keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Miksi Kuningatar Elisabet ei ole ottanut avioeroa?

Kuningatar Elisabet II. Kuva: Royal Household/John Swannell.

Iso-Britannian hallitsija, kuningatar Elisabet on tänä vuonna juhlinut Diamond Jubileeta, mikä tarkoittaa kuudenkymmenen hallitsijavuoden juhlaa. Yhtä pitkään kauteen on aiemmista monarkeista yltänyt vain kuningatar Victoria. Pitkää ikää suurempi arvoitus on silti se, miksi Elisabet on pysytellyt naimisissa saman miehen kanssa nyt jo 65 vuotta. Olisihan elämän varrella ollut monta mahdollisuutta vaihtaa puolisoa.

Kuningattarelta itseltään tätä ei voi kysyä, sillä hän ei ole koskaan antanut haastatteluja. Elisabetin puoliso, Edinburghin herttua prinssi Philip on sen sijaan sanonut, että avioliiton pitää kasassa se että he eivät jaa aivan kaikkea. Philip harrastaa puutarhan hoitoa ja taidetta, Elisabet hevosten kasvatusta. He hoitavat edustustehtäviä myös erikseen.


Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip. Kuva: Royal Household/John Swannell.Siitä, jakaako pariskunta aviovuoteen, liikkuu kahdenlaista tietoa. Jos he jakavat, se on poikkeuksellista brittiläisen aristokratian piirissä. Tunnettu aviovuoteen kuninkaallinen jakaja on edellinen Gloucesterin herttua, prinssi Henry. Yleisölle avoimessa kuninkaallisessa jahdissa Edinburghin satamassa voi omin silmin nähdä kuningattaren ja herttuan erilliset makuuhuoneet. Näin on myös muutamissa Buckinghamin palatsin yksityissiipeä kuvaavissa pohjapiirroksissa, joiden aitoudesta on kuitenkin hankala mennä takuuseen.

Kun Michael Fagan pääsi heinäkuussa 1982 luvattomasti tunkeutumaan Buckinghamin palatsiin ja kuningattaren makuuhuoneeseen asti, Philip ei ollut paikalla. Tämän sanottiin johtuneen siitä, että Philipillä oli sinä aamuna aikaisempi herätys, eikä hän sellaisina öinä nuku kuningattaren kanssa, koska ei halua häiritä tätä.

Lisää kuningattaresta ja erityisesti hänen taidekokoelmastaan voi kuulla radio-ohjelmasta, jossa haastattelen taidehistorioitsija Johanna Lindforsia. Lindfors kertoo myös yleisestä ihmetyksen aiheesta: arvonimestä, jota kuningatar ei ole puolisolleen myöntänyt.

Taidehistorioitsija Johanna Lindfors.Musiikit:
Purcell: Trumpettisävelmä C-duuri. Maurice André ja Armand Birbaumin johtama puhallinyhtye.
Prinssi Albert: Sävelmä viululle ja pianolle. Iona Brown ja Jennifer Partridge.
Mendelssohn: Presto jousisinfoniasta nro 5 B-duuri. Concerto Köln.
Verdi: Filipin monologi oopperasta Don Carlos. Matti Salminen ja Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Leif Segerstam.
Bricusse: I fell love with an Englishman. Sophia Loren, Peter Sellers ja Ron Goodwinin johtama orkesteri.
Elgar: Intian kruunu -marssi. BBC:n filharmoninen orkesteri, Sheffieldin filharmoninen kuoro, joht. Andrew Davis.

1 kommentti:

  1. No onpa epähienoa tunkeilua . Pohtia nyt,nukkuuko 65-vuotta aviossa ollut kuninkaallinen pari eri makuuhoneissa.Mitä se muille kuuluu ??? Monikin nukkuu erihuoneissa, ihan siksi, että nukkuu paremmin. Hyvin epäkunnioitettavaa, vaivata tällaisilla päätä. Ala-arvoista uutisointia, eikö ole oikeita uutisia ?

    VastaaPoista