torstai 10. tammikuuta 2013

Skandaali Lappeenrannan laulukilpailuissa


Lappeenranta.

Viime sunnuntaina olin toimittamassa Lappeenrannan laulukilpailujen finaalia suoraan tv-lähetykseen. Kaikki yhdeksän finalistia olivat erittäin sympaattisia ja lahjakkaita nuoria laulajia, joiden tunnelmia takahuoneessa oli ilo seurata. En olisi kuitenkaan arvannut, että tekemäämme tv-ohjelmaan pesiytyy skandaali: suklaa.

Halusimme tv-ohjelmassa näyttää kilpailijain rentoutumista ja ilonpitoa vapaa-aikana, joten järjestimme pienen renkaanheittokisan konserttisalin aulaan. Sellaisen näyttäminen närkästytti joitakin, sillä onhan tavatonta jos klassisen musiikin ohjelmassa näkyy karkelointia. Omasta mielestäni jännittävä renkaanheitto nousi poeettiselta sisällöltään monen keskinkertaisen oopperalibreton yläpuolelle.

Palkinnoksi renkaanheittokilpailuun kävin ostamassa suklaalevyjä läheisen kauppakeskuksen marketista, sillä olihan Lappeenrannan laulukilpailujen alkuvuosina annettu palkinnoksi maineen ja kunnian lisäksi suklaata.

Lappeenranta.
Kun ostamani suklaalevyt tulivat julkisuuteen, nousi äläkkä. Olin nimittäin ostanut Maraboun suklaata, jonka rasistit tietysti haluaisivat kieltää, koska se tulee Ruotsista. (Vaikka se on hyvää.) Monen mielestä olisi pitänyt ostaa toista merkkiä: Fazerin suklaata, perusteena yrityksen kotipaikka Suomi. Perustelu on erikoinen tv-ohjelmassa, joka pääosin koostuu eri puolilla Eurooppaa sävelletyistä musiikkikappaleista. Sitä paitsi jos olisin Ruotsin kansalainen, minun pitäisi ostaa kotimaista. Ja pakkohan palkintosuklaata oli ruudussa näyttää, koska itse kahden minuutin seremonia oli ikään kuin osa illan draamaa.

Kohu ei Marabouhun päättynyt, vaan seuraavaksi minua epäiltiin tuotesijoittelusta. Sehän on tapa, jossa Marabou maksaisi ohjelmantekijöille rahaa heidän suklaansa näyttämisestä. Mutta minulla on kuitti tallella, ostin suklaat omalla rahalla. Ja tuotemerkit saavat nykyään Yleisradiossa näkyä (jopa ruotsalaiset).

Välillä tuntuu, että klassisen musiikin ohjelmia on vaikea tehdä, kun kohu nousee suklaasta ja kesäpelistä. Pääosa ohjelmasta oli kuitenkin oopperalaulua, joten katsokaa lähetys täältä.

Ai niin, Anna Immoselle ja Reetta Haavistolle olisi mielestäni pitänyt antaa joku palkintosija.

Lappeenranta-salin pukuhuonejärjestelyjä.

11 kommenttia:

 1. Janne Koskinen on nuori mies, hänen profiiliin sopii ilmeisimmin laulukilpailujen yhteydessä Herrasmiehen kuvaruudussa näkyminen suklaiden ja kesäpelien kanssa. Hyvä niin, mukava olisi kuulla ajatuksia reilun kymmenen vuoden kuluttua.

  VastaaPoista
 2. Tätä tosiaan tarvitaankin: epämusikaalisia pelle.. eiku siss herrasmiehiä. Klassisen musiikin pilkkaminen on varmaan oikein hyvä idea. Sääli, että vain harvoja kiinnostaa. Mihin pyrit?

