keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Miten pukeutua Tristan ja Isolde -televisiointiin?


Pukuni Tristan ja Isolde -televisioinnissa.

Vaikka vuosiluku 2013 tuntuu närkästyttävän uudenaikaiselta, kannattaa sitä kuitenkin juhlia tasan 200 vuotta sitten syntyneen Richard Wagnerin merkkivuoden tähden. Wagner oli yksi 1800-luvun pahimmista hienostelijoista. Hän rakasti pehmeitä materiaaleja, silkkisiä tohveleita, baskereita ja huiveja ja nuuhki ranskalaisia parfyymeja. Ylellinen elämäntapa ajoi Wagnerin velkoihin, joista hänet pelasti oopperahullu Baijerin kuningas Ludvig II.

Wagnerin elämäntyylistä kertoi kiinnostavia yksityiskohtia musiikkitieteen professori Eero Tarasti 2.1.2013 esitetyssä Hienostelua-ohjelmassa, jonka voi kuunnella täältä.

Richard Wagner -juhlavuosi tarjoaa paljon hänen musiikkiaan tv- ja radiokanavilla. Suomen Yleisradion Teema-televisiokanava esittää sunnuntaina 6.1.2013 klo 10.00 Helsingin juhlaviikoilta taltioidun Tristan ja Isolde -oopperan, jonka juontajana minulla oli ilo toimia.

Mietin pitkään, miten tehtävää varten voisi pukeutua. Koska kyseessä on matinea-esitys, valitsin yhdistelmäpuvun harmaat housut ja mustan takin, jonka italialainen Ermenegildo Zegna on valmistanut mittojeni mukaan. Malli on muutaman vuoden vanha, joten takin käänteet ovat ehkä nykymakuun turhan leveät.

Solmion valinta olikin hankalampi kysymys. Päädyin tilaamaan sen lyonilaisesta silkkikutomosta André Claude Canovalta, jota voin lämpimästi suositella. Jotain kotoistakin oli saatava mukaan, joten pochette (taskuliina) on ruotsalaisen Stenströmin valikoimasta - kuten myös paita, jossa on tarkoituksellisesti puoli tuumaa liian iso kaulus kuristavan tunteen välttämiseksi.

Oopperan kotikatsomossa voi noudattaa pukukoodia, johon kuuluu jotakin lämmintä, kuten vaikka silkkinen kotitakki. Aamumallin voi vaihtaa iltapäivämalliin toisella väliajalla. Juomaksi tarjoillaan samppanjaa ja Wagnerin suosimaa kasvisruokaa. Lihavaihtoehdoksi käyvät makkaraperunat. Rakkausdueton aiheuttamat kyyneleet kuivataan puuvillaisilla liinoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti