuskinpa sittenkään valittaisin. Mene ja tiedä.

  VastaaPoista
 11. Pasunisti täällä, hyvää päivää. Itse harjoittelisin paljon mieluummin treenikämpällä kuin kotona, mutta aika usein tulee eteen tilanne, ettei ole vaihtoehtoja. Aika monella muusikolla myös talous on vähän väliä niin tiukalla, ettei erillisen treenikämpän vuokraamiseen kerta kaikkiaan ole varaa. Niissä edullisemmissa treenikämpissä on tyypilisesti joka puolella seinänaapureina hevibändejä. Yritä siinä sitten harjoitella yksinäsi akustisen instrumentin kanssa. Ne parhaiten äänieristetyt treenikämpät taasen ovat todella hintavia.

  Itse yritän aina olla joustava miltei asiassa kuin asiassa. Eniten minua korpeaakin se, että monien ihmisten mielestä demokratia tarkoittaa enemmistön diktatuuria. Siis: koska "suurin" osa ihmisistä on kahdeksasta neljään -väkeä, pitää aivan KAIKKI yhteiskunnassa normittaa juuri heidän tarpeitaan silmälläpitäen. Esimerkkinä kerrostalon kotirauhaan liittyen mainittakoon vaikka, että jos itse olen ollut yövuorossa eli myöhäisillan keikalla, ja pääsen kotiin nukkumaan vasta aamuyön tunteina, ei ole kovinkaan miellyttävää herätä aamukahdeksalta siihen kun yläkerran naapuri alkaa imuroida. Ei silti tulisi mieleenikään valittaa tästä naapurille. Uskaltaisin väittää, että minun yöunieni keskeyttäminen imuroimalla on suurempi haitta kuin toiseen suuntaan vaikkapa naapurin päivällisen säestäminen pasuunansoitolla.

  VastaaPoista
 12. Minun mielestä kerrostalossa asuja on itse valinnut asuinympäristönsä, joten hän voi joutua kuulemaan musiikkia(hyvää tai huonoa) koiranhaukuntaa ,perheriitoja , imurointia yms. elämään liittyvää... joten muuttakaa omakotitaloon niinkuin minä, niin saa meluta ja syljeskellä niin paljon kuin haluaa = kukaan ei häiriinny, paitsi ehkä oma perhe??

  VastaaPoista
 13. Helsingissä on oikeuden päätös (muistaakseni Katajanokalta) pianon soitosta kerrostalossa. On sallittua, mutta ei kyllä koko 07-23 välisen ajan. Kyllä asukkailla pitää olla oikeus kotirauhaan työpäivän jälkeen. Jos ammatikseen harjoittelee, on se syytä tehdä 08-16 välisenä aikana. Yhteiseloon saa mukavaa lisää kun klarinetin soitto taustamusiikkina rupeaa askertelemaan linnunpönttöjä,

  VastaaPoista
 14. "Jos verrataan elinkeinona klarinetin vingutusta ja vaikka lääkärinammattia, ei liene epäselvää, että jälkimmäinen niistä on tärkeämpi."

  Nämä ammatit ovat yhtä tärkeitä. Muusikon ammatti ehkäisee sairauksia, lääkäri pyrkii korjaamaan asioita jälkikäteen.

  VastaaPoista
 15. Hei halleluja!

  Jos joku omituinen otus työskentelee öisin ja nukkuu päivät, niin pitäisikö päivälläkin sitten olla täysi hiljaisuus kodeissa. No, se tuskin onnistuisi.

  Aistiyliherkkien ihmisten ei tulisi asua kerrostalossa, varsinkaan huonosti äänieristetyissä sellaisissa. Heille varmasti jopa kirkkoon menokin on suuri kauhistus, onhan siellä ne kellot ja hui sentään, miten urut mulkoilevat murhaavasti!

  Suomessa on vallalla se meininki, että ihmisen pitää olla kuin kurja hiiri, joka vain pysyttelee vaiti nurkassaan ja häpeää käskettäessä. Harrastukset ovat suuri synti ja yleensäkin hauskanpito.

  Mutta koska vain kerran elämme, niin antaa palaa vaan ;)

  VastaaPoista