  VastaaPoista
 3. Seka Fazerin etta Maraboun suklaanmakuinen tuote ei ole suklaata koska kaakaopitoisuus on niin alhainen. Maitojauhetta ja sokeria kylla riittaa. Joten so what..samaa roskaa

  VastaaPoista
 4. Hoh-hoijaa teitä tosikkoja. Herrasmies kirjoittaa asiaa. Tyylitietoinen rikkoo koodistoa taitavasti. Pikkusieluista nyrpistelyä jonninjoutavasta. Suklaa on suklaata ja makuja monia. Ihan kuten viinejäkin. Ei kannata siitäkään nostaa meteliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaa-nimitysta saa kayttaa jos tuote sisaltaa 43% kaakaota. Hyvalaatuinen suklaa sisaltaa n. 70-80 kaakaota, eika se ole makeaa vaan kirpeaa. No maitosuklaa on poikkeus, sita voi nimittaa suklaaksi jo 25% kaakaota sisaltaen (eu-direktiivi), tayttyyko tuo "sinisessa" nippa nappa? Mutta karamelliahan semmoiset on, kaakaohan se suklaassa terveellista on. Viini taas on viinia jos se on tehty viinirypaleista. "Marjaviini" ei ole viinia. Sille pitais keksia muu nimi. No nimitetaan Suomessa makkaraksi kaikenlaisia rasvapotkuloitakin..ja vesi kuuluu veneen alle, vaikka siina olis yli 100mg/litra magnesiumia, maitoa vaan aikuisillekin (toisen nisakkaan maitoa..)
   bon appétit !

   Poista
 5. Hei, kyllä tuo suomalaisen suklaan käyttäminen suomalaisessa kilpailussa on enemmän kuin perusteltua. Enemmänkin on todella tyhmää ja karkean valistumatonta edes harkita, saati sitten ostaa ulkolaista tuotetta tuollaiseen yhteyteen!
  Ja syy ei ole millään tavalla klassisen musiikin. Samalla tavalla tulisi olla ja on varmasti minkä tahansa lajin tapahtumassa. Ja on omalta kannaltasi erittäin sääli ettet näytä tekstisi perusteella vieläkään ymmärtävän miksi olit väärässä.

  VastaaPoista
 6. Janne Koskinen: KIITOS hyvästä ohjelmasta ja kevennyksestä. Ohjelma, suklaineen ja leikkineen oli oikein viihdyttävä, lisää vastaavaa. Meitä tyytyväisiä on huomattavasti enemmän kun noita "marisijoita". Marisijat ovat vaan äänekkäämpiä ja ihmisiä jotka nyt valittavat milloin mistäkin, tekevät vaikka Kärpäsestä Härkäsen.

  VastaaPoista
 7. Jatka Janne rohkeasti diletantilla linjalla, "klassisessa" (huom. ennen puhuttiin "vakavasta" tai "konserttimusiikista") musiikissa kaivataankin välillä tuuletusta. Lappeenrannan kisakin edustaa niiiin perinteistä ja kaavoihin kangistunutta laulukilpailua alku-, väli- ja loppuerineen ja voittaja on aina se joka laulaa tuomariston mielestä sievimmin jonkun vanhan kliseisen ooppera-aarian.

  VastaaPoista
 8. Kiitoksia ja onnittelut, tästähän leimahti oikein kunnon "nettikeskustelu": lokaa, ihastuttavia kannustuksia ja yksi nimetön herjaus! Ruotsalaisella suklaalla on ihmeellisiä vaikutuksia, vaikkei se siis suklaata olekaan. Mmmmaistuvaa vuodenjatkoa!

  VastaaPoista
 9. Taalla Kaliforniassa ihmettelin, miten Suomessa mainostetaan Maraboun suklaata ympari maailmaa televisioitavassa laulukilpailussa. Pidin aivan selvana, etta Janne Koskinen oli saanut 'luvan' tai 'maarayksen' mainostaa Maraboun tuotetta, silla oletin jonkun johtokunnan kayneen lapi ja hyvaksyneen kaikki ohjelman osat ennen televisiointia.

  Olen Janne Koskisen kanssa samaa mielta, etta kaikkien loppukilpailuihin paasseitten olisi pitanyt saada jonkinlainen 'palkinto' -- jollei muuta, niin muitten palkintojen jalkeen heille olisi voinut antaa kukkia ja sanoa, etta kaikki loppukilpailuihin paasseet ovat voittajia vaikkeivat talla kertaa paasseetkaan palkinnoille.
  Omasta puolestani haluaisin viela lisata, etta Anna Immosella oli mielestani kaikkein kaunein aani.

  VastaaPoista
 10. Mulle Chymoksen suklaata, kiitos. Vaan ei liene helppo löytää, siis Maraboukin käy. Ja Anna Immonen palkintopallille.

  VastaaPoista