tiistai 20. marraskuuta 2012

Mitä tarkoittaa James Bondin repliikki ”shaken, not stirred”?

A21 Cocktail Lounge

Yksi elokuvahistorian tunnetuimmista repliikeistä on salaisen agentin 007:n James Bondin tapa tilata martini. ”Shaken, not stirred”, hän sanoo baarimikolle, mikä tarkoittaa, että hän haluaa ginin, vodkan ja mahdollisen Kina Lillet’n jäiden kanssa ravistettuna, ei sekoitettuna. Repliikistä on myös muunnelmia, kuten ”shaken and not stirred” ja jopa ”stirred, not shaken”, kun Bond elokuvassa You Only Live Twice (1967) haluaa olla kohtelias isännälleen, joka on valmistanut drinkin väärin. Hauska kohtaus on elokuvassa Casino Royale (2006), kun baarimikko kysyy, miten Daniel Craigin näyttelemä Bond haluaisi martininsa valmistettavan, tämä vastaa ”Do I look like I give a damn?” Seikkaperäinen artikkeli repliikistä ja sen taustoista löytyy Wikipediasta.

Cocktail-asiantuntija, baarimestari Niko Autti helsinkiläisestä A21 Cocktail Loungesta löytää valmistustavalle kaksi selitystä. Hänen mukaansa James Bondin luoja Ian Fleming olisi kylmän sodan aikana vitsikkäästi viitannut martinin ainesosaan, venäläiseen vodkaan, jota piti ”satuttaa” ravistimessa. Toinen Autin selitys on se, että Bond aktiivisena naistenmiehenä haluaa juoda miedompia. Ravistamalla jäät sulavat nopeammin, joten juomasta tulee laimeampi kuin sekoittamalla.

Niko Autin on aina ensimmäisten joukossa käytävä katsomassa uusimmat James Bond -filmit, sillä monet asiakkaat haluavat samoja juomia kuin elokuvassa.

Vierailulla A21 Cocktail Loungessa keksin pyytää Autilta nimikkodrinkin valmistamista, sillä Marskin ryyppy, Tom Collins ja Bloody Mary voisivat saada hyvä haastajan, ja ennen kaikkea oma nimi voisi jäädä historiaan. Autti tarttuu tehtävään mielellään ja alkaa kysellä luonteenpiirteistäni.  Hän valitsee alkoholiksi ginin, sillä juoma on kirkas eli ”bright”, ja sehän tarkoittaa myös älykästä. Hän osaa käsitellä asiakasta. Giniin hän lisää mauksi kotimaista lakkaa ja happamuudeksi sitrusta. Pullosta hän kaataa sokerivettä, sillä ”uskon että sinussa on hieman makeuttakin”. Klassisuus tulee tarjoilutavasta: perinteisestä suppilonmallisesta Martini-lasista.

”Sulla on myös taito hämmentää”, Autti sanoo ja hämmentää jääpaloja ginin seassa. Kierroksia hän tekee sata, millä juoma saadaan kahteen asteeseen. ”Tunnen oikean lämpötilan sormenpäilläni, joilla pitelen kiinni lasista”, hän kertoo. Lopuksi Autti tuplasiivilöi cocktailin, joten lakan siemeniä ei juomassa enää näy.

Lopputulos on herkullinen, monipuolinen ja pitkään kielellä viihtyvä Janne’s 2012, jolla on kaikki mahdollisuudet jäädä historiaan. Tekijänoikeuskorvaukset myydyistä drinkeistä Autti lupaa nestemäisessä muodossa.

Niko Autti.Musiikit:
Anderson: Konekirjoittaja. Pierre Charial.
Gombau Guerra: Apunte betico. Marisa Robles.
Halvorsen: Yöllinen kulkue. Birgitte Stærnes, Berit Cardas ja Helge Kjekshus.
Chopin: Rondo (Vivace) pianokonsertosta nro 1 e-molli. Emanuel Ax ja Valistuksen ajan orkesteri, joht. Charles Mackerras.
Williams: Kanttiiniyhtye ja lopputeema elokuvasta Star Wars. Lontoon sinfoniaorkesteri, joht. John Williams.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti