tiistai 5. helmikuuta 2013

Laitetaan ruokaa Giuseppe Verdille



Johanna Catani Melba-persikoiden kanssa.

 
Buongiorno a tutti, belli e brutti! Kuten huomaatte, olen tänään yhdistyneen Italian kuningaskunnan, italian kirjakielen ja Giuseppe Verdin lumoissa. Lokakuussa koittaa Verdin 200-vuotissyntymäpäivä, ja sitähän on juhlistettava. On käytävä Bussetossa, Venetsiassa, Milanossa ja Roomassa ja tietysti Le Roncolessa, juotava kahvit Carlo Bergonzin kanssa I due foscari -hotellin aulassa ja yritettävä katsoa Italian kuninkaan pojanpojan Emanuele Filiberto di Savoian juontamaa tv-ohjelmaa.

Tähän kaikkeen tarvitaan kunnon ravintoa. Se onkin vaikeampi kysymys: mitä syödä Giuseppe Verdin kunniaksi? Helpompaa olisi, jos syntymäpäiviä viettäisi kuuluisa kulinaristi-muusikko Gioachino Rossini, joka ei mahaltaan nähnyt varpaitaan. Mutta kun katson Giuseppe Verdin kuvaa, näen lommoposkisen maalaisukon, joka ei näytä hyvän ruoan ystävältä.

Käsitys on kuitenkin väärä. Lähden laittamaan Verdi-aiheisia ruokia juhlatutkija ja kirjoittaja Johanna Catanin avaraan keittiöön. Catani kertoo, että Verdi jumaloi kotiseutunsa kuivattua kinkkua spalla cottaa. Sen oheen valmistamme mehevän parmesaanivanukkaan. Verdin lisäksi innoitusta voi hakea kuuluisalta Verdi-sopraanolta Nellie Melbalta, joka on saanut nimiinsä neljä ruokalajia, kuuluisimpana niistä persikkajälkiruoan.

Gentilissime signore e signori! In questo programma sto preparando il compleanno del compositore Giuseppe Verdi con la ricercatrice e scrittrice finlandese Johanna Catani. Abbiamo provato due ricetti che hanno qualcosa da fare con la vita e la musica del grande compositore: la specialità della sua regione spalla cotta con budino di parmigiano. In onore della leggendaria soprano australiana Nellie Melba abbiamo fatto la pesca Melba e i toast dello stesso nome. Le ricette ci si trovano sul sito internet www.academiabarilla.it.

Johanna Catanin kirjoittamat reseptit:

Reseptit (4:lle)

Spalla Cotta
Löydät keitetyn/ kuivatun kinkun reseptin Italian ruoka-akatemian sivuilta
(en ole varma kannattaako tätä kotioloissa kokeilla, koska lihaa täytyy seisottaa 1-2 kuukautta ja optimaalisen olosuhteen luominen voi olla haastavaa, niin että liha kuivuu oikeaoppisesti eikä pilaannu)

Parmesaanivanukas
2 dl hienoksi raastettua parmesaanijuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tl  perunajauhoja
2 munaa
suolaa, mustapippuria, jauhettua muskottipähkinää

Kaada kerma kattilaan
Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä ja kaada seos kerman joukkoon
Sekoita koko ajan ja kuumenna kiehumispisteeseen, jotta kerma sakenee
Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki
Vatkaa kananmunat kulhossa ja kaada joukkoon raastettu parmesaani. Sekoita tasaiseksi
Lisää kermasuuruste hitaasti, koko ajan sekoittaen, munajuustoseoksen joukkoon
Kaada seos voideltuihin annosvuokiin
Laita annosvuoat uunivuokaan ja kaada pohjalle vettä
Kypsennä vanukkaat vesihauteessa 150 asteessa noin 25 minuuttia
Tarjoile Spalla Cottan tai Parman kinkun kanssa.

Persikoita Melba
4 kypsää persikkaa (tai säilöttyjä)
250 g vadelmia
1-2 rkl sokeria
1 l vaniljajäätelöä
1 dl paahdettuja mantelilastuja

Kasta persikat minuutiksi kiehuvaan veteen ja jäähdytä sitten kylmässä vedessä
Kuori hedelmät, halkaise, irrota kivi ja leikkaa terävällä veitsellä siivuiksi
Soseuta vadelmat ja mausta sokerilla
Paina vadelmasose puukauhalla siivilän läpi
Annostele jälkiruokamaljaan jäätelöä, persikoita ja vadelmakastiketta
Veistä halutessasi Wagnerin Loheringenin hengessä mystinen  jääjoutsen ja tarjoile persikoita Melba jääjoutsenen sylissä

Toast Melba
4 palaa ohutta vaaleaa paahtoleipää
voita, juustoa tai pateeta

Leikkaa leivästä reunat pois
Paahda leivät molemmin puolin kullanruskeiksi
Leikkaa leivät suorakaiteen muotoisiksi
Nauti voin, pateen tai sulatetun juuston kanssa





Persikoita Melba.

Musiikit:
Nicholls: Toy drum major. Orkestrion.
Verdi: La donna è mobile. Luciano Pavarotti ja Lontoon sinfoniaorkesteri, joht. Richard Bonynge.
Verdi: Violettan cabaletta ja cavatina oopperasta La traviata. Nellie Melba ja Landon Ronald (lev. 1904).
Verdi: Alkusoitto oopperasta Sisilialainen vesper. Berliinin filharmonikot, joht. Claudio Abbado.
Tosti: Goodbye. Nellie Melba ja Landon Ronald (lev. 1904).
Verdi: Loppukohtaus oopperasta Falstaff. Tito Gobbi, Luigi Alva,Rolando Panerai, Tomaso Spataro, Renato Ercolani, Nicola Zaccaria, Elisabeth Schwarzkopf, Anna Moffo, Nan Merriman, Fedora Barbieri, Lontoon Philharmonia-orkesteri ja -kuoro, joht. Herbert von Karajan.



2 kommenttia:

  1. Hieno ohjelma kuten kaikki muutkin hienostelut. Nyt on ajankohtainen I Duo Foscari, sillä menemme Roomaan 3-10.3 ja tarkoitus on nähdä kyseinen ooppera 6.3. En tunne ennestään tätä oopperaa, mutta varmaan kokeillaan kohokasta. Lisätietoja olisi hyvä saada. Riitta Saastamoinen

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kuulostaa upealta matkasuunnitelmalta. Läheisestä musiikkikirjastosta kannattaa kysyä oopperaa äänitteenä. Kysyn vielä, olisiko Figaro-radio-ohjelmassa mainittu ooppera koskaan ollut aiheena.
    Parhain terveisin
    Janne

    VastaaPoista